News

Mărirea și decăderea lui Liviu Dragnea! Ce avere are fostul lider PSD

30.10.2020 | 11:00
Marirea si decaderea lui Liviu Dragnea Ce avere are fostul lider PSD
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune totul despre mărirea și decăderea lui Liviu Dragnea, omul care, la un moment dat, părea să fie cel mai influent politician din România. Condamnarea cu executare în cazul angajărilor fictive din Teleorman a făcut ca social-democratul să fie redus la tăcere. De mai bine de un an se află la închisoare și în ciuda eforturilor depuse de avocați, aceștia nu găsesc soluția eliberării.

Liviu Dragnea a reprezentat fără doar și poate un adevărat personaj în lumea politică. Cu o ascensiune fulminantă, dar atent calculată, acesta conducea fără menajamente cel mai mare și puternic partid al țării. Mai mult de atât, alegerile din 2016 au reprezentat o adevărată lucrare de doctorat pe care Dragnea a oferit-o tuturor.

ADVERTISEMENT

O lucrare care a primit o notă imensă având în vedere că Liviu Dragnea reușea la puțin timp după tragedia de la Colectiv să înroșească harta României. PSD-ul reînvia mai ceva ca pasărea Phoenix și părea marele favorit pentru europarlamentare și prezidențiale.

Mărirea și decăderea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a lucrat atunci cu o întreagă armată de consilieri din Israel și a conceput un plan de guvernare care i-a adus câștig de cauză. Liberalii au ezitat în încorporarea lui Dacian Cioloș, acesta fiind și el mai degrabă o locomotivă a tehnocraților.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Tocmai pe această carte a jucat Liviu Dragnea absolut totul. A mers pe naționalism, și-a aruncat adversarii în gura lupilor, deși nu o dată a jucat la limită și a strâns voturi cu nemiluita. Scăpat de Victor Ponta din partid, Dragnea devenise liderul suprem, liderul de necontestat al formațiunii.

Dragnea și-a inventat războaie, adversari și a mizat pe schimbări uriașe aduse în justiție. Schimbări care n-au mai venit niciodată. Rând pe rând, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, Florin Iordache sau Tudorel Toader au ezitat să dea legea amnistiei și grațierii și la doar câteva ore după europarlamentarele din 2019, Liviu Dragnea era condamnat și închis.

ADVERTISEMENT

Cine este Liviu Dragnea, omul care a condus PSD

Pe numele întreg Liviu Nicolae Dragnea, fostul lider al PSD-ului s-a născut pe 28 octombrie 1962, în comuna Gratia, din județul Teleorman. Cea mai înaltă funcție ocupată în stat a fost cea de președinte al Camerei Deputaților. Nu o dată s-a vorbit despre el ca posibilul candidat al social democraților la alegerile prezidențiale.

Sursa foto – hepta.ro

De profesie inginer, Liviu Dragnea a intrat în politică la puțin timp după Revoluția din 1989. A făcut-o inițial destul de timid, dar mai ales ca membru al Partidului Democrat, formațiune unde a rezistat aproximativ 7 ani de zile, din 1994 și până în 2001.

ADVERTISEMENT

A urmat o schimbare dramatică de viziune și Liviu Dragnea și-a descoperit dragostea pentru social democrație. Interesant este că, în 2016, acesta a fost condamnat definitiv cu suspendare în dosarul „Referendumul”. Drept pentru care, nu a putut accede în funcția de prim-ministru al României, post pe care și-l dorea cu ardoare.

Ce studii are Liviu Dragnea, președintele închis al PSD-ului

Liviu Dragnea a urmat cursurile liceului de matematică–fizică Unirea din Turnu Măgurele. Nu a mers pe o carieră în domeniu, ci a fost mai degrabă atras de afaceri. În 1987 a absolvit Facultatea de Transporturi, secția Autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic București.

Acesta este și domeniul în care muncește în Penitenciar. Interesant este că în timpul facultății l-a avut ca profesor de Mecanica fluidelor pe fostul premier Petre Roman. Dragnea s-a angajat ca inginer stagiar într-o secție auto aparținând Întreprinderii de Utilaj Greu și Transport pentru Construcții Craiova.

Sursa foto – hepta.ro

Zece ani mai târziu, în 1997, a făcut un curs de specializare la Școala de Înalte Studii Administrative din Roma. Între 1999 și 2002 a urmat cursurile Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Universității „Alexandru Ghica” din Alexandria. De remarcat că nu a mai susținut și examenul de licență.

Conform presei, procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 au anulat foaia matricolă a lui Liviu Dragnea, întrucât universitatea a fost înființată oficial în 2001, iar situația școlară emisă de universitate era una falsă.  În 2001 a urmat un curs de management al administrației publice locale din cadrul ASE București, pentru ca, în 2004 să termine cursurile Colegiului Național de Apărare în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” din București.

Ce avere are Liviu Dragnea

Despre Liviu Dragnea s-au spus multe, dar averea lui a rămas încă un mister. Insule, hoteluri, restaurante și conturi, declarația legată de imobile și bani a fost așteptată de mulți cu nerăbdare. Cert este că fostul lider al PSD nu avea nicio proprietate în București, deși locuia în cel mai mare oraș al țării de ani buni.

Acesta deținea un teren intravilan cu o suprafață de 2913 metri pătrați, un apartament de 80 de metri pătrați și un centru comercial cu o suprafață de 1527 de metri pătraţi, toate fiind situate în Turnul Măgurele.

Sursa foto – hepta.ro

Deși lumea îl știa într-o mașină Skoda Superb din anul 2006, Liviu Dragnea avea și un BMX X5, din anul 2009. Surprinzător este că autoturismul de lux era o donație din partea nepoților, după ce a murit fratele fostului președinte al PSD.

Liviu Dragnea nu a avut bijuterii și opere de artă, iar în contul bancar adunase 184.988 lei. Fostul lider PSD deținea Hotel Turris din Turnu Măgurele, acolo unde, în 2017 și în 2018 avea creanțe în valoare de 80.710 euro și 460.110 lei.

Cum a intrat în politică Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a prins mirajul politicii din mers, la puțin timp după Revoluție. A intrat în Partidul Democrat, la recomandarea fostului său coleg de facultate Adriean Videanu. Nu a durat mult până când a devenit vicepreședinte al Organizației PD Turnu Măgurele.

Prima mare lovitură a dat-o în 1996 când a fost numit directorul de campanie electorală pentru alegerile locale și generale ale PD Teleorman. De asemenea, în același an este ales consilier local în Consiliul Local al municipiului Turnu Măgurele.

Când Traian Băsescu a devenit președinte peste democrați, în detrimentul lui Petre Roman, Liviu Dragnea s-a supărat tare și a demisionat din partid. Nu a stat prea mult timp pe afară. A fost ademenit imediat în PSD. Culmea, dar Liviu Dragnea declara înainte că nu e deloc încântat de o asemenea posibilitate.

 „În niciun caz nu mă voi înscrie în PDSR [noul PSD]. Dacă îmi voi da demisia din Partidul Democrat, atunci îmi voi prezenta demisia și din funcția de președinte al Consiliului Județean și mă voi ocupa de afacerile mele”, spunea Dragnea

Sursa foto – hepta.ro

Între 2001 și 2005 a fost președinte executiv al PSD Teleorman și membru în Biroul Executiv Central. La Congresul Extraordinar al PSD din 10 decembrie 2006, Liviu Dragnea a fost ales vicepreședinte însărcinat cu reforma statului și descentralizarea. A fost șeful de campanie al PSD la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007. În campania pentru alegerile parlamentare din 2008, a fost coordonator al campaniei PSD, împreună cu fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.

Liviu Dragnea a fost ales, la 20 aprilie 2013, în funcția de președinte executiv al PSD, la congresul formațiunii. În 2015, a devenit președinte interimar al PSD, după ce Victor Ponta a anunțat că s-a retras din funcția de președinte al partidului. S-a înscris în cursa pentru președinția partidului, la 27 septembrie 2015, fiind singura candidatură acceptată de Comitetul Executiv Național al PSD. A fost ales cu 97% dintre voturi.

Ce funcții grele a ocupat în lumea politică

În ciuda vârstei fragede, 34 de ani, Liviu Dragnea era numit prefect de Teleorman, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2000, an în care a candidat și a câștigat șefia Consiliului Județean Teleorman pe listele PD. 12 ani a rezistat în acest post, ani care i-au adus renumele de „baron de Teleorman”.

La începutul anului 2009, acesta a deținut portofoliul Administrației și Internelor, în Guvernul PSD–PDL, dar numai pentru 12 zile. Și-a dat demisia invocând ca motiv insuficiența fondurilor alocate ministerului în raport cu îndeplinirea obiectivelor pe care și le fixase.

Sursa foto – hepta.ro

A trecut apoi vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Cabinetul Ponta II. Între 5 martie–16 decembrie 2014 a fost viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Cabinetul Ponta III. A mers pe aceeași linie și s-a ocupat de portofoliul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și în Cabinetul Ponta IV.

Și-a dat demisia din aceasta funcție la jumătatea lunii 2015, dar și din cea de președinte executiv al PSD, ca urmare a condamnării sale la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”. În ciuda problemelor cu justiția, la finalul anului 2016 a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu 216 voturi „pentru” și 101 „împotrivă”.

Cum și când a început decăderea lui Liviu Dragnea

Deși părea să aibă țara la picioare, Liviu Dragnea a început să piardă teren evident după alegerile parlamentare din 2016. PSD a înroșit harta, însă promisiunile făcute în campanie nu au avut acoperire. Mai mult de atât, atacul asupra Justiției a fost decisiv.

Protestele de stradă împotriva Ordonanței 13/2017, care au adunat peste 600.000 de oameni în țară și diaspora, au fost îndreptate și împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, văzut ca principalul beneficiar al legii. Protestul din 10 august a fost ca o piatră de moară legată de gâtul social democraților.

Sursa foto – hepta.ro

Liviu Dragnea a avut mai multe luări de poziție critice la adresa Uniunii Europene, ceea ce a făcut ca tineretul să se rupă definitiv de partidul pe care îl conducea. De altfel, nu o dată, Dragnea a prezentat Uniunea Europeană ca fiind dezinformată. Acesta a acuzat UE și NATO de încurajarea și finanțarea așa-numitului „stat paralel”. Toate aceste fapte au făcut ca oamenii să se reorienteze și să voteze masiv dreapta.

Condamnarea și ieșirea din scena politică

Pe 21 iunie 2018 magistrații ÎCCJ l-au condamnat în primă instanță pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare plus interzicerea unor drepturi în procesul angajărilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Concret, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al DGASPC Teleorman, să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții.

Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță de un complet de trei judecători. Decizia a fost contestată și judecata a ajuns la un complet de cinci judecători. Procesul în apel a fost amânat pe parcursul mai multor termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători.

Sursa foto – hepta.ro

Pe 27 mai 2019, la doar câteva ore după dezastrul de la europarlamentare, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. De curând și-a sărbătorit a doua zi în Penitenciar.

Între timp, partidul pe care îl conducea încearcă să-l facă uitat. Marcel Ciolacu a promis o adevărată lepădare de Liviu Dragnea și a pornit un război împotriva locotenenților acestuia. Altădată oameni cu un cuvânt greu de spus în partid, mulți dintre ei au fost dați afară sau împinși până la limita demisiei.

Încarcerat, Dragnea pare că a pierdut absolut totul. Alături de el au rămas puțini oameni, prea puțini din armata pe care o croise. Și fără nicio forță judecând după lista PSD-ului pentru parlamentare.

 

 

ADVERTISEMENT