News

Mario Camora, primul și ultimul? Cum poate bloca AUR naturalizarea sportivilor născuți în alte țări

07.12.2020 | 10:58
Mario Camora primul si ultimul Cum poate bloca AUR naturalizarea sportivilor nascuti in alte tari
ADVERTISEMENT

George Simion și AUR ar putea face lobby în Parlament pentru modificarea legii care permite naturalizarea fotbaliștilor. Mario Camora (34 de ani) ar putea rămâne astfel primul și singurul jucător străin care evoluează pentru naționala României.

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor și-a exprimat reticența față de naturalizarea fotbaliștilor străini încă din momentul în care Mirel Rădoi l-a convocat la echipa națională pe căpitanul lui CFR Cluj.

ADVERTISEMENT

George Simion (34 de ani) are o strânsă legătură cu fotbalul, președintele AUR reușind să își ducă formațiunea politică în Parlament în mare măsură datorită notorietății obținute în calitate de lider al grupului de suporteri „Uniți sub tricolor”.

Care este procedura de naturalizare a sportivilor născuți în alte țări

În cazul unor sportivi excepționali, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) are, în acest moment, posibilitatea să ceară Guvernului prin Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), acordarea cetățeniei române. Legea permite această procedură în condiții stricte. Respectivii sportivi trebuie să reprezinte țara în loturile naționale.

ADVERTISEMENT

Federația sub tutela căreia acei sportivi își desfășoară activitatea trebuie să facă primul pas și să trimită o adresă oficială către Ministerul Tineretului și Sportului. Solicitarea ajunge apoi pe masa Autorității Naționale pentru Cetățenie, iar în numai șase lunii, străinii pot deveni români cu acte în regulă.

Singura instituție abilitată să solicite hotărâri de Guvern privind „acordarea cetăţeniei române persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate” este Ministerul Tineretului și Sportului.

ADVERTISEMENT

După o analiză amănunțită, Comisia pentru Cetățenie din cadrul ANC, emite, dacă este cazul, raportul favorabil în care se constantă îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea cetăţeniei şi-l înaintează către MTS pentru finalizarea procedurilor legale în acest sens. Și, dacă totul este în regulă, respectivul sportiv primește, în cele din urmă, cetățenia română.

Ce poziție are AUR cu privire la naturalizări: „Dezaprobăm selecționarea oricărui jucător străin”

Marea surpriză a alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 este accederea în Parlamentul României, cu un scor foarte bun, 8,6%, a formațiunii apărute de nicăieri, AUR, condusă de George Simion, care face din grupul de suporteri „Uniți sub tricolor”. AUR are acum dreptul legal de a face propunere în Parlament pentru modificarea legii care permite naturalizarea sportivilor.

ADVERTISEMENT

După ce portughezul Mario Camora a devenit român cu acte în regulă, ultrașii „Uniți sub tricolor” au protestat vehement în momentul în care fundașul stânga a primit convocarea la echipa națională.

„La finalul lunii trecute, Mario Camora a dobândit cetăţenia română, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor legislative care reglementează acest fapt. Ca întotdeauna, rămânem consecvenţi principiilor noastre, sperând în respectarea celor mai elementare norme morale în această speţă, dezaprobând pe această cale o eventuală selecţionare a oricărui jucător străin în naţionala României, din mai multe motive cât se poate de obiective”, anunţau ultraşii într-un comunicat.

  • 2 selecții are Mario Camora la echipa națională a României
  • Dumitru Cardoso (Gaz Metan Mediaș) și Junior Morais (Gaziantep) sunt alți doi fotbaliști care ar putea fi naturalizați pentru a juca sub „tricolor”
ADVERTISEMENT