Fotbal intern

Marius Constantin, cel mai scump fotbalist român de peste 35 de ani. Afacere de peste 500.000 de euro pentru Craiova lui Mihai Rotaru. Exclusiv

17.08.2020 | 21:00
Marius Constantin cel mai scump fotbalist roman de peste 35 de ani Afacere de peste 500000 de euro pentru Craiova lui Mihai Rotaru Exclusiv
Marius Marcel Constantin paraseste terenul accidentat in meciul de fotbal dintre Gaz Metan Medias si Universitatea Craiova, contand pentru play-off-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, disputat fara spectatori pe Stadionul Municipal din Medias, vineri 3 iulie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Marius Constantin a semnat cu Craiova lui Mihai Rotaru la aproape 36 de ani, pe care-i va împlini pe 25 octombrie. Este o lovitură importantă pe piața autohtonă de mercato, chiar dacă fundașul are o vârstă înaintată.

Transferul fostului căpitan al celor de la Gaz Metan Mediaș, anunțat în exclusivitate de FANATIK pe 12 iulie, în ziua meciului Craiova – FCSB 2-1, are detalii financiare extrem de interesante.

ADVERTISEMENT

Marius Constantin devine astfel cel mai scump fotbalist român de peste 35 de ani, toată afacerea urmând să-l coste pe Mihai Rotaru, dacă jucătorul rămâne doi ani la Craiova, peste 500.000 de euro!

Marius Constantin, afacere de peste 500.000 de euro pentru Craiova lui Mihai Rotaru, la peste 35 de ani. Va avea aproape 38 de ani când termină contractul!

Una dintre cauzele pentru care Craiova a avut de suferit în campionatul precedent, deși a fost la un meci de titlul așteptat de 29 de ani, a fost defensiva modestă. Cu stoperi ca Ferreira, Acka, Dielna, Bălașa, Gardoș sau chiar Cosic s-a dovedit că sunt șanse mici să scapi cu poarta neperforată.

ADVERTISEMENT

Astfel că principalul finanțator al Craiovei, Mihai Rotaru, a ajuns la concluzia că echipa trebuie întărită în primul rând în apărare. Rând pe rând au plecat Thiago Ferreira, Gardoș și, poate surprinzător, Cosic, oltenii transferându-i pe Marius Constantin, 35 de ani, căpitanul Mediașului și Paul Papp, 30 de ani, liber de contract după despărțirea de Sivasspor.

Foarte interesante sunt cifrele afacerii Marius Constantin, în posesia cărora a intrat FANATIKDeși la prima vedere 50.000 de euro pentru Gaz Metan Mediaș, unde a ajuns și Louis Nițu, nu pare ceva extraordinar, chiar dacă stoperul „bate” în 36 de ani. Dar, cu tot ce implică mutarea, Craiova lui Rotaru trece de o jumătate de milion de euro în doi ani de contract! Ceea ce e deja o altă discuție.

ADVERTISEMENT

Marius Constantin a încasat de la Craiova la semnătură 150.000 de euro și câștigă în primul an 10.000 de euro lunar!

Să detaliem deci. Pe lângă cei 50.000 de euro dați Mediașului, Craiova a mai băgat adânc mâna în… conturi. Din informațiile FANATIK, Marius Constantin a încasat 150.000 de euro la semnătură.

A semnat pe doi ani, unu plus unu, adică vara viitoare se va activa clauza pentru sezonul 2021/2022, dacă părțile vor fi mulțumite. În actualul campionat, fundașul câștigă 10.000 de euro lunar, adică 120.000 în total. Dacă rămâne până în 2022, salariul lui va crește, urmând să aibă 12.000 de euro lunar, adică alți 144.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Rezumând și adunând, dacă Marius Constantin stă la Craiova până la 30 iunie 2022, fundașul îl costă pe Rotaru 464.000 de euro (50+150+120+144), la care se adaugă taxele. Adică ne ducem lejer peste 500.000 de euro pentru un stoper care, spun cei care-l cunosc, va face față fizic foarte bine deși e la o vârstă la care unii sunt analiști de ani buni.

„Fanii Craiovei să știe că am venit cu inima deschisă, să joc fotbal, să ajut cu experiența mea și clubul să-și îndeplinească obiectivele. Nu știu dacă mai este o rivalitate ca în trecut, cu Craiova, Rapid, Dinamo, Steaua. N-a venit Bonucci la Craiova ca să rezolv eu totul în apărare. Sunt mai mult un Chiellini în pandemie. Încercăm fiecare să facem cât mai bine” – Marius Constantin

Mihai Rotaru a plătit și pe Andrei Cristea, la 35 de ani, 100.000 de euro, dar l-a cedat gratis în 6 luni!

Cu siguranță Marius Constantin este cel mai scump fotbalist român care a depășit granița celor 35 de ani. Unii spun că se merită efortul financiar, dar Mihai Rotaru, care are încredere mare în jucător, știe cel mai bine. E pe buzunarul lui, cum s-ar spune…

De fapt, omul cu banii la olteni a mai investit în urmă cu puțin timp într-un jucător în vârstă, dar atunci afacerea nu a adus mari beneficii Craiovei. Este vorba despre Andrei Cristea, cumpărat cu 100.000 de euro la Iași, în ianuarie 2019, când era aproape de 35 de ani. Dar, după doar un retur de campionat, atacantul s-a reîntors gratis în Moldova.

Și acum Mihai Rotaru merge pe experiență. Pe lângă Marius Constantin l-a adus și pe Paul Papp, care era liber de contract după despărțirea de Sivasspor. Papp, fost jucător la FCSB, are „doar” 30 de ani, dar a ieșit practic din fotbalul mare de când a plecat de la echipa lui Becali, în 2016. Papp a bifat Wil, Karabuk și Siva în ultimele 4 sezoane.

Nici măcar „magicianul” Lucian Sănmărtean, la 34 de ani, nu a costat atât de mult când l-a cumpărat Al Ittihad de la FCSB!

Marius Constantin îl costă, într-adevăr, destul de mult pe Rotaru, dar e foarte posibil să-și merite banii. Dacă oltenii vor avea acea siguranță defensivă care le-a lipsit în ultimii ani, se poate spune că afacerea dă cu plus.

E interesant că Lucian Sănmărtean, genul de fotbalist care aduce lumea la stadion a costat 400.000 de euro când împlinise 34 de ani și a fost cumpărat de Al Ittihad de la FCSB. Se întâmpla în ianuarie 2015, iar Victor Pițurcă, aflat atunci pe banca din Jeddah, i-a convins pe arabi să dea aproape jumătate de milion de euro pe „magicianul” român. Atât de entuziasmați au fost cei de la Al Ittihad de Sănmărtean în primele luni că îl numiseră „Messi al Arabiei”.

Oricum, cel puțin în ultima vreme, și din cauza crizei Covid, nu se mai plătesc sume mari de bani pentru transferuri, ci se merge mai mult pe varianta jucătorului (aproape) liber de contract, cu bonus la semnătură și salariu mai mare. E și cazul transferului lui Marius Constantin de la Gaz Metan Mediaș la Craiova.

  • 300.000 de euro este cota actuală a lui Marius Constantin, la 35 de ani, care a valorat cel mai mult în 2011, la Rapid și la Vaslui (1,6 milioane de euro)
  • 500.000 de euro este cea mai mare sumă plătită în carieră pentru transferul lui Marius Constantin: a achitat-o Rapidul Brașovului în iulie 2004

  • (P) Cota BETANO pentru Sepsi OSK – U Craiova: 2,10 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT