Sport

Maroc, prima naţională din Africa într-o semifinală de Campionat Mondial! Au răzbunat toate dramele din trecut

Maroc a scris istorie şi a devenit prima naţională din Africa într-o semifinală de Campionat Mondial. "Leii din Atlas" se vor lupta pentru un loc în finala de la CM 2022.
10.12.2022 | 18:59
Maroc prima nationala din Africa intro semifinala de Campionat Mondial Au razbunat toate dramele din trecut
Maroc, prima naţională din Africa într-o semifinală de Campionat Mondial
ADVERTISEMENT
10-12-2022
17:07

Maroc s-a calificat în semifinalele CM 2022

Maroc a devenit prima naţională africană calificată într-o semifinală de Campionat Mondial. Selecţionata lui Walid Regragui a răzbunat eşecurile suferite de Camerun (1990), Senegal (2002) şi Ghana (2010) şi a scris istorie pentru “Continentul Negru”.

În sferturile de finală de la CM 2022, Maroc a produs o nouă surpriză şi a eliminat Portugalia. Youssef En-Nesyri a marcat singurul gol al partidei, în minutul 42, şi a dus “Leii din Atlas” în semifinalele competiţiei.

Aventura Marocului la Campionatul Mondial 2022 a început cu o remiză în faţa Croaţiei, echipă care a ajuns, la rândul ei, în semifinale. Apoi, marocanii au învins Belgia, bronzul ediţiei din 2018, şi Canada, astfel că au terminat pe primul loc în Grupa F.

Drumul marocanilor părea că se va opri în optimile de finală, unde au dat peste Spania. Într-un meci dominat de iberici, jucătorii lui Walid Regragui au împins meciul spre loviturile de departajare. Yassine Bounou a fost eroul Marocului, după ce apărat şuturile lui Carlos Soler şi Sergio Busquets, şi şi-a ajutat echipa să se califice în sferturi.

Sâmbătă, de la ora 17:00, Maroc şi Portugalia se vor duela pentru un loc în semifinalele Campionatului Mondial 2022. Nicio selecţionată din Africa nu a atins această fază până în prezent, iar precedentele trei încercări au fost dramatice.

Camerun, prima naţională africană care a fost la un pas de semifinalele Campionatului Mondial

Camerun a fost marea surpriză de la Campionatul Mondial 1990, iar lumea fotbalului l-a adorat pe Roger Milla, cu al său dans exotic prin care sărbătorea golurile. “Leii neînfricaţi” au surprins încă de la meciul de deschidere, după 1-0 cu Argentina, campioana mondială en-titre. A urmat succesul cu România, scor 2-1, şi camerunezii obţineau biletele pentru optimile de finală, astfel că ultimul meci, cu URSS, a fost doar unul de palmares, motiv pentru care l-au şi pierdut la scor.

ADVERTISEMENT

În optimile de finală, Camerun a eliminat Columbia, scor 2-1, cu Roger Milla autor al unei duble în 120 de secunde. Pentru calificarea în semifinalele CM 1990, camerunezii trebuiau să treacă de Anglia, ceea ce se anunţa o misiune imposibilă.

David Platt a deschis scorul la mijlocul primei reprize, dar africanii au lovit după pauză, prin Emmanuel Kundé şi Eugène Ekéké. Englezii au tremurat până în minutul 83, când Gary Lineker a egalat, după un penalty, iar calificarea au obţinut-o tot cu ajutorul unei lovituri de la 11 metri, pe care acelaşi jucător a executat-o perfect, în prima repriză de prelungiri.

ADVERTISEMENT

Senegal, victima golului de aur la Campionatul Mondial 2002

Africa a aşteptat 12 ani pentru ca o nouă selecţionată de pe continent să ajungă în sferturile de finală de la Campionatul Mondial. La ediţia din 2002, Senegalul i-a luat locul Camerunului şi, în primul meci, o învingea pe Franţa, scor 1-0, campioana mondială de la acea oră.

Cu încă două remize, 1-1 cu Danemarca şi 3-3 cu Uruguay, Senegalul, al cărui căpitan era Aliou Cisse, actualul selecţioner, s-a calificat în optimile de finală. În faţa Suediei, senegalezii au împins meciul în prelungiri, după 1-1 în 90 de minute. Era perioada în care exista golul de aur, astfel că cine marca prima în prelungiri obţinea calificarea. În minutul 104, Henri Camara l-a învins pe Magnus Hedman şi Senegalul era în sferturile de finală.

ADVERTISEMENT

Adversara din sferturile de finală, Turcia, era tot o revelaţie, iar meciul a fost destul de închis pe durata celor 90 de minute. Din nou prelungiri, dar de această dată africanii au gustat din amarul golului de aur. În minutul 94, Ilhan Mansiz marca şi arbitrul fluiera finalul meciului, iar visul africanilor pentru o semifinală dispărea.

Ghana, de două ori la 11 metri de semifinalele Campionatului Mondial 2010

Campionatul Mondial din 2010 a fost organizat de Africa de Sud, motiv pentru care africanii visau să spulbere bariera sferturilor de finală. Nu a fost cazul gazdelor, ci a Ghanei. “Stelele negre” au reuşit să termine pe locul 2 într-o grupă cu Germania, Australia şi Serbia, la egalitate de puncte cu selecţionata “cangurilor”, dar cu un golaveraj mai bun.

ADVERTISEMENT

În optimile de finală, Ghana a avut nevoie de 120 de minute ca să treacă de SUA. Asamoah Gyan a marcat golul calificării şi urma Uruguayul, într-o partidă care s-a transormat într-un veritabil coşmar pentru Africa.

Ghana şi Uruguay au terminat la egalitate cele 90 de minute, scor 1-1, iar prelungirile nu au adus nimic special. În minutul 120, toţi se gândeau la loviturile de departajare, când, la o minge aruncată în careul sud-americanilor, Luis Suarez a comis un henţ intenţionat pe linia porţii, pentru că portarul Muslera era învins. Asamoah Gyan, eroul din optimi, şi-a asumat rolul executantului, dar a luat la ţintă bara transversală. La loviturile de departajare, sud-americanii au avut nervii mai tari, iar John Mensah şi Dominic Adiyiah au ratat şi Uruguayul s-a calificat în semifinale.

ADVERTISEMENT