Declarațiile premierului Mark Rutte au fost consemnate în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” de la Cincu, judeţul Braşov, alături de președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Răspunsul șefului guvernului de la Haga a venit în contextul în care la conferința de presă a fost întrebat dacă ppoziția Olandei față de aderarea României la Spațiul Schengen nu are cumva legătură cu problemele de la frontieră și corupția din portul Constanța.
”Olanda nu e în principiu împotrivă. România a făcut foarte mulți pași în direcția bună. Aderarea la Schengen poate fi realizată când toate condițiile sunt îndeplinite, avem și MCV, trebuie să vedem ce urmează în această procedură.
Dar Olanda nu e în principiu împotriva aderării”, a declarat Mark Rutte. În același context, Klaus Iohannis a declarat: ”Am discutat in extenso despre Schengen și discuția a fost una pozitivă.
(…) Este destul de limpede că cei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar partenerii noștri din UE știu că nu doar am aderat la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele în toate domeniile.”
Liderul de la Palatul Cotroceni a evitat să ofere un orizont de timp cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, dar a subliniat că este nevoie de construirea unui ”spațiu sigur pentru toată lumea”.
De asemenea, șeful statului a punctat că nu există solicitări speciale din partea Olandei. Iohannis a afirmat că toate aspectele se referă strict la chestiunile legate de Schengen.
Mai departe, președintele României consideră că împreună cu Olanda vor fi găsite cele mai bune soluții pentru rezolvarea chestiunilor care nu sunt încă 100% lămurite.
Când a fost întrebat dacă există posibilitatea ca România să primească un răspuns pozitiv chiar în 2022, până la Consiliul JAI, Mark Rutte a declarat că este foarte important ca toate informațiile să fie pe masă.
Premierul olandez a completat că aderarea României la Schengen trebuie făcută într-o manieră corectă, fapt pentru care s-a și referit la MCV, pentru a avea un stat de drept structural mai bun.