Mark Zuckerberg este din nou vizat de justiția americană. Fondatorului celei mai populare rețele de socializare, Facebook, i se aduc mai multe acuzații în scandalul Cambridge Analytica.
Presa de peste ocean scrie că luni, 23 mai, procurorul din Washington DC, Karl Racine, l-a acționat în judecată pe Mark Zuckerberg.
Șeful Facebook este vizat de două importante capete de acuzare: înşelăciune şi încălcarea unei legi privind protecţia consumatorilor, în legătură cu scandalul Cambridge Analytica, conform CNN.
Acest nou proces intentat lui Zuckerberg, depus la curtea superioară DC, reprezintă cea mai recentă încercare a lui Racine de a-l trage pe Zuckerberg la răspundere personală, după ce un judecător a respins o încercare similară, anul trecut.
În 2021, Curtea Supremă a Washington DC a respins cererea acuzării de a-l cita pe Mark Zuckerberg ca martor în procedura iniţiată în 2018, care vizează reţeaua Facebook.
În urmă cu patru ani, scandalul Cambridge Analytica a dezvăluit modul în care această companie britanică a folosit datele personale a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook, fără ştirea acestora, pentru a desfăşura campanii publicitare ţintite masive cu scopul de a influenţa alegătorii britanici şi americani.
Această plângere penală urmărește să evidențieze implicarea personală a lui Zuckerberg în deciziile legate de practicile de date ale Facebook.
”Dovezile arată că Mark Zuckerberg a fost implicat personal în eșecul Facebook de a proteja confidențialitatea și datele utilizatorilor săi, ducând direct la incidentul Cambridge Analytica”, a declarat Racine, într-un comunicat emis luni.
Procurorul a mai adăugat că această ”încălcare a securității fără precedent a expus zeci de milioane de informații personale ale americanilor. Acest proces nu este doar justificat, ci și necesar și trimite un mesaj că liderii corporațiilor, inclusiv directorii executivi, vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor”.
Până în acest moment, Meta, compania-mamă a Facebook, nu a răspuns unei solicitări de a oferi o reacție către CNN pe tema acțiunii procurorului Karl Racine.