News

“Băăă, iţ not posibăl!” Aşa trăieşti un meci lângă Şumudică!

FANATIK.RO a stat la un amical cu antrenorul de la Kayserispor. Ce face Marius Şumudică în timpul unei partide
11.01.2018 | 23:16
Baaa it not posibal Asa traiesti un meci langa Sumudica

L-aţi văzut la declaraţii, aţi văzut cum gesticulează de “de nebun” pe bancă, i-aţi văzut căzăturile, grimasele şi toate ticurile reluate obsesiv la toate programele de sport ale televiziunilor de la noi (şi mai nou şi din Turcia). Mai pe scurt, l-aţi văzut în toate ipostazele, inclusiv călare pe cal, dar probabil că nu l-aţi auzit niciodată cum face 90 de minute în timpul unui meci.

FANATIK.RO a stat lângă Marius Şumudică pe parcursul amicalelor lui Kayserispor din Antalya şi vă prezintă “stenograma” completă. Am ales un meci, cel câştigat de echipa sa cu 4-1 contra cehilor de la Slovacko, pentru că e cel mai “reprezentativ”. 

“Eşti nebun? Red card, red card!”

Meciul debutează în forţă, iar cehii par o echipă mult mai solidă decât se aştepta. Şumi stă locului, face câteva grimase şi începe să ţipe la Silviu Lung. “Joacă, bă, lungă! Ce dracu’ te complici?!”. Portarul nu-i răspunde, a lucrat cu el ani de zile la Astra şi e obişnuit cu “fenomenul” Şumudică. Iar acesta nu întârzie să se producă după un fault dur la mijlocul terenului: sare ca ars, face o plecare de pe loc care l-ar lăsat mască şi pe Garreth Bale şi în două secunde e în faţa arbitrului: “Băăă! (n.r. urmează o înjurătură ca pe Giuleşti) Eşti nebun? Are you crazy? Era să-i rupă piciorul! Red card, red card!”. Arbitrul îi face semn să plece, iar el se potoleşte instantaneu. Evident, pentru câteva minute.  

De la Titi Teaşcă la Arsene Wenger

La Săpunaru nu prea strigă. E singurul care scapă de “biciul” de pe margine. Până şi căpitanul, simbolul echipei şi cel mai titrat jucător, Umut Bulut, e “pistonat”: “Umuuuut! Juuuump! Sări, bă, la cap!”. Are sub comandă brazilieni, români, portughezi, nemţi, sârbi sau africani, aşa că alternează româna, portugheza şi engleza. De multe ori, chiar în aceeaşi frază. Şi, dintr-o dată, se schimbă când se întoarce spre secunzii săi: “Cehii ăştia sunt chiar bunicei. Pierdem mijlocul terenului, au tot timpul un om în plus. Acolo e problema, hai s-o remediem”. “Unul din mijlocaşii noştri stă prea jos”, îi transmite secundul Cristi Petre. “Da, aşa e, să-l forţăm să rămână mai sus, să urce Săpunaru ca să-l oblige să nu mai coboare”, încuviinţează Şumi. E o transformare incredibilă, de la Titi Teaşcă la Arsene Wenger. Îi spune apoi lui Săpunaru, care e chiar pe banda cu banca de rezerve, să urce mai mult. Iar apoi se transformă din nou. 

“Băăăă! Iţ not posibăl!”

Face spume când urlă la mijlocaşi: “Băăă! Îţ not posibăl! Pierdem toate duelurile!”. Le explică apoi ce trebuie să facă în portugheză, exact ce stabilise cu secundul. Şi lucrurile chiar se îndreaptă. Acţiune şnur, minge la Umut Bulut, şut plasat şi 1-0. Reacţie calmă. Explodează după doar un minut, când un ceh e “cosit” în careu şi arbitrul dă penalty. Nu ţipă la arbitri, ci la propriii jucători, pe care îi acuză că îi albesc şi mai rău părul. Cu leit-motiv, acelaşi “Băăă, iţ not posibăl”, rostit atât de “a la Ion Iliescu” încă nu putem să-l transcriem decât aşa. Silviu Lung apără însă penalty-ul şi îi provoacă un “Bravo!” antrenorului. 

Cum a ajuns pe locul 5 în Turcia

Încet-încet, printre “bufoneriile” pe care le-am văzut şi auzit şi pe care le ştiu şi cei care n-au treabă cu fotbalul, se disting şi trăsăturile care l-au făcut să câştige titlul în România şi să ajungă pe locul 5 în Turcia. Deşi îşi mai ceartă jucătorii, “Bravo, bravo!” e nelipsit din vocabularul său. Nu-i înjură niciodată, aşa cum fac alţi antrenori consideraţi mult mai “domni”, iar ceea ce el le spune chiar sunt indicaţii tactice! Mulţi antrenori au impresia că joacă FIFA pe Playstation când conduc echipa de pe bancă şi le spun mereu jucătorilor ce să facă pe teren secundă cu secundă. La Şumudică nu există “Pasează acum în stânga!” sau “Bate autul aici!”. El identifică problemele din jocul echipei şi încearcă să le remedieze: le spune să nu mai iasă la pressing pentru că adversarii pasează bine sau îi spune mijlocaşului ofensiv să alerge mai puţin şi să se odihnească în timpul fazei defensive. Pe această idee, Bruno Mendez, cel despre care era vorba, urcă şi marchează golul doi.  

“My friend, dormi? E de-abia six o clock!”

 Ultima parte a meciului aduce,surprinzător, un Şumudică mai liniştit. Răguşeala începe şi ea să-şi intre în drepturi şi nu mai reacţionează când cehii reduc din diferenţă şi nici la cele două goluri marcate de echipa sa. Doar mai strigă rar la echipa sa să ţină de minge. Asta în ceea ce priveşte partea de “coaching”, pentru că în cea de “circ” mai avem două momente remarcabile. “Băăă! E noapte, open the lights! Zi-le, bă, să aprindă lumina”, către turcii de la teren care făceau economie la nocturnă, şi “My friend, dormi? E de-abia six o clock!”, către arbitrul care nu văzuse un henţ al cehilor. 

46 de ani are Marius Şumudică 

 5 jucători care înţeleg limba română are Marius Şumudică în lot: Lung, Săpunaru, Boldrin, de Amorim şi Thiago Lopes