Sport

Marina Granovskaia, eminența cenușie de pe Stamford Bridge. Cine este femeia din spatele ultimelor performanțe ale lui Chelsea

Marina Granovskaia (47 de ani) a răzbit ca nimeni alta într-o lume a bărbaților. Femeia este omul de încredere al lui Roman Abramovich, iar de numele ei se leagă cele mai mari performanțe ale lui Chelsea.
23.02.2022 | 20:30
Marina Granovskaia eminenta cenusie de pe Stamford Bridge Cine este femeia din spatele ultimelor performante ale lui Chelsea
Thiago Silva și Marina Granovskaia. FOTO: Twitter Daily Star Sport
ADVERTISEMENT

Poreclită „enigma”, Marina Granovskaia este o persoană căreia îi place să stea departe de lumina reflectoarelor. Mâna dreaptă a patronului de la Chelsea, Roman Abramovich, este renumită însă pentru caracterul intransigent și pentru abilitățile de conducere pe care le are.

Jurnaliștii francezi de la L’Equipe au făcut portretul celei de al cărei nume se leagă performanțele uriașe ale „albaștrilor” din ultimii ani.  „Doamna de fier” nu face niciun compromis și nu stă la discuții cu niciun impresar, indiferent că este vorba despre Jorge Mendes sau Mino Raiola. Cel din urmă a făcut cunoștință personal cu rigurozitatea Marinei.

ADVERTISEMENT

Marian Granovskaia, femeia din spatele succesului lui Chelsea. Conflict cu Mino Raiola și transferuri în miez de noapte, pe WhatsApp

Născută în Rusia, pe 13 ianuarie 1975, Marina Granovskaia are și cetățenie canadiană, iar de mai bine de un deceniu se află la conducerea clubului de pe Stamford Bridge. Începând cu 2013, femeii i s-a încredințat rolul de director sportiv.

Agenții care ajung să lucreze cu ea rămân impresionați de aptitudinile sale și dezvăluie că femeia se descurcă excelent atunci când este sub presiune și c aceasta preferă să negocieze transferurile prin intermediul platformei WhatsApp.

ADVERTISEMENT

„Drăguță, amuzantă și foarte inteligentă”

Deși este o femeie extrem de discretă, indiferent că este vorba despre viața personală sau profesională, și nu a acordat vreodată un interviu, jurnaliștii susțin că ea a reușit să se facă plăcută colegilor și partenerilor de afaceri ai lui Chelsea, club pe care îl conduce în totalitate atunci când Abramovich este plecat din Londra.

„Când ajungă să o cunoști, descoperi o persoană drăguță, amuzantă și foarte inteligentă”, a declarat Olivier Letang, președintele lui Lille.

ADVERTISEMENT

Marina Granovskaia a studiat Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat din Moscova și a absolvit în 1997, an în care a început să lucreze pentru „Sibneft”, compania petrolieră a lui Abramovich. În 2003, s-a mutat la în capitala Angliei, la „Millhouse Capital”, firma de administrare a activelor miliardarului rus.

Loialitatea și aptitudinile au dus la promovarea ei, iar în 2010 a devenit reprezentantul personal al lui Roman Abramovich. De aici nu a mai fost decât un pas până la conducerea dublei campioane a Europei, Chelsea, ceea ce s-a întâmplat în urmă cu nouă ani.

ADVERTISEMENT

Abilități de negociere ieșite din comun

Granovskaia negociază cu fotbaliștii doriți de Chelsea, dar și cu cei cărora le expiră contractele. Rusoaica a fost lăudată pentru modul în care a reușit să îl convingă pe Thiago Silva să semneze cu gruparea de pe Stamford Bridge, după despărțirea de PSG.

Cea mai impresionantă „mutare” a sa au reprezentat-o negocierile cu Eden Hazard. Belgianul mai avea un an de contract cu Chelsea, iar Marina a încerca să îl convingă să rămână la Londra. În ciuda perseverenței sale, Granovskaia nu a reușit să se opună dorinței lui Hazard de a marge la Real Madrid. Astfel, pentru a nu ieși clubul în pierdere, ea a negociat la sânge cu spaniolii și a obținut suma de 150 de milioane de euro, cu tot cu bonusuri.

„Un lider inteligent și capabil”

Recent, Marina Granovskaia a fost prezentă la Abu Dhabi, acolo unde Chelsea a câștigat Campionatul Mondial al Cluburilor. Jurnaliștii de la L’Equipe o descriu pe șefa „albaștrilor” ca fiind un „lider inteligent și capabil” și o femeie „deschisă, dar fără compromisuri”.

La finalul anului trecut, Marina Granovskaia a primit premiul pentru „Cel mai bun director de club în fotbalul european”.

  • 5 este locul pe care s-a clasat Marina Granovskaia în ancheta Forbes „Cele mai puternice femei din sportul internațional”, din 2018
  • 60 de milioane de lire sterline pe sezon primește Chelsea din contractul de sponsorizare cu Nike, încheiat de ruso-canadiancă
  • 2013 este anul în care Times a desemnat-o pe Marina Granovsakia drept „cea mai puternică femeie din fotbal”

  • (P) Cota FORTUNA pentru Chelsea – Liverpool: 1,85 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT