News

Mărturia cutremurătoare a unui medic militar care tratează pacienți cu COVID-19 la Suceava: ”Aici e război! Boala aceasta va zgudui umanitatea din noi”

09.04.2020 | 11:15
Marturia cutremuratoare a unui medic militar care trateaza pacienti cu COVID19 la Suceava Aici e razboi Boala aceasta va zgudui umanitatea din noi
ADVERTISEMENT

Mărturia cutremurătoare a unui medic militar detașat să trateze pacienții de COVID-19 de la Suceava descrie perfect o realitate cruntă și extrem de dură care există în aceste zile în ”Lombardia României”.

Mărturia cutremurătoare a unui medic militar care tratează pacienți cu COVID-19 la Suceava: ”Aici e război! Boala aceasta va zgudui umanitatea din noi”

Într-o postare manifest făcută pe pagina personală de Facebook, Mihai Mărginean, anestezist și medic militar care îngrijește pacienții de coronavirus din Suceava, descrie punct cu punct sentimentul pe care îl trăiește în acest spital.

ADVERTISEMENT

Medicul nu se sfiește de cuvinte grele, de previziunile cu adevărat apocaliptice și trage un semnal de alarmă pentru toți cei care credeau că acest coronavirus este ușor de învins.

În startul postării, Mihai Mărginean povestește cum a primit vestea că va fi în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Doctorul explică faptul că ”realitatea din teren n-a fost deloc așa cum se aștepta inițial”.

ADVERTISEMENT

”Eu sunt anestezist, medic militar și acum va scriu din Suceava. Pentru cine scriu? În primul rând pentru mine, ca nu cumva să uit vreodată ceea ce simt acum. Și în al doilea rând, pentru colegii mei anestezișți – pe mulți îi cunosc personal, fac parte din rețeaua mea de suport și eu din rețeaua lor. Și în al treilea rând pentru voi toți! Toți cei ce așteptați apăsăți de propria așteptare.

În armată ordinele se execută, nu se discuta! Știe toată lumea. “Mâine plecați la Suceava” “Am înțeles! Să trăiți!” Oamenii din jurul meu s-au activat, am primit mesaje de susținere, și-au manifestat compasiunea și mi-au oferit ajutorul. Familia mea a acceptat cu greu și lacrimi ordinul. Dar mie nu mi-a fost frică nicio secundă. Voi deschide acum o poartă spre mintea mea de atunci – dincolo de poartă asta ați fi găsit același peisaj la mulți anestezișți.

ADVERTISEMENT

Mi-am pus în bagaj toate șosetele – nu aveam de gând să pierd timpul spălând și uscand rufe – și cel mai inportant, mi-am luat cărțile. Sentimentul era că plec la un examen din sesiune dar la care nu are ce să-mi pice și să nu știu. La fel ca și ceilalți colegi ai mei, în ultimele săptămâni am studiat materialele publicate despre COVID-19. Tacticos, am pus piesele cap la cap ca un puzzle. Totul se potrivea.

În mintea mea misiunea era clară, pașii stabiliți. Știam dinainte toate mișcările adversarului, îl studiasem avid, nu avea niciun as în mânecă. Frumusețea planului meu era atât de îmbătătoare încât chiar și eu m-am îndrăgostit de el. Pe drum, le-am explicat și colegilor ce au de făcut. Eram o echipa tactică iar eu îmi asumasem rolul de a conduce sesiune de briefing. Cu toate aceste referințe militare evidente, eu încă nu știam că nu mergem la examen – ci la război. GREȘEALĂ.”

ADVERTISEMENT

Medicul militar, lovit de realitatea de la Suceava: ”Aici e RĂZBOI”

Planul inițial al medicului militar este dat peste cap de ceea ce întâlnește la Suceava. Cadrul medical spune că situația este halucinantă, întrucât mulți pacienți au nevoie de ajutor, pe care îl și cer. Alții sunt în stare gravă, iar în ciuda eforturilor lor, al doctorilor, pentru ei nu se poate face nimic, iar asta se datorează și lipsurilor din sistemul medical.

”Realitatea – o altă realitate, nu cea proiectată de mine în camera mea de comandă, înconjurat de cărțile mele – mă lovește brutal. Nu mă doare, încă sunt anesteziat. Sunt aproape 30 de pacienți în jurul meu. Câțiva extratereștrii albi se plimbă printre ei.

Unii intuiesc rolul meu și încep să ridice mâinile disperate spre mine și strigă “domnule doctoooor! domnule…” cuvintele le rămân în gât. Mă uit în sus spre monitoare și văd că saturatiile lor sunt 55-60% apoi mă uit mai sus…spre Dumnezeu și dintr-o dată mi-a fost dat să înțeleg. Aici e RĂZBOI!”

Concluziile sunt dure: ”Pregătiți-vă pentru decizii grele”

În finalul strigătului de disperare expus pe pagina de socializare, medicul militar de la Suceava e cât se poate de realist și spune că trebuie să ne recunoaștem învinși de această boală. Pentru că numai așa putem începe un drum spre victorie.

”CONCLUZII

1. Dacă nu ne smerim, vom pierde acest război!
2. Toată știință e bună, dar dacă ești doar unul (+2 asistente +1 infirmiera) la 30 de astfel de bolnavi, orice conduită medicală oarecum adecvată sau pertinentă este doar o fantezie. Este imposibil să ai o atitudine pro-activă, va trebui să te mulțumești mereu cu o atitudine reactivă. Vei fi mereu cu câțiva pași în spate. Pentru că activitatea se desfășoară în echipamente de protecție incomode, perioada în care pot să stai în ICU e limitată. Și nimeni nu poate sta mereu acolo. Așadar fiecare vede pacienții poate o dată la 36 de ore. Clearance-ul din terapie este mare, sunt mereu pacienți noi. Rezultă că nu există consecvență în tratament, hand-over-ul e mereu deficitar și ceea ce e cel mai grav lipsește un lider. Și nu văd cum se poate corectă asta. Dar fără un lider care să supervizeze toată activitatea, haosul tinde să crească exponențial pe zi ce trece. Sfatul meu e să urmăm imboldul aliaților noștrii din US (niciodată nu am primit mai mult decât vorbe, dar acum chiar că nu ne pot ajută cu altceva): One is none and two are one! Mergeți împreună, mulți, toți dacă puteți. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Discutați între voi, împărțiți informația. Iar liderul trebuie să stabilească o conduită unitară. Acum asta e mai important că niciodată. Acum Tanda trebuie să știe totul despre Manda.

3. Acum toți cei decedați sunt doar numere. Va veni clipă când vor fi NUME. Vom avea cu toții pierderi. Veți dori un umăr pe care să plangeti dar nu îl veți găși pentru că toți vor avea pe cineva de plâns. Ne va pune la încercare esență noastră, ne va zgudui umanitatea din noi. Nu știu ce să va sfătuiesc aici, nu cred că putem să ne pregătim pentru asta.

4. Pregătiți-vă sufletește pentru decizii grele. Într-o terapie cu 30 de bolnavi cu saturație sub 60% și 10 ventilatoare…pe cine intubam??

5. Rugați-vă! Dacă nu Lui Dumnezeu, atunci unui dumnezeu. Recunoașteți că am fost înfrânți căci asta e primul pas spre victorie.”, și-a încheiat postarea.

ADVERTISEMENT