Life

Marțea Mare sau Marțea Seacă. Ce trebuie să faci azi ca să îți meargă bine tot anul

Marţea Mare, numită şi Marţea Seacă, este a doua zi din Săptămâna Mare şi, totodată, o zi cu multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii respectate cu sfinţenie de creştini.
26.04.2021 | 17:34
Martea Mare sau Martea Seaca Ce trebuie sa faci azi ca sa iti mearga bine tot anul
ADVERTISEMENT

Marțea Mare, zisă și Marțea Seacă, este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. La slujba care are loc în a doua zi a Săptămânii Mari, preoții citesc în biserică Pilda celor 10 fecioare, care se pregătesc pentru nuntă.

Ce sărbătorim în Marţea Mare

În Noul Testament, întâlnirea Fecioarelor cu Iisus Hristos este descrisă asemenea unei nunți, Mântuitorul fiind ”mirele”, iar Apostolii sunt ”prietenii Mirelui”.

ADVERTISEMENT

Pilda este însoțită de foarte multe simboluri și înțelesuri teologice profunde. În povestea pe care preoții o citesc în Marțea Mare, împărăția Cerurilor este asemănată cu Fecioarele, acestea ieșind cu candelele în fața lui Hristos, cel care va stăpâni această Împărăție.

Marțea Mare: tradiții şi obiceiuri de respectat pentru a avea noroc

Fecioarele nebune se trezesc că nu au untdelemen pentru candele după ce au dormit, nepregătindu-se în niciun fel pentru sosirea Mirelui, cerându-le împrumut celor înțelepte, însă acestea refuză să îl dea pentru că și candelele lor se pot stinge.

ADVERTISEMENT

În acest timp, fecioarele neînțelepte merg să cumpere untdelemn, însă sosește Mirele și le găsește doar pe cele pregătite, iar când celelalte sosesc, ușa se închide. Această pildă ne arată că pentru Judecata de Apoi trebuie să ne pregătim din timp, căci nu se știe ceasul „când vine Fiul Omului”.

Dincolo de pilda biblică, această zi este marcată de câteva tradiții și obiceiuri importante pe care creștinii le respectă cu sfințenie.

ADVERTISEMENT

Pentru că, așa cum spune pilda fecioarelor, în Marțea Seacă trebuie să ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Marțea Mare e ziua în care se spală geamurile, se dă cu mătura, se șterge praful de pe mobilier, cu alte cuvinte, ziua dedicată curățeniei generale dinaintea Paștelui.

Este totodată ultima zi în care țăranii mai pot lucra câmpul și în care se spală rufele. Cei care sunt conștiincioși în această zi vor avea parte numai de lucruri bune, iar cei care trândăvesc precum fecioarele care se trezesc nepregătite pentru venirea Mirelui vor avea de pătimit în viață.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea pe care e bine să o spui în Marţea Seacă

Ca în fiecare zi de post din Săptămâna Patimilor, și în Marțea Seacă se ține post, deci se pot consuma doar alimente care nu sunt de proveniență animală, indicat chiar alimente uscate (pâine uscată, fructe și legume crude etc).

Credincioșii spun o rugăciune specială în această zi, o rugăciune despre care se spune că are puteri miraculoase pentru cei care o rostesc din toată inima.

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.

Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El”, este rugăciunea pe care e bine să o rostești în Marțea Mare.

ADVERTISEMENT
Tags: