Rapid a reușit la Iași prima victorie din campionat la două zile după înlocuirea lui Neil Lennon cu Marius Șumudică. Giuleștenii s-au impus cu 2-1, după ce în minutul 53 aveau 2-0, iar pe final au tremurat pentru victorie.
La 2-0, Rapid s-a jucat pur și simplu cu ocaziile și în loc să închidă definitiv meciul s-a trezit dintr-o dată cu focul la poarta lui Siegrist, declarat ”Omul meciului” pentru paradele senzaționale care au contribuit din plin la debutul fericit al lui Marius Șumudică.
În concluzie, Rapid a arătat bine la Iași, putea câștiga mult mai clar, dar la fel de bine putea scăpa victoria printre degete. Iar Șumudică este conștient că mai are mult de muncă: ”Încă suntem departe de ceeea ce putem să facem!”.
”Sunt și bucuros și un pic supărat pentru că nu se poate să nu închizi jocul. Am avut patru-cinci situații mari să facem 3-0, după care să tremuri până în final că puteam fi egalați. Trebuie să fim mai concentrați.
Cred că Rapid n-a avut atâtea ocazii în ultimele meciuri câte a avut cu Poli Iași. Nu se poate să ai patru-cinci ocazii clare cu portarul și să nu marchezi. Asta te costă. În loc de 3-0 se putea termina 2-2. Cel mai important este că am câștigat.
Nu este victoria mea este a băieților mei, eu doar le-am dat mentalitatea de învingători și dorința de victorie și să creadă că pot mai mult”, a concluzionat tehnicianul Rapidului.
Ce a schimbat Marius Șumudică față de ultimul meci din ”era Lennon”, derby-ul cu Dinamo (2-2)? În primul rând l-a titularizat pe veteranul Cristi Săpunaru, favoritul galeriei, și a schimbat sistemul de joc.
Tehnicianul a renunțat la modul cu trei fundași centrali și a revenit la așezarea cu patru apărători. În total, Șumi a început meciul cu Poli Iași cu cinci jucători noi față de partida cu Dinamo. I-a păstrat titulari pe Siegrist, Pașcanu, Braun, Papeau, Gojkovic și Petrila.
Față de meciul cu Dinamo, disputat sub Podul Grant, statisticile arată că Rapid a avut cifre mai bune la Iași, deși în ambele confruntări adversarii au avut o posesie superioară.
În Copou, giuleștenii au șutat de mai multe ori la poartă și au construit mai multe atacuri. În plus elevii lui Șumudică au fost foarte agresivi. Cu Poli Iași rapidiștii au făcut 14 faulturi, cu cinci mai multe decât au comis contra ”câinilor”.
Cifrele meciului Poli Iași – Rapid, primul cu Marius Șumudică
Cifrele meciului Rapid – Dinamo 1-1, ultimul cu Neil Lennon
În schimb, cifrele Rapidului în plan ofensiv, înregistrate la debutul victorios al lui Marius Șumudică sunt, paradoxal, sub cele contabilizate de Neil Lennon la primul său meci în SuperLiga, 1-1 cu UTA, în deplasare.
La Arad, feroviarii au împărțit posesia cu trupa lui Mircea Rednic, au expediat un șut în plus pe poartă și au declanșat mai multe atacuri, atât numeric, dar și considerate periculoase.
Eficiența în fața porții a fost însă de partea lui Șumudică. La debutul lui Lennon rapidiști au marcat o dată din șase șuturi cadrate, în timp ce la Iași giuleștenii au fructificat două din cele cinci mingi expediate pe spațiul porții.
Cifrele meciului UTA – Rapid 1-1, debutul lui Neil Lennon
Mulțumesc jucătorilor, este foarte important. Veneau după multe semieșecuri, eșecuri, nu puteam decât să lucrez la mental. Țin să-i mulțumesc și fostului antrenor, care chiar dacă nu a reușit să facă rezultatele așteptate, este un om care a fost primit cu ostilitate, nu e ușor să antrenezi într-o țară străină. Îi mulțumesc fără niciun fel de ironie, eu știu ce înseamnă să fii un antrenor străin” – Marius Șumudică, după Poli Iași – Rapid 1-2