News

Mărturia unui cadru medical român întors din misiunea voluntară în Italia: ”Mă așteptam să găsesc jalea de pe lume”

26.04.2020 | 14:57
Marturia unui cadru medical roman intors din misiunea voluntara in Italia Ma asteptam sa gasesc jalea de pe lume
ADVERTISEMENT

O asistentă medicală din România care a fost în misiunea voluntară în Italia a vorbit despre realitatea întâlnită în cel mai mare focar al coronavirus din Europa ultimelor două luni.

Mărturia unui cadru medical român întors din misiunea voluntară în Italia: “Mă așteptam să găsesc jalea de pe lume”

Alături de alți medici și asistente, Maria Elena Casoni, cadru medical la SMURD, a petrecut ultimele 18 zile în ”infernul” Covid-19 al Europei numit Lombardia.

ADVERTISEMENT

Pe 7 aprilie, echipa medicală de voluntari din România a decolat spre Italia pentru a pune umărul, alături de colegii din spitale, la ajutorarea pacienților bolnavi de coronavirus.

Despre experiența acestei perioade, cadrul medical de la SMURD povestește că a fost una unică, în care a reușit să acumuleze experiență, dar și să ajute.

ADVERTISEMENT

Surprinzător, Maria Elena Casoni spune că, deși se aștepta să găsească ”jalea de pe lume” în zona Lombardia, ea a găsit aici mult profesionalism și mult calm în rândul echipelor medicale italiene.

”A fost o experiență unică, am avut 18 zile de misiune pe care le-am încheiat cu succes din toate punctele de vedere. Ne-au mulțumit în fiecare zi pentru că am lucrat cot la cot cu ei. Ceea ce am învățat la ei putem să dăm mai departe la noi.

ADVERTISEMENT

Mă așteptam să găsesc jalea de pe lume. Am găsit oameni concentrați pe pacienții lor. Au fost persoane care au lucrat cu calm.

Și-au făcut treaba pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine. Încearcă să fie calmi pentru că altfel nu ar face față situațiilor. Trebuie să fie așa pentru a încerca să salveze viața pacienților. ”, a spus asistenta SMURD la Digi24.

ADVERTISEMENT

Lecția omeniei, învățată în prima linie din Italia

Povestind despre ceea ce a acumulat după experiența din Italia, cadrul medical român spune că lupta cu Covid-19 din ultimele 18 zile a însemnat foarte mult, dată fiind lecția omeniei învățată în această situație.

”În primul și primul rând am învățat să fim oameni, să dăm dovadă de omenie cu toți pacienții, că sunt sau nu Covid. Toți trebuie tratați la fel. Singura diferența o face faptul că unii trebuie tratați cu costum de protecție, alții fără

Am lucrat ca o echipă adevărată. Ne-am întors acasă și încercăm să dăm mai departe ceea ce am învățat”, a adăugat Elena Casoni la sursa citată.

Sâmbătă, 25 aprilie, cei 15 medici si asistenți români, care timp de două săptămâni i-au ajutat pe colegii de la un spital din Lombardia la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus și-au încheiat misiunea și s-au întors în țară.

ADVERTISEMENT