Povetea unui marinar care a devenit domnitor peste Țările Române. Se întâmpla în secolul XVIII, când Bucureștiul era scena unui eveniment istoric, sosirea lui Nicolae Mavrogheni, recent învestit ca domnitor al Țării Românești.
Nicolae Mavrogheni a sosit în București printr-o procesiune grandioasă, plină de fast și solemnitate. Evenimentul prevestea, însă, fără ca Nicolae Mavrogheni să știe, o domnie scurtă, dar suficientă cât el să-și lase amprenta.
La patru ani după înscăunare, Nicolae Mavrogheni avea să trăiască o soartă tragică. A fost decapitat, în timp ce încerca să se elibereze de sub jugul otoman. S-a întâmpla într-o bătălie în apropiere de Bulgaria, pe malurile Dunării.
Mavrogheni nu era privit atât de bine prin prisma funcției sale. Mulți au considerat că nu provine dintr-un mediu potrivit pentru rolul de domnitor. Anterior, el a avut o carieră remarcabilă în flota otomanî, unde i se spune ”Galiongiu”.
De unde denumirea de ”Galiongiu”? De la activitatea sa intensă pe galioane. Chiar dacă nu era membru al elitei fanariote și nici al familiilor grecești influente din Fanar, Constantinopol, Nicolae Mavrogheni a ajuns la conducerea unui teritoriu pe care nu-l cunoștea.
Nicolae Mavrogheni avea o strategie bine definită pentru conducere. Un prim pas a fost acela de a se opune boierilor, oamenilor cu averi impresionante, după car a încercat să fie curios de nevoile poporului și să dezvolte o relație apropiată cu acesta.
Nicolae Mavrogheni a încercat și să exploateze la maximum resursele țării, prin orice mijloace. S-a remarcat și printr-un trai excentric. Una dintre faptele sale ieșite din comun și care au rămas în istorie are legătură cu calul său.
Fostul marinar avea un cal pe care l-a numit boier și, mai mult decât atât, i-a oferit o cameră elegantă în palat. Inclusiv călători străini au auzit de gestul lui Nicolae Mavrogheni și veneau până în Țara Românească pentru a se convinge.
Și plimbările cu trăsura ale lui Nicolae Mavrogherni au făcut istorie. Acestea erau trase de cerni cu coarne aurite. În plus, au stârnit subiecte de amploare, de discuție, și construirea de cișmele în Capitală. Nu mereu într-un mod favorabil, însă. Unii l-au catalogat drept un tiran sau chiar un nou Caligula.