Sport

Mario Fernandes a luptat cu depresia şi problemele cu alcoolul! A lăsat Brazilia pentru naţionala Rusiei

Mario Fernandes, component al naţionalei Rusiei la EURO 2020, a câştigat o bătălie grea cu drepresia şi problemele cu alcoolul în startul carierei.
11.06.2021 | 11:32
Mario Fernandes a luptat cu depresia si problemele cu alcoolul A lasat Brazilia pentru nationala Rusiei
ADVERTISEMENT

Dintre cei 26 de fotbalişti convocaţi de Stanislav Cherchesov pentru EURO 2020, Mario Fernandes are o poveste de viaţă impresionantă. La începutul carierei, brazilianul naturalizat rus a avut mari probleme cu depresia şi alcoolul, iar salvarea lui a fost un psihoterapeut şi transferul la ŢSKA Moscova.

La 19 ani, Mario Fernandes a semnat primul contract profesionist cu Gremio, însă la scurt timp a început să sufere de depresie din cauza dorului de casă. Pentru fundaşul dreapta au urmat doi ani în care a trebuit să-şi confrunte demonii.

ADVERTISEMENT

Mario Fernandes, una dintre vedetele Rusiei la EURO 2020, depresie şi probleme cu alcoolul în Brazilia

Pentru a semna cu Gremio, Mario Fernandes a fost nevoit să se mute din Sao Paulo, oraşul natal, iar schimbarea i-a provocat depresia. Nu a reuşit să se acomodeze în noul oraş, astfel că a fugit la unchiul său, iar poliţia l-a găsit la aproape 1.000 de kilometri depărtare de Porto Alegre, înfometat şi obosit.

Într-un interviu acordat în 2018, Mario Fernandes a evitat să răspundă atunci când a fost întrebat de ce nu şi-a contactat clubul atunci când a fugit. “Mi s-a făcut foarte dor de casă, aşa că am plecat câteva zile. De ce nu am spus nimănui din club? Sincer, nu vreau să vorbesc despre acest subiect. Îl înţeleg pe Jesus Navas, care la începutul carierei nu şi-a dorit să plece departe de casă”, spunea fotbalistul brazilian.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a apelat la un psihoterapeut pentru a scăpa de depresie, Mario Fernandes şi-a găsit alinarea în băutură. Situaţia devenise una gravă pentru fundaşul dreapta, din moment ce deseori venea beat la antrenamente.

“Beam atât de mult încât de multe ori am venit beat la antrenamente. Aveam 19 ani şi locuiam singur. Mâncam pizza şi de la McDonald’s în fiecare zi. Petreceam prin cluburi, toată lumea ştia cât puteam să beau pe atunci”, şi-a continuat Mario Fernandes povestea.

ADVERTISEMENT

A ratat debutul la naţionala Braziliei din cauza alcoolului. Transferul în Rusia l-a salvat

Problemele cu alcoolul s-au acutizat, iar Mario Fernandes a ratat debutul în naţionala Braziliei. Convocat pentru amicalul cu Argentina din 2011, supranumit Superclasico, fotbalistul a ratat avionul care trebuia să-l ducă în cantonament, după o noapte udată cu alcool din belşug.

În aprilie 2012, ŢSKA Moscova a anunţat transferul lui Mario Fernandes, iar suma era una impresionantă, în condiţiile în care fundaşul avea o viaţă extrasportivă nesănătoasă. Brazilianul a considerat că mutarea în Rusia ar putea însemna o a doua şansă şi a profitat la maxim.

ADVERTISEMENT

După ce a semnat contractul, Mario Fernandes a început să frecventeze Biserica Evanghelică braziliană din Moscova, unde a primit ajutor pentru a scăpa de problemele cu alcoolul.

A jucat pentru Brazilia, dar a ales naţionala Rusiei

Prestaţiile foarte bune de la ŢSKA Moscova i-au adus debutul în naţionala Braziliei, într-un amical disputat în octombrie 2014. Stabilit în Rusia, fundaşul a obţinut cetăţenia rusă, astfel că a decis să nu mai joace pentru “Selecao”.

Pe 7 octombrie 2017, Mario Fernandes a debutat pentru naţionala Rusiei, iar în anul următor a prins lista convocaţilor pentru Mondialul din 2018. Titular la turneul final, fotbalistul i-a ajutat pe ruşi să prindă sferturile de finală, iar în meciul cu Croaţia putea să devină erou.

După ce a marcat golul care a trimis meciul la loviturile de departajare, Mario Fernandes a ratat unul dintre penalty-urile Rusiei şi Croaţia a obţinut calificarea în semifinale. Acum, la EURO 2020, fundaşul vrea să-şi ajute din nou naţionala să obţină o performanţă notabilă.

“Problemele mele au rămas în trecut. Sunt un alt om acum şi mă bucur de fiecare moment. Sunt un om cu picioarele pe pământ, care vrea să muncească din greu”, şi-a încheiat Mario Fernandes seria destăinuirilor.

ADVERTISEMENT