News

Marius Budăi, noul ministru al muncii, anunţ despre vârsta de pensionare. „Nu scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte“

Ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat vineri că vârsta de pensionare nu va creşte în mandatul său. Aceasta trebuie corelată cu speranța de viață, a precizat el.
26.11.2021 | 11:51
Marius Budai noul ministru al muncii anunt despre varsta de pensionare Nu scoatem oamenii la pensie cu picioarele inainte
ADVERTISEMENT

Ministrul a spus că, înainte de creșterea vârstei de pensionare, trebuie să crească speranţa de viaţă în România.

„Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare”, a declarat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că în țara noastră speranța de viață pentru bărbați este de 70 de ani și șase luni. „Speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 51-60 de ani“, a explicat el.

„Nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează“, a mai spus ministrul muncii.

ADVERTISEMENT

Fosta coaliție a luat în calcul creșterea vârstei de pensionare

Tema creșterii vârstei de pensionare a intrat în actualitate în luna mai, când coaliția aflată atunci la putere a analizat oportunitatea acestei măsuri. Anunțul a fost făcut atunci de ex-președintele PNL, Ludovic Orban.

Fostul ministru muncii, Raluca Turcan, a declarat atunci că se lua în calcul creșterea vârstei de pensionare pe bază de opțiune. „În spațiul public noi am spus constant că, în privința vârstei de pensionare, noi vorbim despre opțiune. În România suntem într-un deficit de calitate în viața activă a angajaților și avem obigația să introducem opțiunea“, a explicat ea la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Turcan a mai spus că „oliticienii au vândut iluzii deșarte an la rând pensionarilor“ și că este nevoie de o reformă autentică a sistemului de pensii. „În fiecare secundă am spus un lucru, vorbim despre opțiuni. Și opțiunile sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care după ieșirea la pensie aleg să se reangajeze“, a declarat ea.

Deși Ludovic Orban a declarat că s-a analizat în Coaliție majorarea vârstei de pensionare, fără a se lua o decizie, Kelemen Hunor a susținut că nu au existat discuţii pe această temă.

ADVERTISEMENT

Guvernul și-a asumat prin PNRR reforma pensiilor

Discuțiile despre creșterea vârstei de pensionare au apărut în spațiul public după ce Guvernul a transmis la Bruxelles o listă cu angajamentele asumate prin PNRR, printre acestea numărându-se și reforma pensiilor.

Executivul s-a angajat să mențină cheltuielile cu pensiile la un nivel similar pe termen scurt și mediu, să asigure echitatea pentru cei cu pensia minimă prin majorarea acesteia și să acorde stimulente fiscale pentru a mări perioada petrecută în câmpul muncii peste vârsta de pensionare.

Totodată, Guvernul s-a angajat să elimine pensiile speciale, să introducă o nouă formulă pentru indexarea pensiilor, să elimine opțiunile pentru pensionarea anticipată și să coreleze vârsta de pensionare cu creșterea speranței de viață.

ADVERTISEMENT