Sporturi

Marius Vizer, mesaj emoţionant în apărarea lui Ilie Năstase. “Un campion rămâne campion!”

05.06.2018 | 15:03
Marius Vizer mesaj emotionant in apararea lui Ilie Nastase Un campion ramane campion
ADVERTISEMENT

Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, a trimis un mesaj emoţionant în apărarea lui Ilie Năstase, după ce fostul tenismen a trecut prin mai multe momente dificile şi în urma cărora s-a ales cu două dosare penale. 

Pe 25 mai, Ilie Năstase a fost încătuşat şi dus la INML pentru recoltare de probe biologice, după ce nu a dorit să facă testul cu aparatul alcooltest. Acestuia i-a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi pentru că a refuzat recoltarea de mostre biologice. La şase ore după acel incident, fostul tenismen a fost prins din nou de poliţişti, după ce a trecut cu scuterul peste bandă dublă continuă şi trecerea pe culoarea roşie a semaforului şi s-a ales cu un nou dosar penal.

ADVERTISEMENT

Iată mesajul emoţionant al lui Marius Vizer pentru Ilie Năstase

“Date fiind momentele dificile prin care trece prietenul meu Ilie Năstase, am simţit nevoia să transmit un mesaj de solidarizare, prin intermediul acestei scrisori deschise, pe care v-o supun atenţiei, cu precizarea că este un punct de vedere personal. 

Un campion rămâne campion

Dragi prieteni, am asistat în ultima perioadă la un „preaplin” mediatic în jurul lui Ilie Năstase. Nu vreau să comentez aici conduite şi atitudini – potrivite sau nu – față de autorităţi și invers, nici să discut interpretări, trunchieri şi exagerări izvorâte din ultimele evenimente, care fac mai degrabă deliciul presei. Vreau mai degrabă să subliniez că și campionii sunt oameni și, deci, sunt şi ei supuşi greşelii.

ADVERTISEMENT

Cred, însă, că oamenii mari nu trebuie judecaţi pentru fapte mărunte, ci pentru lucrurile importante, memorabile, pe care le lasă în urma lor. Pentru izbânzile esenţiale pe care le-au avut în carieră, pentru măiestria cu care adesea au înfruntat soarta şi au întors destinul, pentru faima pe care şi-au adus-o nu numai lor, ci şi naţiei cărora le aparţin, pentru bucuriile şi speranţele pe care le-au sădit, în perioade când societatea trecea prin momente dificile, în inimile a milioane de oameni, admiratori şi fani.

Ilie Năstase este, fără îndoială, un asemenea furnizor de bucurie. Pe cei care au uitat asta îi întreb doar atât: cât de departe se simt de titlul de numărul unu mondial în domeniul în care profesează? Ilie a fost numărul unu mondial, şi nu o dată. Şi este, dincolo de performerul din sport sau de „rebelul” din ziare, un om bun, cu suflet mare, cu sensibilităţi şi calităţi de care am avut ocazia să mă conving personal.

ADVERTISEMENT
Ilie Năstase, fostul tenismen care s-a ales cu două dosare penale la finalul lunii mai.
Ilie Năstase, fostul tenismen care s-a ales cu două dosare penale la finalul lunii mai.

Fiecare om trebuie să plătească pentru greşelile lui, dar preţul trebuie să fie unul just, pe măsura faptelor şi, mai ales, ţinând cont de circumstanţele în care acestea s-au produs. Nu defăimare pentru un moft, nu umilire de dragul unei ştiri de cancan, nu linşaj pentru o contravenţie, nu condamnare pentru un delict de opinie, fie ea şi vehementă. Fiecăruia după merit, dar cu dreptate, echitate şi fair play.

Este cutremurătoare coincidenţa care a făcut ca, în aceeaşi zi în care a fost supus nefericitelor exerciţii de fermitate ale „oamenilor legii”, prietenul meu să sufere o pierdere importantă, prin decesul surorii sale, motiv pentru care îi prezint, şi pe această cale, sincere condoleanţe. Şi nu pot să nu mă întreb: De ce sunt puse atât de multe şi grele poveri, deodată, pe umerii unui singur om? Cât poate el duce? Cine e dornic să îi testeze atât de amar rezistenţa? Nu-i caut scuze lui Ilie. Zic doar că, în ziua în care se alegea cu două dosare penale, prietenul meu a pierdut ceva mult mai scump decât o reputație de apărat prin tabloide. Pentru sora lui, Ilie a fost un frate drag, iar restul sunt detalii…

ADVERTISEMENT

Eu însumi am cunoscut, în ţara mea natală, gustul amar al nedreptăţii, înscenări de toate felurile, provocări nenumărate, încondeieri nemeritate şi acuzaţii nefondate, izvorâte din orgolii, din interese sau numai de dragul senzaţionalului. Vorbesc, deci, în cunoştinţă de cauză atunci când spun că e timpul ca asemenea lucruri să ajungă de domeniul istoriei. E timpul să şi clădim, să iubim, să iertăm, să ne amintim ce anume e esenţial în viaţă, ce este just ori peren, căci în curând va fi prea târziu. De ce atâta patimă, de ce pornirea aceasta de a judeca şi de a pune etichete?

Într-o lume în care „clasicul” sistem de valori e adesea ignorat sau chiar deliberat inversat, în care isteria ia loc bunului simţ, iar democraţia e pusă în umbră de „abuzul legii”, oameni ca Ilie Năstase ar trebui, totuşi, să primească din partea societăţii măcar o parte din ceea ce ei au dat. Iar dacă dreptate e prea mult, atunci măcar minimul respect.
Ilie, sunt alături de tine! Un campion rămâne campion.

Marius L. Vizer”

ADVERTISEMENT
Tags: