News

Marius Budăi, anunț important despre majorarea indemnizațiilor sociale. Când vor primi românii mai mulți bani

Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, spune că indemnizațiile sociale vor fi majorate, sau cel puțin vor fi indexate cu inflația în curând.
26.01.2023 | 23:01
Marius Budai anunt important despre majorarea indemnizatiilor sociale Cand vor primi romanii mai multi bani
Marius Budăi, despre ajutoarele sociale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Budăi crede că această majorare va fi implementată undeva după finalul primului trimestru, atunci când vor fi oficiale primele date referitoare la inflația pe anul în curs.

Marius Budăi, anunț despre majorarea ajutoarelor sociale

”Este vorba de acele beneficii sociale care se raportează la indicatorul social de referință, care va fi majorat cu rata inflației, care va fi cunoscuta la sfârșitul trimestrului 1.

ADVERTISEMENT

Vorbim aici în primul rand de indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament, alocația pentru susținerea familiilor, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.

În urma aplicării noii valori, se modifică baza de calcul și acestea vor crește”, a declarat Marius Budăi la România TV.

ADVERTISEMENT

Cât despre implementarea unor cerințe din PNRR referitoare la noile legi ale pensiilor, Budăi crede că acestea ar trebui discutate mai amplu și negociate cu organismele financiare internaționale.

”Am avut o lege 127 pe care nici acum nu o înțeleg de ce unii au pus-o sub paranteze și să o treacă în PNRR. Aveam o lege și dacă aplicam lucrurile erau rezultate. Asta este situația, trebuie să mergem pe acest drum, am scris și în programul de guvernare. Pornim de la lege, pentru că și specialiștii au spus că legea este bună.

ADVERTISEMENT

După ce voi avea agreate principiile de bază, o să chem sindicatele la discuții, am promis public. Pentru că asta trebuia făcut și la crearea PNRR, numai că atunci nu s-a discutat cu partenerii sociali, cu sindicatele, cu patronatele, cu opinia publică, cu partidele. Dacă s-a făcut atunci această greșeală, nu vreau să o facem din nou și noi, PSD, nu o s-o facem și avem susținere în coaliție”, a completat Budăi. În concluzie, ministrul muncii a transmis că nu susține expresia ”asistat social”.

Conform datelor oficiale, în România 160.000 de români primesc ajutor social de la stat, majoritatea fiind în Dolj, Bacău și Buzău. Cei mai mulți beneficiari sunt în Dolj, unde peste 10.000 de oameni au primit ajutor social.

ADVERTISEMENT

La polul opus se află Bucureștiul cu doar 250 de asistați social, urmat de Timiș și Ilfov, conform Observatornews.ro. Statul român plătește în total 44 de milioane de lei pe lună pe ajutoare sociale, în condițiile în care un asistat social primește de la stat 270 lei.

ADVERTISEMENT