News

Mărturia unui tânăr bătut de polițiștii lui Lukașenko: ”Suveniruri dintr-o noapte de tortură”

17.08.2020 | 14:33
Marturia unui tanar batut de politistii lui Lukasenko Suveniruri dintro noapte de tortura
ADVERTISEMENT

Alexei, un student din Minsk, a relatat pentru cotidianul german Bild, cum a fost torturat de forțele de securitate ale președintelui din Belarus, Aleksandr Lukașenko, scrie Libertatea. Tânărul a fost arestat pentru că a participat la protestele de la Minsk din 12 august.

Alexei (23 de ani) a fost reținut timp de o noapte, iar urmele bătăilor primite sunt încă vizibile. “Sunt urmele provocate de lupta pentru libertate”, afirmă studentul care a fost printre belarușii  care au ieșit în stradă după alegerile prezidențiale prin care Lukașenko a obținut al șaselea mandat.

ADVERTISEMENT

De o săptămână, regimul lui Lukașenko (65 de ani) este contestat pe străzile orașelor din Belarus de către cei care îl acuză că a falsificat rezultatele alegerilor, obținând astfel un  nou mandat în fruntea țării pe care o conduce cu o mână de fier de 26 de ani.

”M-au bătut cu furtunul de cauciuc”

Deși rezultatele oficiale ale alegerilor îl indică pe Lukașenko drept câștigător cu 80% din voturi, protestatarii o consideră ca învingătoare pe Svetlana Tihanovskaia, de 37 de ani.

ADVERTISEMENT

Forțele speciale au alergat după mine și m-au arestat. M-au băgat într-un autobuz și m-au lovit în mod repetat în spate cu cizmele”, a relatat Alexei.

Apoi a fost dus la secția de poliție, împreună cu alte câteva zeci de persoane arestate. “Mi-au tăiat tăiat pantalonii și mi-au scris 15 pe picior și pe pulover: «Nu mai aveți un nume, ci doar un număr», mi s-a urlat. M-au bătut cu furtunul de cauciuc, alții au fost loviți în cap și peste organele genitale”, a spus protestatarul.

ADVERTISEMENT
Urmele bătăilor primite de Alexei/ Foto: YouTube – Bild

Picioarele și corpul său sunt pline de vânătăile apărute după bătaia primită, despre care Alexei spune că sunt  “suveniruri dintr-o noapte de tortură în închisoarea celui mai bun președinte din lume”.

A trebuit să strigăm că Lukașenko este cel mai bun președinte din lume”, a mai spus Alexei.

ADVERTISEMENT

Peste 7.000 de persoane au fost arestate în timpul manifestațiilor, iar până acum au fost eliberați doar 3.000.

Până acum, două persoane și-au pierdut viața. Prima victimă a fost împușcată de la mică distanță în capitala Minsk, iar cel de-al doilea a murit într-un spital din Gomel. Acesta din urmă a fost arestat duminică în timpul unei manifestaţii neautorizate. Mama victimei susține că fiul ei avea probleme cu inima și că ar fi fost ținut ore în șir în duba poliției.

ADVERTISEMENT