Alegeri 2024

Markus Soder, angajament alături de Marcel Ciolacu: „Suntem un sprijin al României în aderarea cu drepturi depline în spaţiul Schengen”

Markus Soder, premierul Bavariei, îi promite lui Marcel Ciolacu Schengen deplin pentru România. „Trebuie să arătăm acest lucru şi ca un simbol al calităţii şi al respectului”
18.06.2024 | 17:36
Markus Soder angajament alaturi de Marcel Ciolacu Suntem un sprijin al Romaniei in aderarea cu drepturi depline in spatiul Schengen
Premierul Bavariei a subliniat, alături de Marcel Ciolacu, importanța aderării României pe deplin la spațiul european de liberă circulație / Foto: Facebook, Markus Soder
ADVERTISEMENT

Markus Soder, premierul Bavariei, care l-a primit, marți, pe premierul României, Marcel Ciolacu, la Cancelaria de Stat a landului, la Munchen, a declarat că sprijină întrutotul aderarea țării noastre cu drepturi depline la spațiul Schengen.

Soder: „E foarte important ca România să poată intra în spaţiul Schengen”

Markus Soder, premierul Statului Liber Bavaria, a declarat, marți, după ședința comună de guverne, alături de Marcel Ciolacu, că sprijină aderarea României la spațiul Schengen, cu drepturi depline, subliniind că țara noastră a făcut progrese semnificative, inclusiv în cadrul Europol și că sunt semnale bune și din partea minnisterului bavarez de Interne.

ADVERTISEMENT

„Vedem progresele în România, în aspectele de siguranţă. Suntem un sprijin al României în aderarea cu drepturi depline în spaţiul Schengen, deoarece colaborarea cu Europol, de asemenea combaterea corupţiei au făcut progrese foarte mari, iar autorităţile colaborează foarte bine. Din partea Ministerului de Interne din Bavaria avem informaţii foarte importante şi bune, de aceea e foarte important ca România să poată intra în spaţiul Schengen. Trebuie să arătăm acest lucru şi ca un simbol al calităţii şi al respectului. Împreună luptăm împotriva criminalităţii, împotriva traficului de fiinţe umane, împotriva traficului de arme şi de droguri”, a declarat Markus Soder.

„Noi suntem constructori de punte”

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de cooperare instituționalizată între România și Bavaria, Soder a spus că trebuie aprofundate aceste „relații foarte strânse” pe plan economic, politic și cultural. „Şi noi avem interes să aprofundăm aceste relaţii. Pentru Bavaria este foarte important, suntem foarte angajaţi. (…) Am avut multe întâlniri cu România, din 2018: de cinci ori cu şefii guvernelor. Noi suntem constructori de punte. Sud-estul Europei este unul dintre partenerii noştri principali din punct de vedere economic, cultural şi politic”, a spus premierul bavarez.

ADVERTISEMENT

Bavaria, cel mai puternic partener comercial al României

Soder a spus și că Bavaria este cel mai puternic partener comercial al României și de aceea trebuie intensificate relațiile economice bilaterale, în special în domeniul industriei de apărare, într-un context de securitate instabil, în special generat de războiul început de Rusia în Ucraina.

„Germania este cel mai bun partener al României, iar Bavaria este cel mai puternic partener comercial al României – de cinci ori am ridicat volumul comercial, iar transferul de mărfuri a trecut de 8 miliarde de euro şi suntem foarte fericiţi că va exista un forum economic bavarez – român, pentru a putea sprijini societăţile bavareze să facă investiţii în România şi să şi cunoască această zonă. E foarte important să întărim domeniul industriei de apărare”, a declarat Markus Soder.

ADVERTISEMENT

Vizită în Delta Dunării, anul viitor

Premierul bavarez a vorbit și despre parteneriatele culturale și educaționale, subliniind că sunt peste o mie de studenți români care învață în acest land și că, din toamnă, „se vor oferi şi cursuri în limba română. Vor putea învăţa româna şi istoria României, astfel încât copiii români născuţi în Germania au ocazia să cunoască limba şi istoria”.

Markus Soder și-a anunțat vizita în România, anul viitor, la invitația lui Marcel Ciolacu, care i-a spus să vină și la castelul lui Dracula, vizită care va include, pe lângă București, și Delta Dunării. „Dunărea este liantul nostru. Strategia dunăreană este de asemenea un liant, pentru că avem şi aici multe programe care duc la această coeziune”, a spus premierul Bavariei.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink