Sport

Marius Șumudică, „înger și demon” în Turcia! S-a despărțit cu scandal de toate echipele pe care le-a antrenat

FANATIK vă prezintă istoria relizărior, dar și eșecurilor, pe care Marius Șumudică (50 de ani) le-a înregistrat, ca antrenor principal, în fotbalul din Turcia.
07.02.2022 | 15:07
Marius Sumudica inger si demon in Turcia Sa despartit cu scandal de toate echipele pe care lea antrenat
Marius Șumudică, acuzat de lipsă de fair play, de către un fost rapidist
ADVERTISEMENT

Marius Șumudică tocmai a fost demis de Yeni Malatyaspor, la nici patru luni de la momentul instalării sale pe banca formației din Turcia.

Marius Șumudică, „înger și demon” în Turcia

FANATIK vă prezintă istoria lui Marius Șumudică, ca antrenor principal, în fotbalul din Turcia, unde a pregătit, până acum, patru echipe: Kayserispor, Gaziantep, Rizespor și Yeni Malatyaspor.

ADVERTISEMENT

Pe lângă rezultatele mai mult sau mai puțin bune, din punct de vedere sportiv, Marius Șumudică a reușit contraperformanța de a pleca cu scandal de la toate echipele pe care le-a condus în Turcia.

Kayserispor, prima „aventură” a lui Marius Șumudică în Turcia

În vara lui 2017, Marius Șumudică a părăsit-o pe Astra Giurgiu și a dat curs ofertei venite de la Kayserispor. Tehnicianul român a reușit să salveze echipa turcă de la retrogradare.

ADVERTISEMENT

Apoi, Kayserispor a avut un început de sezon foarte bun, sub comanda lui Marius Șumudică. Însă, a ratat calificarea în Europa League, după o serie de opt meciuri în care a înregistrat o singură victorie.

În mai 2018, cu doar o etapă înainte de finalul sezonului, conducătorii de la Kayserispor l-au demis pe Marius Șumudică, din cauza mai multor neînțelegeri cu acesta.

ADVERTISEMENT

„Ca rezultat al unui schimb de opinii cu domnul Șumudică, am decis să o luăm pe drumuri separate, decizia fiind una de comun acord. Îi mulțumim pentru serviciile aduse clubului Kayserispor”, au scris cei de la Kayserispor, pe site-ul oficial, după demiterea lui Marius Șumudică.

Marius Șumudică a avut cele mai mari realizări la Gaziantep

După un sezon petrecut la Al-Shabab, în Arabia Saudită, Marius Șumudică s-a întors în Turcia și a semnat cu Gaziantep. Acesta a obținut rezultate extraordinare la „cârma” lui Gaziantep, care era considerată o echipă modestă a campionatului din Turcia.

ADVERTISEMENT

Sub comanda lui Șumudică, Gaziantep a ajuns chiar să ocupe primul loc în Turcia, însă numai pentru o zi. La scurt timp de la acel moment, au început neînțelegerile dintre conducere și Șumudică.

Marius Șumudică a avut o ieșire dură, în spațiul public, la adresa conducerii lui Gaziantep, după ce i-a fost solicitată diminuarea salariului.

„Clubul a anunțat că mi-a făcut o ofertă mai bună. Este o minciună. Mi-au cerut o reducere de 10%. Am oferit echipei 80.000 de euro din buzunarul meu, iar președintele m-a întrebat de ce îi dau jucătorilor și nu îi dau clubului”, a spus, la acel moment, Marius Șumudică.

Apoi, baskanul lui Gaziantep a venit cu o replică la fel de vehementă: „Contract, contract, contract după fiecare meci! e legătură are asta cu lipsa de respect. Galatasaray a redus salariile cu 20%. Trebuie să facem şi asta. El îşi asumă tot succesul. Cum se poate întâmpla aşa ceva?”.

În ianuarie 2021, conducerea lui Gaziantep a decis să se despartă de Marius Șumudică.

Marius Șumudică nu a rezistat nici două luni la Rizespor

La câteva zile după despărțirea de Gaziantep, Marius Șumudică a semnat cu Rizespor. Însă, nu a rezistat nici două luni pe banca echipei, fiind dat afară după numai șapte meciuri.

Din cauza rezultatelor slabe, Marius Șumudică și-a atacat fotbaliștii în spațiul public, lucru care i-a nemulțumit pe șefii lui Rizespor.

„Șumudică avea un altfel de comportament. Era mereu critic la adresa jucătorilor, țipa la ei, îi umilea…Era greșit ce făcea, nu ar fi trebuit să se poarte așa. Mai ales că nu vorbea limba turcă, nici nu înțelegeam ce se întâmplă, nu ne explica”, a spus președintele lui Rizespor, despre Marius Șumudică.

Marius Șumudică, revenire cu „scântei” în Liga 1

După patru ani petrecuți în străinătate, „Șumi” a revenit în Liga 1, unde a semnat cu CFR Cluj. În campionat, trupa ardeleană a avut victorii pe linie, însă, în cupele europene, rezultatele au fost dezastruoase.

CFR Cluj a fost eliminat, pe rând, de Young Boys Berna și Steaua Roșie Belgrad din Liga Campionilor, respectiv Europa League. Parcursul slab din cupele europene a fost amplificat de mai multe scandaluri în club, care au culminat cu o bătaie halucinantă între juristul Ioan Ivașcu şi kinetoterapeuții Viorel Boncoi și Radu Pralea, la finalul partidei retur cu Steaua Roșie, pierdută de ardeleni cu 1-2.

În urma acestui scandal, Marius Șumudică, întreg staff-ul său și președintele clubului, Marian Copilu, au fost demiși. „Șumi” s-a aflat aproape trei luni pe banca formației din Gruia, în perioada iunie – august 2021.

Marius Șumudică, plecare timpurie și de la Yeni Malatyaspor

În octombrie 2021, Marius Șumudică s-a înțeles cu turcii de la Yeni Malatyaspor. Obiectivul antrenorului român era acela de a salva echipa de la retrogradare.

Șumudică nu a reușit să o revitalizeze pe Malatyaspor, care se confruntă cu grave probleme financiare. Sub comanda antrenorului român, Malatyaspor a obținut doar trei victorii în 16 meciuri.

„Am venit aici cu ochii închiși. Am semnat, nu mi-a păsat de bani, de nimic. E cea mai mare greșeală a vieții mele. Pentru prima și ultima dată când fac așa ceva!”, spunea Marius Șumudică, la finalul lunii trecute, despre decizia de a veni la Malatyaspor.

Astăzi, 7 februarie, conducerea lui Malatyaspor a anunțat demiterea lui Marius Șumudică.

„Ne-am despărțit de antrenorul Marius Șumudică! Dorim să-i mulțumim pentru munca depusă, alături de staff-ul său, și să-i urăm succes în activitatea profesională”, se arată în mesajul postat pe contul de Twitter al lui Yeni Malatyaspor.

  • 20 este locul ocupat de Yeni Malatyaspor în prima ligă turcă
ADVERTISEMENT