Sport

Scenariu de Hollywood! Revenirea unei campioane: “Aproape am murit”

Campioana din 2013 de la Wimbledon a îndurat abuzuri fizice şi psihice în ultimii doi ani şi susţine că nu a fost departe de moarte. Pierderea dramatică în greutate a condus la tot felul de speculaţii despre starea sa de sănătate şi a lăsat în urmă o linie a promisiunii mult prea subţire în ceea ce priveşte reîntoarcerea în tenisul profesionist.
01.03.2018 | 12:10
Scenariu de Hollywood Revenirea unei campioane Aproape am murit

Totuşi, Marion Bartoli revine, pentru că a rezolvat o problemă mare: serviciul ei. Mişcarea ei neobişnuită de la serviciu a dus la 2 afecţiuni grave: tendinită a umărului şi ligament rupt. Aceste verdicte au determinat-o pe Marion Bartoli să agaţe racheta în cui, la doar câteva săptămâni de la câştigarea Wimbledon-ului. Acum, în vârstă de 33 de ani, Bartoli are un serviciu mai convenţional. „Nu ştiu dacă puteţi numi serviciul meu convenţional pentru că eu nu fac nimic convenţional”, a spus franţuzoaica într-un interviu acordat recent. 

Într-adevăr, după 14 ani de tenis profesionist, Bartoli nu era cunoscută pentru conformitate. În plus, pe lângă serviciul ciudat pe care-l avea, Bartoli deţinea şi o mişcare rară când executa forehand-ul său cu două mâini.

“Am cântărit la un moment dat 40 de kg şi am fost aproape de a muri” 

Ultima sa mişcare neconvenţională este decizia de a reveni în circuitul profesionist de tenis, după 4 ani şi jumătate de la retragere. Marion va intra pe teren la turneul demonstrativ de la Madison Square Garden, Tie Break Tens, acolo unde vor mai fi prezente şi surorile Williams, Elina Svitolina, Coco Vandeweghe, Sorana Cîrstea, Daniela Hantuchova şi Shuai Zhang. Bartoli speră să revină oficial în circuit la turneul de la Miami.

Sunt încântată să îmi anunţ întoarcerea în circuitul WTA. Abia aştept să vă văd la meciurile mele şi să împart emoţiile cu voi”, a fost mesajul lui Bartoli pe Twitter în luna decembrie a anului trecut. Jucătoarea din Franţa a primit de curând şi un wild-card la turneul de la Monterrey, Mexic, competiţie care se va desfăşura între 2 şi 8 aprilie. Sportiva franceză, fostă ocupantă a locului 7 WTA, în 2012, a câştigat prima ediţie a turneului de la Monterrey, în 2009.

Marion Bartoli nu este singura fostă campioană care revine în circuit. Kim Clijsters revenea triumfal după o pauză de aproape 2 ani şi câştiga US Open în 2009. Şi Justine Henin s-a întors în circuit după o absenţă de 20 de luni. Însă retragerea franţuzoaicei a durat mult mai mult şi a inclus o stare a sănătăţii precară şi multă îngrijorare. “Am cântărit, la un moment dat, 40 de kilograme şi am fost aproape de a muri”, a spus ea într-un interviu telefonic acordat la Paris. “Tot ceea ce vine după asta este un bonus. Dacă reuşesc să mă numesc jucătoare profesionistă de tenis după tot ce am pătimit, este o victorie uriaşă.”

În anii săi de glorie, Marion a fost o prezenţă constantă în Top 10, ajungând cel mai sus pe locul 7 mondial. A fost o jucătoare puternică ce reuşea să dicteze punctele într-un mod agresiv. Armele sale au aşezat în umbră faptul că nu putea acoperi terenul atât de bine. Au fost ani buni, dar în cele din urmă, umărul ei devenise atât de inflamat încât nu putea juca mai mult de 45 de minute fără să aibă dureri insuportabile. Aşa că, la 5 săptămâni după triumful ei de la Wimbledon, a spus “adio” sportului care a consacrat-o.

Ce a urmat a fost mult mai rău decât durerea de umăr

Bartoli a descris un episod sumbru din viaţa ei, povestind cum un fost iubit al său a chinuit-o să scadă în greutate cât mai mult într-un timp relativ scurt, începând cu toamna anului 2015. Bărbatul, căruia Bartoli nu i-a menţionat numele, a forţat-o să urmeze o dietă despre care ea ştia că nu este sănătoasă. Marion povesteşte cum fostul său iubit îi arăta femei mult mai slabe decât ea atrăgându-i atenţia că aşa ar trebui să arate şi ea.

