News

Marius Budăi anunță când va fi majorat salariul minim la 3.000 de lei: ”Ne dorim asta”

Ministrul muncii PSD, Marius Budăi, anunță că salariul minim brut ar trebui să crească de la 1 ianuarie, pentru a ajuta 1.3 milioane de români.
15.11.2022 | 16:55
Marius Budai anunta cand va fi majorat salariul minim la 3000 de lei Ne dorim asta
Marius Budăi, despre majorarea salariului minim. Foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Decizia va fi luată miercuri în Consiliul tripartid. Din totalul celor 1.3 milioane de români plătiți cu salariul minim pe economie, 500.000 lucrează în agricultură și construcții.

Marius Budăi, despre majorarea salariului minim

Totodată, Budăi a vorbit despre cei 200 de lei neimpozabili care ar putea fi aplicați la salariul minim majorat. Budăi a menționat că ”din jumătatea anului 2022 a fost pusă la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”.

ADVERTISEMENT

”Cred foarte mult în dialogul social. Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a adăugat Budăi, conform News.ro.

Budăi a dat dovadă de reținere atunci când a vorbit despre majorarea salariului minim, pentru că totul va fi tranșat în coaliția de guvernare.

ADVERTISEMENT

”Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariul minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a concluzionat Budăi.

Din totalul de 1.3 milioane de români care sunt plătiți cu salariul minim, cei 500.000 din construcții și agricultură beneficiază deja de varianta de 3.000 de lei minim brut, potrivit aceluiași ministru.

ADVERTISEMENT

Majorarea salariului minim vine natural în contextul în care Uniunea Europeană oricum a votat aplicarea unui salariu minim european, care ar fi calculat în fiecare țară în funcție de mai mulți factori, lucru explicat și de europarlamentarul Dennis Radtke.

”Pentru Uniunea Europeană și un pas mare pentru a avea o Europă mai socială. Poate ar trebui să vă spun ce nu se întâmplă acum – au fost multe zvonuri, multe discuții emoționale, în legătură cu această problemă a salariului minim.

ADVERTISEMENT

Am fost adesea întrebat dacă vom avea același salariu minim în România ca în Franța sau în Germania. Desigur, nu este cazul să fie așa, pentru că Uniunea Europeană nu are competența de a face asta și, desigur, nu are sens să avem un salariu minim unic pentru toate țările europene.

Dar ceea ce se întâmplă, și vreau să spun asta, este partea grea a acestei directive și anume felul în care putem să întărim contribuția colectivă”, a transmis Radtke.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Măcar Roger și Serena s-au retras cu demnitate!" Rafael Nadal, "mitraliat" după ultima apariție: "E oribil! Rușine!"
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
"Câinele s-a oprit, a înţepenit. În faţa lui era o vietate care umbla în patru labe". O femeie care se crede pisică, apariţie şocantă într-un parc din Arad
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea...
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită de parlamentari
Mihaela Rădulescu, scoasă din minți de iubit. Mesajul care a „încremenit-o”
Mihaela Rădulescu, scoasă din minți de iubit. Mesajul care a „încremenit-o”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu...
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu toții am crezut altceva, însă adevărul este uimitor!
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el