News

Marius Budăi, anunţ major! Guvernul deschide piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi

23.04.2019 | 16:52
Marius Budai anunt major Guvernul deschide piata muncii pentru persoanele cu dizabilitati

România rămâne o țară lovită de criză care nu reușește să renunțe la prejudecăți, astfel că integrarea persoanelor cu dizabilități în piața muncii este ca un glonte în aer. Despre această luptă a vorbit și Marius Budăi, ministrul Muncii.

Guvernul deschide piața muncii pentru persoanele cu dizabilități

Oficialul a informat că Guvernul lansează noi proiecte ce vin în ajutorul persoanelor cu dizabilități, iar unul dintre aceste programe se referă la crearea de locuri de muncă. „Trebuie să le arătăm şi o să le arătăm – şi pe parcurs o să vedem rezultatele – că ele sunt necesare şi utile societăţii, dar trebuie să arătăm şi societăţii că aceste persoane ne sunt utile. O să venim nu numai cu măsuri de angajare şi de amenajare a locului de muncă, ci şi cu măsuri de subvenţionare pentru angajatori, pentru cei care angajează persoanele cu dizabilităţi, tot prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.

Sunt măsuri care vin în continuarea şi implementarea programului de guvernare lansat de PSD în decembrie 2016. Recent a intrat în aplicare ordinul ministrului Muncii, cel care se referă la persoanele cu amputaţii, iar în perioada următoare lucrăm la prelungirea acestui ordin şi pentru copiii cu dizabilităţi, cu amputaţii”, a declarat ministrul Muncii.

Marius Budăi, anunţ major! Guvernul deschide piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi
Persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru echipamente asistive

Vouchere pentru echipamente asistive

Conform ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, angajatorii vor primi 2.250 de lei pe lună, timp de 18 luni, pentru a amenaja locuri de muncă destinate acestor persoane. „Pentru amenajarea locului de muncă special pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, subvenţionăm angajatorii cu 2.250 de lei pe lună pe o perioadă de 18 luni”, a menționat Rovana Plumb.

Totodată, ministrul Fondurilor Europene a susținut că pe roate este pus și un alt program destinat persoanelor cu dizabilități, care prevede acordarea unor vouchere pentru a-și putea cumpăra echipamente asistive, cum ar fi cititor pentru nevăzători, fotoliu rulant activ, proteză audio, elevator, proteze asistive pentru desen şi scriere, produse manipulatoare robotizate. „Valoarea proiectului este de 23,5 milioane de euro şi constă în faptul că minim 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi vouchere cu o valoare de până la 5.000 euro fiecare, pentru a-şi putea achiziţiona echipamente asistive”, a informat Rovana Plumb.