Sport

Marius Urzică, singurul campion olimpic român la gimnastică! A „îmblânzit” calul cu mânere

08.08.2021 | 12:25
Marius Urzica singurul campion olimpic roman la gimnastica A imblanzit calul cu manere
Marius Urzică, singurul campion olimpic român la gimnastică! A "îmblânzit" calul cu mânere
ADVERTISEMENT

Marius Urzică este unul dintre cei mai mari gimnaști pe care i-a avut România. A câștigat titlul olimpic în anul 2000 după ce s-a impus în finala de la “cal cu mânere”, devenind primul și până acum singurul, gimnast român care a cucerit cea mai strălucitoare medalie la JO. 

Episodul 60 din seria “Olimpicii României” îl are în prim-plan pe Marius Urzică. Gimnastul ajuns la 45 de ani a obținut patru medalii olimpice în carieră: trei dintre ele la “cal cu mânere” și una alături de echipa României.

ADVERTISEMENT

Marius Urzică, singurul campion olimpic român la gimnastică! A început sportul la 6 ani

S-a născut pe 30 septembrie 1975 în Toplița, localitate din județul Harghita. A început gimnastica la vârsta de 6 ani la Clubul Sportiv Școlar Gheorgheni, avându-l ca antrenor pe Iosif Ferenc. În anul 2000 a semnat cu clubul Dinamo, unde s-a pregătit sub îndrumarea lui Dănuț Grecu, Aurelian Georgescu și Ștefan Gal.

Aparatul la care a performat încă de la juniori a fost cal cu mânere. La debutul în competițiile internaționale, în 1991, a câștigat titlul balcanic la cal cu mânere, urmat, doi ani mai târziu de titlul european la același aparat.

ADVERTISEMENT

Titlu european și mondial imediat după trecerea la seniori!

Trecerea la seniori a fost una prolifică, iar în 1994, Marius Urzică a câștigat titlul european și titlul mondial la cal cu mânere, la seniori. În 1995, gimnastul a câștigat argintul la cal cu mânere la Universiada de la Fukuoka.

A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1996, la debutul său la JO, Marius Urzică a încheiat pe locul doi în finala de la cal cu mânere. Concursul a fost câștigat de elvețianul Li Donghua, cel care avea 0,050 de puncte mai mult decât Marius: 9.875, față de 9,825.

ADVERTISEMENT

Medaliat la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat! A câștigat aurul la Sydney

În 2000, la Sydney, Marius Urzică a devenit primul gimnast român devenit campion olimpic. A câștigat cu nota 9.862, podiumul fiind completat de francezul Eric Poujade și Alexei Nemov, din Rusia.

VEZI VIDEO exercițiul de la Sydney:

În 2004, la ultima sa participare olimpică, Marius Urzică a obținut argintul la același aparat. A fost învins la mustață de chinezul Teng Haibin, care a obținut nota 9.837, cu doar 0,012 în plus față de Urzică, notat cu 9.825. Tot la Atena a câștigat și o medalie de bronz, în proba pe echipe.

ADVERTISEMENT

Poreclit “Regele calului cu mânere!” În 2001 a obținut nota maximă

Și-a încheiat cariera cu 4 medalii olimpice (1 aur, 2 de argint, 1 de bronz), 5 medalii la Campionatele Mondiale (3 de aur, 1 de argint, 1 de bronz) și 4 medalii la Campionatele Europene (3 de aur și 1 de argint).

A fost poreclit “Regele calului cu mânere după ce, în 2001, a reușit să obțină nota 10,00 pentru exercițiu la Glasgow Grand Prix. Două elemente din gimnastica artistică, unul la cal cu mânere și unul la paralele, îi poartă numele.

VEZI VIDEO exercițiul de 10 de la Glasgow: 

După retragere a devenit antrenor de gimnastică. Mai întâi în cadrul clubului CS Dinamo, apoi la lotul național de gimnastică al României. În 2014 a avut un periplu și în Golf acolo unde i-a pregătit pe juniorii din Qatar.

Marius Urzică
Marius Urzică
  • 45 de ani are Marius Urzică
  • 13 medalii la competițiile majore a obținut gimnastul
ADVERTISEMENT