News

Marius Budăi, anunț îngrijorător pentru pensionari: “Nu e sigur dacă mai sunt bani pentru plata pensiilor”

11.07.2019 | 11:24
Marius Budai anunt ingrijorator pentru pensionari Nu e sigur daca mai sunt bani pentru plata pensiilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, care s-a bătut cu pumnul în piept că pensiile vor fi majorate, bate în retragere acum și lasă să se înțeleagă că nu mai sunt bani de pensii! Oficialul a fost întrebat dacă sunt bani de pensii, iar acesta a evitat să dea un răspuns clar, afirmativ! Ministrul a declarat, la Târgu-Jiu, că nu poate răspunde cu da sau nu la întrebarea respectivă!

Ministrul Muncii, Marius Budai, lasă să se înțeleagă că nu mai sunt bani de pensii

„Nu răspund cu da sau nu. Pot spune da simplu, dar eu zic că merită o discuţie foarte serioasă acest subiect. Am explicat şi nu o să obosesc să explic foarte clar, din respect pentru părinţii şi bunicii noştri, cum le spun eu, pentru că au nevoie, din partea autorităţilor să aibă această siguranţă a zilei de mâine, aşa cu pensiile încă mici pe care le avem în România.

Suntem în situaţia în care, în 2017, am avut un deficit la fondul de pensii de aproximativ 18 miliarde de lei. Suntem în situaţia în care în 2018, deficitul a scăzut extrem de mult, spre 4,2 miliarde lei. Am spus eu la un moment dat, spre zero. E un salt foarte mare, de la 18 la 4, de aceea mi-am permis această comparaţie.

Ministrul Muncii bani de pensii
Ministrul Muncii a tot declarat ca pensiile vor fi majorate, insa acum nu poate raspunde cu ”da sau nu” daca mai sunt bani de pensii

”În primul trimestru al anului 2019 încă avem deficit la pensii”

Suntem în situaţia, într-adevăr, în care în primul trimestru al anului 2019 încă avem deficit la pensii, dar iată că excedentul pe trimestrul doi deja este de 218 milioane de lei, deci uşor uşor creşte aici”, a declarat Marius Budăi, informează Ziarul Financiar.

Ministrul a ținut însă să precizeze că în România 6% din PIB se foloseşte pentru plata pensiilor, cu mult sub media înregistrată în Uniunea Europeană, unde un procent de 13% din PIB se duce pentru plata pensiilor.

„Suntem în situaţia în care cu peste 300 de miliarde a crescut Produsul Intern Brut al României, din 2016 până în prezent. În acest an, Produsul Intern al României atinge valoarea de o mie de miliarde, peste o mie de miliarde, 1031 chiar. E premieră pentru România să avem peste o mie de miliarde de euro Produsul Intern Brut al României.

Mai mult de atât, suntem în situaţia în care 6% din Produsul Intern Brut se foloseşte pentru plata pensiilor, ori media Uniunii Europene e aproape de 13, deci noi suntem de două ori sub media Uniunii Europene. Toate aceste cifre, coroborate cu estimările de creşteri pe viitor ale Produsului Intern Brut, ne îndreptăţesc să credem, şi mai ales ceea ce s-a întâmplat 2017-2018.

Am avut parte de declaraţii iresponsabile, le-am spus eu, din partea colegilor din opoziţie, care spuneau că nu o să mai plătim pensile şi salariile chiar din 2017. Ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus ministrul Muncii.

Legea privind sistemul public de pensii, care prevede majorarea treptată a pensiilor, a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis, după o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, care l-a asigurat pe președinte că sunt bani pentru pensii.