News

Cine e Marina Ovsianikova, cea care a protestat în direct împotriva războiului la un post TV din Rusia. Jurnalista, eliberată și amendată. Update

Marina Ovsianikova, jurnalista din Rusia care a avut curaj să protesteze în direct împotriva războiului la un post TV de stat, arestată inițial, a fost eliberată. Ea s-a ales cu o amendă de 30.000 de ruble.
15.03.2022 | 11:32
Cine e Marina Ovsianikova cea care a protestat in direct impotriva razboiului la un post TV din Rusia Jurnalista eliberata si amendata Update
Marina Ovsianikova, jurnalista care a afișat un mesaj împotriva războiului, în direct, la postul TV de stat, dată dispărută. Sursa foto: captură Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
16-03-2022
07:17

Marina Ovsianikova a fost eliberată și amendată

După ce a fost reținută mai bine de 14 ore, Marina Ovsianikova, jurnalista rusă care a protestat față de război la un post TV din Rusia, a fost eliberată.

Aceasta s-a ales cu o amendă de 30.000 de ruble. La ieșirea din sala de judecată, ea a declarat că mulțumește tuturor pentru sprijinul acordat gestului său. Mai multe detalii, AICI.

La mai bine de 12 de ore de când a avut curajul să protesteze live la un post TV de stat din Rusia față de războiul din Ucraina, jurnalista Marina Ovsianikova este dată dispărută.

Marina Ovsianikova, jurnalista care a afișat un mesaj împotriva războiului, în direct, la postul TV de stat, dată dispărută

Într-o perioadă în care presa independentă din Rusia nu mai există, iar orice încercare de a prezenta realitatea așa cum e se soldează cu arestări, o jurnalistă a avut curajul să se opună dictaturii Kremlinului. Și nu oricum, ci live, la un post TV subordonat Moscovei.

ADVERTISEMENT

Marina Ovsianikova, jurnalista postului Pervîi Kanal (Canal 1) din Rusia a apărut în cadrul în timpul unei emisiuni de știri în direct.

În spatele unei prezentatoare, aceasta ținea în mâini o pancartă de mari dimensiuni pe care era scris mesajul ”Nu Războiului‘.

ADVERTISEMENT

”Nu credeți propaganda, vă minte chiar de aici. Rușii împotriva războiului”, scria în engleză și în rusă pe pancarta.


Gestul ei a durat doar câteva secunde, însă momentul a fost surprins de telespectatorii aflați luni seara în fața micilor ecrane.

ADVERTISEMENT

Anterior apariției ei la postul TV, jurnalista a înregistrat și un mesaj video. În cadrul acestuia, femeia susține că ”ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă”, iar Rusia este ”țara agresoare”.

Comportamentul jurnalistei a costat-o extrem de scump. La scurt timp după ce a apărut în direct cu mesajul anti război, Marina Ovsianikova a fost reținută de poliție. Agențiile ruse de știri au anunțat că jurnalista a fost acuzată de ”discreditarea forțelor armate”.

ADVERTISEMENT

”Tânăra poate fi acuzată în baza art. 20.3.3. din Codul Penal (Acțiuni publice cu scopul de a discredita Forțele Armate ale Federației Ruse)”, notează agenția rusă de știri TASS, citând surse din cadrul anchetei.

Cine este Marina Ovsianikova

În vârstă de 44 de ani, Ovsianikova este absolventă a Academiei de Economie Națională şi Administrație Publică din Rusia.

Ea lucrează de mai mulți ani la postul TV Canal 1 din Rusia, după o perioadă petrecută la un alt post de televiziune de stat, Kuban TV.

În prezent, locuiește la Moscova și are doi copii, conform informațiilor de pe profilurile ei de pe rețelele de socializare.

În mesajul postat de jurnalistă pe site-urile de socializare înainte de a fi arestată, aceasta spune că îi pare rău că în ultimii ani a lucrat la Canal 1 și că s-ar fi ocupat de propaganda Kremlinului. Aceasta a susținut că acum îi e foarte rușine pentru acest lucru.


”Din nefericire, în ultimii ani am lucrat la Canal 1 (n.r. postul public) și m-am ocupat de propaganda Kremlinului și mie, acum, îmi este foarte rușine pentru acest lucru. Mi-e rușine pentru că am permis să se spună minciuni pe ecranul televizorului. Mi-e rușine pentru că am permis ca rușii sa fie zombificati.

Am tăcut în 2014, când toate acestea abia începeau. Nu am ieșit la mitinguri când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi și am urmărit acest regim anti-uman fără a schița nimic și acum toată lumea ne-a întors spatele. Și încă 10 generații de acum încolo nu se vor putea spăla de rușinea acestui război fratricid”, a spus jurnalista Marina Ovsiannikova în mesajul video.

ADVERTISEMENT