Sport

Traseul bizar al lui Mario Marinică, românul care conduce Malawi la Cupa Africii pe Națiuni: „Este un vis devenit realitate”

Mario Marinică (57 de ani) a antrenat în nouă țări de pe Continentul negru, iar acum se pregătește să debuteze la Cupa Africii pe Națiuni cu selecționata din Malawi.
08.01.2022 | 14:59
Traseul bizar al lui Mario Marinica romanul care conduce Malawi la Cupa Africii pe Natiuni Este un vis devenit realitate
Traseul bizar al lui Mario Marinică, românul care conduce Malawi la Cupa Africii pe Națiuni: „Este un vis”. FOTO: Twitter
ADVERTISEMENT

A 33-a ediție a Cupei Africii pe Națiuni a fost amânată un an de zile din cauza pandemiei de coronavirus, dar turneul final se va juca în cele din urmă, în Camerun, pe parcursul a 29 de zile, în perioada 9 ianuarie – 6 februarie. Pentru români, cea mai interesantă prezență la Cupa Africii este cea a lui Mario Marinică, un tehnician în vârstă de 57 de ani, cu o vastă experiență în străinătate.

Mario Marinică s-a mutat în Anglia în 1992. La vârsta de 27 de ani, lucra în România ca șef al unei mari companii de transport și distribuție, dar visul său a fost mereu să devină antrenor. În CV-ul căpătat pe tărâm britanic, Marinică și-a trecut experiențe ca antrenor la școala de excelență Leyton Orient, la juniorii lui Arsenal sau la echipa U23 a lui Crystal Palace și chiar scouter la Liverpool sau Watford.

ADVERTISEMENT

Conaționalul nostru a antrenat și în România, ca „secund”, la echipe precum Rocar, FC Argeș sau Concordia Chiajna și căutător de talente la Steaua și Dinamo, dar și  ca principal al Gloria Buzău.

Mario Marinică, selecționerul lui Malawi, singurul român de la Cupa Africii pe Națiuni

Pe 10 noiembrie, Marinică a fost numit director tehnic al federației din Malawi, cu care a semnat un contract valabil pe trei ani. În doar aproximativ o lună, federalii africani s-au răzgândit și el a fost instalat și selecționer al „flăcărilor”. Românul va fi ajutat de fostul selecționer, Meck Mwase, care își va relua funcția după turneul final, când Marinică va revedeni director tehnic.

ADVERTISEMENT

„Ca să fiu sincer, Mwase este un tip foarte de treaba și a acceptat această decizie. Am avut o discuție preliminară cu el, iar el mi-a spus să vin și să îi ajut. Chiar dacă pare ca o retrogradare temporară, el încă e sub contract și va redeveni selecționer.

Eu am venit doar ca să îl ajut la Cupa Africii, iar el este mulțumit de această înțelegere”, a declarat Mario Marinică.

ADVERTISEMENT

Meck Mwase a fost la un pas să fie demis de federația din Malawi, deoarece a încheiat cu patru înfrângeri campania de calificare la turneul final. Marinică l-a salvat însă pe african, alături de care a călătorit prin țară pentru a urmări principalele echipe și pentru a îi vedea la treabă pe jucători.

În urma discuțiilor cu federalii din Malawi, Marinică a fost instalat la cârma naționalei de seniori și Mwase păstrat ca secund până la încheierea Cupei Africii pe Națiuni.

ADVERTISEMENT

Se anunță o grupă grea pentru naționala lui Mario Marinică la turneul final din Camerun. Malawi se află în grupa B, alături de Guinea (Naby Keita), Senegal (Sado Mane) și Zimbabwe.

Înainte de Cupa Africii pe Națiuni, Marinică și fotbaliștii săi au plecat într-un cantonament de zece zile în Arabia Saudită. Stagiul de pregătire a fost afectat însă de câteva teste pozitive COVID-19, astfel că unii jucători s-au alăturat mai târziu lotului. Pandemia a împiedicat și un meci amical cu Mali, dar Malawi a reușit totuși să joace contra Comorelor în ajuul Anului Nou și să câștige cu 2-1.

Președintele federației, Walter Nyamilandu, are încredere maximă în reprezentativa lui Mario Marinică, șeful fotbalului din Malawi declarând că „naționala nu merge la Cupa Africii doar pentru a face act de prezență”.

Mario Marinică visa din totdeauna să antreneze la un turneu final

Mario Marinică a declarat că pregătirea de dinaintea Cupei Africii a decurs „fantastic”. „Toată viața muncești pentru un astfel de moment, să antrenezi la un turneu final. Iar când vine, așa, de nicăieri, trebuie să îl îmbrățișezi cu ambele mâini.

Să ai această oportunitate, este un vis devenit realitate. Acestea sunt marile scene pe care orice antrenor vrea să fie”, s-a destăinuit tehnicianul în vârstă de 57 de ani.

  • 3 ani este durata contractului lui Mario Marinică cu federația din Malawi
  • 3 calificări are Malawi la Cupa Africii pe Națiuni, precedentele două prezențe fiind în 1984 și 2010
ADVERTISEMENT