Life

Marțea Albă 2023. Ce trebuie să faci în această zi ca să-ți meargă bine restul anului

Tradiții și obiceiuri din Marțea Albă 2023. Ce trebuie să faci în această zi ca să îți meargă bine până la finalul anului.
17.04.2023 | 12:17
Martea Alba 2023 Ce trebuie sa faci in aceasta zi ca sati mearga bine restul anului
Ce semnifică Marțea Albă. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Marțea Albă 2023 sau a treia zi de Paști. Sunt valabile mai multe tradiții și obiceiuri în această perioadă. Ca să îți meargă bine și în restul lunilor, până la finalul lui 2023, trebuie să ții cont de anumite aspecte. Iată despre ce este vorba.

Tradiții și obiceiuri Marțea Albă 2023. Gesturi specifice zilei care te vor ajuta să ai un an tot mai bun

Marțea Albă este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Drept urmare, este interzis să faci treburi gospodărești sau să coși, să speli, să calci, să coci pâine, să petreci mult timp prin bucătărie făcând mâncare sau să lucrezi pământul, prin sarcini agricole.

ADVERTISEMENT

În anumite zone din țară, gospodinele dau de pomană pasca, cozonacul, ouăle sau vinul roșu care au rămas de la masa de Paști. De altfel, ouăle se pot ciocni și altfel, precum ”dos cu dos” sau ”coastă cu coastă”, așa cum nu se întâmpla în prima zi din Paști.

Totodată, din bătrâni se spune că trebuie să mai faci o vizită amicilor, rudelor, vecinilor sau altor apropiați, în ultima zi din Paști pentru a-l încheia în armonie și cu toți cei dragi alături. Acestora este recomandat și să le ceri iertare pentru toate greșelile asupra lor.

ADVERTISEMENT

În a treia zi de Paști este benefică și rugăciunea. Ca drept mulțumire Lui Dumnezeu pentru că ai depășit Paștele cu bine, trebuie să faci o rugăciune către Acesta. Pentru ca într-un astfel de moment să nu-ți fie distrasă atenția către alte lucruri, ar bine să-ți alegi o cameră unde să te bucuri de liniște.

Marțea Albă sau Raiul anului bisericesc

De asemenea, Marțea Albă face parte din Săptămâna Luminată, care este după Săptămâna Patimilor. Preoții spun că această perioadă reprezintă Raiul anului bisericesc, deoarece creează o atmosferă plăcută, precum cea din cei drepți, din lumea de dincolo.

ADVERTISEMENT

”Sfintele Paști și Săptămâna Luminată se deosebesc mult de celelalte zile și săptămâni ale anului, pentru că sunt numai revărsări de bucurie dinspre Dumnezeu spre om și dinspre om spre Dumnezeu și dinspre om spre oameni. Sfintele Paști și Săptămâna Luminată sunt înțelese în Biserica noastră ca fiind Raiul anului bisericesc. Sfintele Paști și Săptămâna Luminată ne creează o atmosferă asemănătoare cu cea din Rai.

De aceea zicem că această săptămână este una de lumină, care ne aduce aminte de Rai și de bucuriile lui. Așa cum în Rai există o bucurie negrăită și preamărită, așa și la Sfintele Paști și în Săptămâna Luminată există o bucurie mai presus de toate bucuriile”, spune preotul Teofil Părăian, în cartea ”Sfintele Paști în cultul ortodox”, scrie doxologia.

ADVERTISEMENT

În Marțea Albă oamenii ar trebui să lase deoparte supărările care li s-au adunat de la început de an, pentru a face pace cu trecutul. Cei care se vor certa și care își vor purta pică nu vor avea parte de noroc și nici de sănătate, își vor atrage asupra lor toate bolile.

ADVERTISEMENT