Liderul francez de extremă dreapta Marine Le Pen și opt europarlamentari au fost găsiți vinovați, de o instanță din Paris, de deturnare de fonduri publice. De asemenea, cei doisprezece asistenți judecați alături de aceștia au fost găsiți vinovați de însușirea de bunuri furate. Instanța a estimat că prejudiciul total a fost de 2,9 milioane de euro, prin faptul că Parlamentul European „plătea oameni care lucrau în realitate pentru partidul de extremă dreapta”.
Marine Le Pen a fost condamnată luni la patru ani de închisoare, dintre care doi cu executare, prin purtarea unei brăţări electronice, precum la plata unei amenzi de 100.000 de euro şi la cinci ani de ineligibilitate cu execuţie provizorie.
Condamnarea compromite candidatura lui Marine Le Pen la alegerile prezidențiale din 2027, deşi sondajele o dădeau favorită pe fosta lideră a Partidului Rassemblement National.
Aşa cum a cerut parchetul, pedeapsa la ineligibilitate, în urma căreia Le Pen nu are dreptul de a-şi depune candidatura, a fost pronunţată în regim de executare provizorie, aplicându-se imediat.
Cei nouă europarlamentari și doisprezece asistenți găsiți vinovați au semnat „contracte fictive și în mod clar exista un sistem în cadrul partidului”, a declarat președintele instanței, Bénédicte de Perthuis. „S-a stabilit că toți acești oameni lucrau efectiv pentru partid, că europarlamentarii lor nu le-a dat nicio sarcină”, a explicat aceasta, adăugând că asistenţii „se mutau de la un europarlamentar la altul”.
„Nu a fost vorba de a pune în comun munca asistenților, ci mai degrabă de a pune în comun bugetele eurodeputaților”, a continuat ea. „Să fim clari: nimeni nu este judecat pentru că este implicat în politică, nu asta e ideea. Întrebarea era dacă contractele au fost executate sau nu”, a mai spus magistratul francez, citat de Le Monde.
Procuratura a cerut cinci ani de închisoare pentru Marine Le Pen, dintre care trei cu suspendare, o amendă de 300.000 de euro și o interdicție de cinci ani a dreptului de vot pasiv, ceea ce presupune interdicția de a candida la funcții publice, inclusiv la următoarele alegeri prezidenţiale din Franţa, progrmate în 2027.
Faptele pentru care este acuzată Marine Le Pen şi colaboratorii ei s-ar fi petrecut în perioada 2004-2016. Inculpații au negat întotdeauna acuzațiile ce le-au fost aduse. „Nu am comis nici cea mai mică neregulă şi nici nu am făcut vreun demers ilegal”, a spus Le Pen în mărturia sa sa în faţa instanței.
În cazul în care i se va interzice să candideze, Le Pen ar putea fi urmată de protejatul ei politic Jordan Bardella. Tânărul de 29 de ani a preluat președinția partidului în 2021. Dealtfel, dacă Le Pen ar deveni într-o zi preşedintele Franţei, Bardella este considerat favoritul ei pentru funcția de prim-ministru.
Bardella este un europarlamentar în ascensiune rapidă: la 17 ani s-a alăturat Rassemblement National, devenind în scurt timp purtător de cuvânt și șeful organizației de tineret şi ulterior adjunct al liderului partidului. În cele din urmă, în 2019, la doar 23 de ani, a devenit al doilea cel mai tânăr deputat din istoria Parlamentului European.