News

Dezastru umanitar la Mariupol: supraviețuitorii topesc zăpada ca să bea apă, nu au alimente și medicamente 

Bombardamentele rusești au făcut prăpăd în Mariupol. Potrivit medicilor, orașul este în faza de dezastru umanitar, supraviețuitorii nu mai au ce mânca și de unde bea apă, iar lipsa medicamentelor este deja o obișnuință.
13.03.2022 | 17:10
Dezastru umanitar la Mariupol supravietuitorii topesc zapada ca sa bea apa nu au alimente si medicamente
ADVERTISEMENT

Orașul Mariupol este în faza de dezastru umanitar, susține organizația Medici fără Frontiere. Potrivit acesteia, locuitorii nu mai au apă curentă de o săptămână, oamenii topesc zăpada sau încearcă să găsească apă în conductele subterane. În plus, nu există alimente suficiente, iar multe persoane mor din cauza lipsei de medicamente.

Dezastru umanitar la Mariupol: supraviețuitorii nu au apă, alimente și medicamente

Potrivit observatorilor independenți, în orașul puternic bombardat de zile întregi e o atmosferă de panică și există temerea că unii locuitori vor încerca să părăsească orașul pe cont propriu, nu prin coridorul umanitar, ceea ce i-ar expune artileriei rusești.

ADVERTISEMENT

Cetăţenii Mariupolului nu beneficiază de îngrijiri medicale, potrivit Crucii Roşii Internaţionale, transmite The Guardian. Saşa Volkov, directorul adjunct al delegaţiei organizaţiei, a conturat condiţiile precare din oraşul ucrainean aflat sub asediu.

”Vom avea de mâncare pentru câteva zile. Am început să ne îmbolnăvim, mulţi dintre noi, din cauza umidităţii şi a frigului pe care îl îndurăm. Am încercat să atingem standardele de igienă cât mai mult posibil, dar nu întotdeauna o putem face”, a mai comunicat Volkov.

ADVERTISEMENT

Magazinele din oraș au fost sparte, iar în adăposturi e loc doar pentru femei și copii mici

Potrivit oficialului, dramatismul situației este dat și de faptul că magazinele din oraș au fost sparte, în urmă cu câteva zile, adăposturile fiind destinate doar copiilor mici şi mamelor lor. În acest timp, adulţii şi copiii de peste 12 ani dorm în birouri sau pe unde apucă.

Într-un mesaj online, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat pe 12 martie că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol, acuzând forțele rusești că nu respectă coridoarele umanitare stabilite. La rândul său, Moscova acuzase anterior forțele ucrainene că au blocat intenționat oamenii acolo.

ADVERTISEMENT

Fotografii realizate din satelit și puse la dispoziție de compania privată americană Maxar Technologies arată pagubele importante suferite de infrastructura rezidențială și civilă din orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei. În partea vestică a orașului-port sunt vizibile incendii, în timp ce zeci de blocuri de locuințe au fost grav avariate de bombardamentele și obuzele rusești.

La Mariupol au murit până acum 1.582 de civili

Cel puțin 1.582 de civili din Mariupol au fost uciși ca urmare a bombardamentelor rusești, a declarat vineri un reprezentant al consiliului municipal, bilanț care nu poate fi verificat din surse independente, informează BBC.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, Rusia a afirmat că a capturat zone de la periferia orașului, dar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a replicat imediat, susținând că orașul rămâne sub controlul Kievului. Mariupol se află într-o poziție strategică, pe coasta Mării Negre, împiedicând forțele rusești din estul Ucrainei să aibă un culoar de legătură terestră cu trupele Moscovei care au invadat Ucraina dinspre peninsula Crimeea.

 

ADVERTISEMENT