Sport

Markku Kanerva, profesorul de pe banca tehnică a Finlandei. Cum arată decalogul selecționerului nordicilor

Echipa națională a Finlandei a înregistrat o creștere impresionantă în ultimii ani și asta odată cu venirea pe banca tehnică a profesorului Markku Kanerva.
22.09.2022 | 22:31
Markku Kanerva profesorul de pe banca tehnica a Finlandei Cum arata decalogul selectionerului nordicilor
Echipa națională a Finlandei a înregistrat o creștere impresionantă în ultimii ani și asta odată cu venirea pe banca tehnică a profesorului Markku Kanerva. Sursă foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Întâlnirea Finlanda – România, din penultima etapă a Grupei 3 a Diviziei B din Liga Națiunilor, se va disputa vineri, 23 septembrie, de la ora 21:45, pe stadionul Olimpic din Helsinki.

Naționala Finlandei, condusă de profesorul Markku Kanerva

Finlanda are câțiva jucători extrem de interesanți care au ajuns să evolueze în campionate puternice din Europa, însă adevăratul strateg al acestei echipe este selecționerul Markku Kanerva, un profesor de școală generală.

ADVERTISEMENT

Nordicii au reușit să-și împlineacă visul fotbalistic de a merge pentru prima dată la un turneu final important, la Euro 2020, și dacă nu s-a putut pe vremea ”Generației de Aur” a lui Jari Litmanen și Sami Hyypia, performanța a fost reușită sub comanda lui Kanerva.

În vârstă de 56 de ani, selecționerul Finlandei este la bază profesor de școală generală, iar în cariera de jucător a fost un fundaș onest, care și-a petrecut timpul la echipe din zona nordică. Ținând cont de nivelul modest al fotbalului din această țară la acea vreme, el a prins și 59 de partide la națională, pentru care a înscris și un gol.

ADVERTISEMENT

Cum se antrenează câștigătorii

După ce și-a făcut rodajul în antrenorat timp de 6 ani la naționala de tineret a Finlandei, Kanerva a ajuns secund la prima reprezentativă în 2011. După alți 5 ani, el a fost promovat ca selecționer, iar șefii fotbalului din țara ”Celor 1.000 de lacuri” nu aveau să regrete această mutare îndrăzneață.

Profesorul a reușit să-i ducă pe nordici la primul lor turneu final din istorie, însă în același timp a muncit din greu la cartea sa autobiografică ”Așa antrenez câștigătorii”, care a apărut pe piață în 2020, și la care a fost ajutat de jurnalistul Risto Pakarinen și de antrenorul de hochei Alpo Suhonen.

ADVERTISEMENT

În carte, Markku Kanerva își explică modul de a antrena, susținând ideea că el este mai mult un mentor pentru jucătorii săi. Prin direcționarea indivizilor, el dezvoltă, de asemenea, întregul: echipa și jocul.

Decalogul lui Kanerva

Tehnicianul a explicat faptul că ședințele de pregătire sunt interactive, el cerându-le jucătorilor să răspundă la felul cum își doresc să-și îmbunătățească jocul. Kanerva știe că pe lângă jucători, trebuie să ofere un cadru plăcut de lucru și colaboratorilor săi. Fostul căpitan al finlandezilor, Tim Sparv, a menționat faptul că selecționerul a adunat în jurul său numai oameni care știu să răspundă cerințelor sale.

ADVERTISEMENT

Deși mulți antrenori își ascund metodele prin care reușesc să țină unit un vestiar, Markku Kanerva nu s-a ferit să-și dezvăluie cele 8 principii de bază după care se ghidează în fotbal:

  • 1. Respect – tratați pe toată lumea cu respect și arată asta prin comportamentul tău
  • 2. Transparență – păstrați ușile deschise la propriu și la figurat
  • 3. Interacțiune – conversația ajută la înțelegerea celorlalți
  • 4. Încredere – Liderul nu știe totul, folosește toate punctele forte ale echipei, deleagă atribuțiunile
  • 5. Pregătirea – anticipează viitorul, pregătește-te pentru schimbare, reacționează agil
  • 6. Atmosfera – o atmosferă onestă și sigură ajută o persoană să-și atingă potențialul maxim
  • 7. Lejeritate – umorul deschide uși, care altfel rămân încuiate
  • 8. Toleranță la stres – diamantele sunt create sub presiune intensă. Succesul este, de asemenea, sub presiune

Tehnicinul este de părere că atunci când jucătorul prinde încrede poate să-și arate adevăratul potențial: ”Crearea unei atmosfere este piatra de temelie a propriei mele filosofii de antrenor. Dacă un jucător se simte în siguranță, va putea fi el însuși într-un mediu care îl susține în urmărirea propriilor sale vise”.

Markku Kanerva a mai reușit o performanță în premieră pentru Finlanda, reușind în 2009 să ducă pentru prima dată naționala de tineret la un Campionat European. Nordicii au încheiat atunci fără niciun punct într-o grupă infernală cu Anglia, Germania și Spania.

În meciul disputat în vară pe stadionul Giulești, Edi Iordănescu a reușit să-l citească perfect pe omologul său Markku Kanerva. ”Tricolorii” s-au impus cu 1-0 după un gol reușit de Nicușor Bancu și au obținut singura victorie din grupa de Liga Națiunilor.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,90 este cota pentru „interval goluri: 2-3” la meciul Finlanda – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT