Marius Lăcătuș a avut parte de un eveniment special la stadionul Ghencea la meciul dintre România și Liechtenstein. „Fiara” și-a lansat cartea autobiografică cu ocazia aniversării a 77 de ani a clubului Steaua.
Marius Lăcătuș a fost în centrul atenției la meciul România – Liechtenstein, de ziua clubului Steaua. După a fost la evenimentul de lansare a tricourilor de legendă cu numărul 7, „Fiara” a avut parte de un alt moment dedicat înainte de meci, iar apoi a dat lovitura de start a partidei.
La eveniment au fost prezente nume grele ale fotbalului românesc în frunte cu Gică Hagi, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea, Ioan Andone, Mihai Stoichiță, Țiți Dumitriu, Ștefan Iovan sau Helmuth Duckadam.
Marius Lăcătuș a explicat care e scopul acestei cărți: „Eu sper ca această carte să aibă un impact pozitiv asupra celor tineri în primul rând şi după aceea celor care s-au obişnuit cu noi, cu performanţele pe care le-am obţinut.
În primul rând mă refer aici la tineret. Dacă li se va povesti tot ce apare în carte, eu sunt convins că aceşti copii vor creşte frumos şi se vor îndrepta către sport în primul rând”.
Lăcătuș nu i-a uitat pe cei care l-au ajutat de-a lungul carierei: „Nu prea îmi place să vorbesc mult, dar aş dori să le mulţumesc încă o dată colegilor de echipă, care au fost alături de mine şi cu care am reuşit performanţe extraordinare. Fără aceste performanţe probabil că această carte nu mai apărea. Fără performanţă nu te bagă nimeni în seamă.
Vreau să le mulţumesc antrenorilor pe care i-am avut, Mihai (n.r.: Stoichiţă) este plecat, probabil are treabă cu echipa naţională, nea Ţiţi (n.r: Dumitru Dumitriu), antrenorilor care mi-au dat ocazia să joc atât la Steaua, cât şi la echipa naţională, conducătorilor de club, de la Federaţie. Şi nu în ultimul rând aş vrea să mulţumesc familiei”.
„Fiara” s-a îmblânzit încă o dată în Ghencea: „Mi-e cam greu. Vreau să mulţumesc soţiei Mariana, fiicei Alexandra, pentru că mi-au fost alături tot timpul, m-au încurajat, m-au înţeles şi în momentele grele întotdeauna au încercat să îmi ridice moralul. Le mulţumesc frumos încă o dată”.
Cel mai important jucător din istoria Stelei nu a agreat din start ideea acestui proiect: „Nu a fost uşor să accept această carte pentru că nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Dar când am înţeles că această carte este pentru a-i convinge pe cei tineri să facă sport, să facă mişcare, nu numai fotbal, sigur că am fost de acord.
În plus, noua generaţie dacă nu m-a văzut jucând, are acum posibilitatea să mă descopere şi să citească în carte interviuri cu jucători foarte mari, foşti mari antrenori şi conducători. Eu sper ca această carte să aibă un impact pozitiv asupra celor tineri”.
Gică Hagi știe de ce Lăcătuș a fost un fotbalist mare: „Marius este prietenul, fratele nostru, un jucător special, un coleg extraordinar şi un om special. Pe teren avea mereu un spirit de învingător, era ambiţios şi cred eu că aceasta a fost calitatea lui cea mai mare.
Mă bucur pentru el că are şi parte de momentele acestea, pentru că anii trec şi practic aşa se cinsteşte şi se onorează o muncă bine făcută în timp. Este o moştenire pentru tineri, care pot astfel să citească despre noi, pentru că avem o istorie despre care putem să vorbim, o istorie în care s-au făcut lucruri foarte mari”.
George Ogăraru a fost organizatorul evenimentului și unul dintre autorii cărții alături de Vasile Lupașc Sfinteș: „Proiectul ‘Lăcă7uş – 7 paşi’ a luat naştere acum doi ani când am identificat nevoia tinerilor de a se raporta la nişte valori şi principii solide pentru a putea să reuşească în viaţă.
Această carte are rolul de a face punte între generaţii… de a convinge actuala generaţie de potenţialul fotbaliştilor români. În acelaşi timp este şi un testament pe care Marius Lăcătuş îl lasă moştenire viitoarelor generaţii cu speranţa de a ne bucura, cândva în viitor, din nou de o Cupă Europeană şi, Doamne-ajută, de o Cupă Mondială”.
Deși Marius Lăcătuș l-a chestionat în legătură cu promovarea Stelei, Ștefan Bichir știe ce reprezintă acest nume în Ghencea: „Este o carte despre unul din idolii stelişti, un idol al tribunelor, o legendă a clubului care ne-a reprezentat cu cinste. Această lansare este cu atât mai importantă pentru noi cu cât are loc în ziua în care Steaua Bucureşti împlineşte 77 de ani.
Sunt 77 de ani de performanţă, 77 de ani în care sportivii stelişti au dus România pe cele mai înalte culmi. Dacă tot ne-am legat de cifra 7, 77 de ani, 7 iunie… am ajuns la Marius Lăcătuş, căruia îi mulţumim pentru tot ce a făcut la Steaua, atât ca jucător, cât şi ca antrenor”.