“Când m-am retras în 2013 eram foarte fericită, apoi în 2014 l-am întâlnit pe el şi în fiecare zi îmi spunea că sunt grasă. În fiecare zi. Când vedea o fată mai slabă pe stradă îmi spunea “Uite, ce slabă şi frumoasă e!”. E un proces dublu în această revenire. De aceea pun atâta energie şi forţă în ea. În primul rând să scap de problemele medicale, să-mi demonstrez mie că indiferent dacă am fost la câţiva centimetri de moarte pot să joc tenis din nou şi, în al doilea rând, să trec peste tot ce m-a făcut să mă simt fără valoare. În fiecare zi, într-un mod perfid, fostul m-a făcut să mă simt o persoană de nimic, vreau să arăt că mă pot ridica din nou. Mi-a luat bucuria de viaţă, mi-a luat chiar şi bucuria de a juca tenis. De fiecare dată când jucam împreună, făcea tot ce e posibil pentru a fi în echipă cu partenerul mai bun şi eu cu cel mai slab. Am reuşit să scap de această relaţie, dar mi-a luat timp. Optsprezece luni e o perioadă lungă. Din cauza personalităţii mele, am acceptat lucruri meschine”.

Sportiva susţine că greutatea ei a scăzut foarte rapid de la 75 de kilograme la 52 de kilograme. “Dar am făcut-o până la urmă pentru că el îmi spunea în fiecare zi cât de grasă sunt, aşa că am început o dietă care practic nu ia sfârşit niciodată.”

În februarie 2016, medicii au descoperit că Bartoli a contactat un virus misterios de la un ţânţar în timp ce călătorea în India. “Nici acum nu ştiu de ce boală am suferit. A fost un virus care nu-mi permitea să mai mănânc nimic. Cu cât trecea timpul, stomacul meu refuza şi mai mult mâncarea. Aveam şi o reacţie ciudată pe suprafaţa pielii. Nu puteam intra în contact cu lucruri electrice. Nu puteam tasta pe telefon fără mănuşi. Doctorii nu sunt siguri de natura acestui virus, însă ajunsesem atunci să cântăresc 40 de kilograme.”

Pe vremea când lua la Roland Garros interviuri jucătorilor, oamenii o recunoşteau cu greu pe Marion, speculând că suferă de anorexie, dar campioana din Franţa susţine cu tărie că nu a fost vorba despre aşa ceva niciodată.

Pe măsură ce şi-a revenit în mod treptat, Bartoli a început din nou să se gândească să joace tenis. A format o echipă şi a început să se antreneze. A început să lureze cu greutăţi şi să efectueze sesiuni de antrenament în Alpii francezi, despre care a spus că este foarte solicitant, însă critic pentru revenirea sa. Deşi nu este în forma perfectă, Marion spune că se simte capabilă să joace tenis profesionist din nou.

Marion a început de curând şi antrenamentele în Paris, acolo unde îl are partener de antrenament pe tânărul francez Ugo Humbert. Jucătorul în vârstă de 19 ani este clasat pe locul 331 ATP şi reprezintă un adevărat ajutor pentru Marion, care a declarat de curând că nu simte nicio durere la umăr. Bartoli a petrecut ultimele luni exersându-şi serviciul, cheia revenirii sale, spune ea. “Nu este uşor să înveţi ceva nou la 33 de ani”, mărturiseşte franţuzoaica.

S-a retras după un meci pierdut împotriva Simonei Halep

Când Marion Bartoli se va întoarce, un lucru este sigur: forehand-ul ei cu două mâini va fi din nou etalat. “Asta nu s-a schimbat şi nu cred ca se va schimba vreodată”, spune Marion.

Aşadar, Bartoli va reveni în circuit la turneul Premier Mandatory de la Miami (SUA), care va avea loc în luna martie, dar ea va evolua şi în sezonul de zgură sau în competiţia dintre ţări: “Abia aştept să apar pe teren şi să simt susţinerea fanilor, în special la Paris, la Roland Garros – în ţara mea natală, dar şi în Fed Cup sau la Wimbledon. Acestea sunt obiectivele mele”, a mai adăugat fostul număr 7 mondial, care deţine 8 titluri WTA în palmares.

Marion Bartoli s-a retras după un meci cu Simona Halep, câştigat de româncă în turul secund a turneului de la Cincinnati, scor 3-6, 6-4, 6-1.