News

Mărturia cutremurătoare a medicului român care a învins coronavirusul: „Recunosc, am crezut că este o simplă gripă”. Cele două faze ale luptei cu boala

29.07.2020 | 16:31
Marturia cutremuratoare a medicului roman care a invins coronavirusul Recunosc am crezut ca este o simpla gripa Cele doua faze ale luptei cu boala
ADVERTISEMENT

Mihai Ardeleanu, „tatăl” secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Suceava și unul dintre cei mai experimentați medici din țara noastră, a trăit un adevărat coșmar din momentul în care a aflat că se numără printre persoanele infectate cu noul coronavirus, boală care doar în ultimele 24 de ore a provocat 1.182 de cazuri și 30 de decese.

Diagnosticul a fost cu atât mai dur cu cât doctorul nu suferă de diabet sau afecțiuni cronice și nici nu este cardiac.

ADVERTISEMENT

În timp ce se lupta pentru propria viață în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Iași, acesta privea neputincios cum în jurul său pacienții se stingeau rând pe rând, răpuși de maladia pe care până nu demult recunoaște că o subestimase. „Am crezut că este o simplă gripă”, afirmă medicul într-un interviu acordat recent.

Medicul Mihai Ardeleanu s-a vindecat de coronavirus și povestește întreg calvarul prin care a trecut în lupta cu boala

Totodată, el povestește cu o sinceritate aproape dezarmantă că până pe data de 20 martie, când a aflat că este infectat, desfăşura în spital o activitate normală, fără să poarte mască sau mănuși de protecție. Pe lângă pacienții internați, obișnuia să-i consulte și pe cei care veneau în Ambulatoriul spitalului, dar păstra o distanță de 2,5 metri, avea o rutină de dezinfectare a mâinilor și se spăla chiar și de 70 de ori pe zi.

ADVERTISEMENT

Ne-am păzit în sensul că aceste cabinete erau mari, scaunul pacientului era la 2,5 metri faţă de scaunul medicului. Era o distanţă, dar pacientul se apropia să aducă documentele medicale, puneam mâna pe documente”, a dezvăluit Mihai Ardeleanu pentru adevărul.ro. Din păcate, măsurile de protecție luate odată cu primele cazuri de îmbolnăvire erau rudimentare și insuficiente.

Medicul primea doar o mască la trei zile, pe care o înlocuia în momentul în care se rupea și devenea imposibil de utilizat. În ciuda faptului că a avut grijă să respecte distanțarea fizică și toate celelalte norme sanitare inclusiv în timpul liber, când încerca să-și facă cumpărăturile casnice din zone neaglomerate, testul a ieșit pozitiv atât în cazul său, cât și al soției, profesorul universitar dr. Sanda Maria Ardeleanu.

ADVERTISEMENT

Calvarul a început după două zile de la internare, când starea de sănătate a doctorului devenit deja pacient se înrăutățea văzând cu ochii. Saturaţia ajunsese la 76 și continua să scadă, motiv pentru care cei doi soți au fost transferați la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, iar Mihai Ardeleanu a ajuns direct la Terapie Intensivă, unde împărţea salonul cu un pacient în vârstă de doar 37 de ani, fără alte afecţiuni, care avea două surse de oxigen şi clopotul pus pe umăr.

A refuzat intubarea, preferând să lupte în continuare: „Respiram ca un sălbatic”

Nu putea să vorbească. După a doua zi am început să ne mai zâmbim dimineaţa”, povestește cu amărăciune medicul sucevean. Pentru că saturația de oxigen era tot mai mică, colegii de la Iași au vrut să-l intubeze, dar până la urmă i-a convins să renunţe. Ştia cât de agresivă este această procedură şi ce urmări ar fi putut avea, așa că a preferat să continue lupta bazându-se pe propriile resurse, fizice și psihice.

ADVERTISEMENT

Îl speria gândul că ar putea ajunge să stea inert în pat, motiv pentru care s-a forţat pur şi simplu să respire. După ce a depăşit momentul critic, medicul Ardeleanu a fost mutat pe secţie în salonul în care se afla şi soţia, Sanda Maria. Spune că perioada de internare a fost un coşmar din care părea că nu se va mai trezi nicicând. Auzea din salon cum se sufocau unii bolnavi, după care o liniște apăsătoare aducea o veste ce cădea ca un fulger: persoanele respective părăseau această lume.

Respiram ca un sălbatic. Aveam două surse de oxigen şi stăteam aşa toată ziua. După cinci zile, au continuat să-mi administreze un tratament pe care îl începusem la Suceava. Lupta cu virusul are două etape: întâi este furtuna virală, când virusul îţi invadează organismul şi dacă organismul este sănătos urmează ceea ce se numeşte furtuna de citokine.

În momentul în care organismul tău începe să riposteze secretă anticorpi şi anticorpii luptă cu virusul. Boala poate să te omoare în două momente: în momentul furtunii virale când poate să-ţi copleşească complet sistemul imunitar şi în momentul furtunii de citokine, când vin anticorpii tăi care n-au mamă, n-au tată şi omoară tot şi pot să te omoare chiar pe tine.

Datorită furtunii de citokine eu m-am negativat în ATI, eu încă respiram ca naiba, aveam saturaţia mică, dar anticorpii mei porniseră la atac şi asta mă făcea să mă simt rău. Şi la Suceava şi la Iaşi am primit tratament împotriva furtunii de citokine. Două flacoane am primit la Suceava şi două la Iaşi. Paradoxul este că m-am negativat în reanimare. Plămânul nu era bun, febră nu mai aveam”, a povestit medicul.

În momentul în care a fost externat, Mihai Ardeleanu se simțea atât de slăbit încât abia putea să-şi care singur sacii cu haine pe care le-a avut la spital. Ulterior, cei doi soți au respectat recomandările medicului curant și au stat în carantină două săptămâni, timp în care prietenii au avut grijă să le aducă mâncare.

ADVERTISEMENT