Fotbal intern

Marius Niculae știe care e marea problemă a naționalei: „Nu sunt un grup unit!” Exclusiv

18.11.2020 | 12:20
Marius Niculae stie care e marea problema a nationalei Nu sunt un grup unit Exclusiv
ADVERTISEMENT

Marius Niculae a făcut o radiografie a jucătorilor care vin la echipa națională, iar concluziile nu sunt deloc optimiste. Fostul atacant al României consideră că nu există un grup unit la lot, iar aceasta este una dintre cele mai mari probleme și care ar trebui să le dea gândit în primul rând fotbaliștilor.

Marius Niculae știe foarte bine ceea ce reprezintă echipa reprezentativă, după ce a jucat 44 de meciuri „sub tricolor” în perioada 2000-2013 și a crescut alături de unii dintre cei mai importanți jucători ai naționalei. El are și 15 goluri marcate pentru România.

ADVERTISEMENT

Fostul atacant al lui Dinamo și Sporting Lisabona știe foarte bine ce înseamnă și naționala de tineret, având 19 meciuri și 14 goluri la loturile de juniori, unde a fost coleg cu selecționerul Mirel Rădoi. Într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK, Marius Niculae explică cauzele eșecurilor din ultimii ani la nivel de echipa națională.

Marius Niculae e dezamăgit că la națională nu există un grup unit: “Lipsesc jucătorii cu identitate”

Care crezi că e principala problema a naționalei României?

– Problema este că la națională lipsesc jucătorii cu identitate. Nu mai avem acele grupuri… țin minte că atunci când se făceau selecțiile la echipa națională se luau 4-5 de la Dinamo, 3-4 de la Rapid, 4-5 de la Steaua… adică erau grupuri, grupuri și asta ajuta și echipa națională. Exista omogenitate și bineînțeles valoare. Nu vreau să fiu răutăcios, dar ăsta e adevărul. Comparați unde evoluau jucătorii în străinătate la acea vreme și unde joacă acum! Ei trebuie să demonstreze. Nu poți să iei trei goluri de la Belarus în 45 de minute! Asta ar trebui să le dea de gândit în primul rând jucătorilor, pentru că degeaba le zice antrenorul ce să facă, dacă ei sunt visători.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie schimbat ca să avem din nou rezultatele pe care le așteaptă toată lumea?

– Echipa națională trebuie să joace diferit față de ultimele meciuri, adică să fie o echipă! Mai avem individualități, dar trebuie să fie constanți. Îl avem acuma pe Maxim, care face diferența, pe Alibec, dar rar! Nu avem nici măcar un jucător care să aibă continuitate, să ne legăm de el, cum era Gică Hagi pe vremuri. Era deranj dacă nu juca Hagi, că nu știam cine va intra să facă diferența, dar aveam totuși un Dorinel Munteanu, pe Adrian Ilie și alții care îi suplineau absența. Acum nu avem un lider care să facă această diferență și să dea încredere echipei, nu știu, un model cum e Haaland la Norvegia. Noi nu avem așa ceva în echipa națională.

Crezi că pe viitor poate deveni cineva un astfel de jucător?

– Depinde numai de ei. De exemplu, Pușcaș începuse bine ca atacant și toată lumea îl vedea viitorul număr 9 al naționalei, dar din nefericire nu a reușit să aibă același randament ca la naționala de tineret și nici la Reading. La U21 joci cu cei de vârsta ta. La echipa mare, joci contra unor jucători cu experiență, cu ani buni în spate la echipele naționale și e clar că lucrurile se schimbă. Ei trebuie să demonstreze că nu sunt întâmplătoare aceste performanțe pe care le-au avut și, întotdeauna când ajung să faci performanță, cel mai greu e să te menții, pentru că toată lumea vrea să să îți ia locul! Echipa națională, ca să reusească, trebuie să fie în primul rând un grup unit! E nevoie de timp însă. Îl cunosc pe Mirel, chiar dacă am fost rivali, dar am fost colegi la echipele naționale de juniori și la echipa mare. Trebuie să i se acorde timp și să se aibă răbdare.

ADVERTISEMENT

Marius Niculae crede în continuitate: „Trebuie să i se acorde timp lui Mirel Rădoi”

Selecționerul a chemat până acum 50 de jucători….

– Da, e clar că Mirel Rădoi caută formula câștigătoare. Dacă cei pe care îi convoca prima oară erau buni, 100% jucau în mare aceiași jucători. E normal să fie în căutări, în momentul în care nu ai definit prim 11 cum era pe vremuri. Știai cine e în poartă: Stelea, Prunea, nu conta care și așa mai departe. Uite, Tătărușanu nu are constanță, la Milan nu prea joacă și nici la Lyon nu a jucat. Avem probleme, pentru că fotbaliștii nu joacă la echipele lor și lucrul ăsta se resimte la echipa națională pentru că e foarte greu fără meciuri oficiale să te impui.

Vorbeai de continuitate. Trebuie să rămână Mirel Rădoi la echipa națională indiferent de rezultatele din următoarele meciuri?

ADVERTISEMENT

– Am spus-o și o repet: eu sunt genul de om care crede în această continuitate. Nu întâmplător a avut rezultate la tineret! România s-a bătut iar cu echipele mari ca Germania sau Anglia, chiar dacă la nivel de tineret, dar nu mai ajunsesem acolo niciodată. E tânăr, e la început de drum și trebuie să i se acorde șanse și timpul necesar pentru a-și pune în valoare ideile și concepțiile despre fotbal. Mai ales că a lucrat foarte mult cu Cosmin Olăroiu care a făcut performanțe incredibile în țările arabe și în China. Drept dovadă a câștigat din nou. Eu cred că a învățat foarte multe de la el, deși am citit în FANATIK e interesată de serviciile sale Craiova. Până la urmă e alegerea lui dacă va continua sau nu și e greu să fim în pielea lui Mirel Rădoi în acest moment.

Cifrele lui Marius Niculae la echipa națională a României:

  • 44 de meciuri a jucat Marius Niculae pentru echipa națională
  • 15 e numărul de goluri înscrise pentru tricolori
  • 13 e numărul anilor în care a fost selecționat la lotul primei reprezentative
  • 19 meciuri a jucat la loturile U16, U17 și U21, înscriind 14 goluri

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,98 este cota pentru ”ambele marchează” la meciul Irlanda de Nord – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT