Life

Mărturie document despre Ion Caramitru! Momentul protestelor din Piața Universității din 1990 și legătura lor cu marele actor

Regretatul actor Ion Caramitru a fost, de-a lungul ultimelor trei decenii, în prim planul lumii culturale și, adeseori, și politice din România, el fiind una dintre cele mai vizibile personalități de la noi din țară.
09.09.2021 | 11:51
Marturie document despre Ion Caramitru Momentul protestelor din Piata Universitatii din 1990 si legatura lor cu marele actor
La moartea lui Ion Caramitru, Vasile Popovici a descris o alta fata a marelui actor Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

În anul 1990, Ion Caramitru a făcut parte din primul guvern al României din perioada postcomunistă, un guvern care se voia de uniune națională, contestat puternic însă de mișcările studențești și de societatea civilă de la acea vreme.

Ion Caramitru, de partea protestatarilor din Piața Universității

Vasile Popovici, unul dintre cei mai proeminenți intelectuali implicați în mișcările sociale de la începutul anilor 1990, a vorbit, la moartea lui Ion Caramitru, despre atașamentul marelui actor față de valorile democratice.

ADVERTISEMENT

Și, vorbind despre primele mari mișcări de stradă ale României postdecembriste, din București, cele din Piața Universității, moment în care studenții și intelectualii cereau retragerea lui Ion Iliescu și a foștilor membri de partid din fruntea țării, Vasile Popovici a vorbit și despre Ion Caramitru.

”Era în luna mai, dacă nu mă-nșel, mai 1990. Piața Universității fierbea zi și noapte în inima Capitalei, contestația care nu-l răsturna pe Iliescu și imensa lui clică bine instalată în funcții, dar îl scotea din minți. Originea și crezul acelei contestații era chiar „Proclamația de la Timișoara”, iar asta nu trebuie să se uite”, povestește Vasile Popovici, membru de frunte al Societății Timișoara, la fel ca și Ion Caramitru.

ADVERTISEMENT

”La solicitarea lui Caramitru, urma să ne vedem din nou, pentru a doua oară, cu Ion Iliescu. Liderii pieței ne-au mandatat pe noi patru, pe George Șerban, Daniel Vighi, Doru Mihiț și pe subsemnatul, să discutăm cu profitorul revoluției”, mai povestește Vasile Popovici.

Ce făcea Ion Caramitru la negocierile protestatarilor cu Ion Iliescu

”Prima oară fuseserăm invitați la Parlament, în Dealul Mitropoliei, seara, într-un salon, pe fotolii, ca pentru o discuție în notă mai personală. De data asta, mult mai oficial, întâlnirea a avut loc la Guvern, la foarte oficialul etaj întâi, în plină zi, de o parte și de alta a unei mese lungi, cu multe figuri necunoscute alături de Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

Discuția a fost tensionată, cu vorbe aspre dinspre noi spre el, pe care le înghițea cu figura cernită și fălcile încleștate (deja îi cunoșteam și fața asta,  de om crud și îndârjit). În picioare, Ion Caramitru, singurul participant ce stătea în picioare și se mișca din loc în loc încercând să detensioneze situația, dar vizibil de partea noastră, deși făcea parte din Guvern”, povestește Vasile Popovici.

Iar amintirea momentelor de negociere, recunoaște Vasile Popovici, nu i s-a șters niciodată din minte, cu atât mai mult cu cât Ion Caramitru, deși vizibil de partea protestatarilor, făcea parte și din Guvernul dirijat de Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

”Caramitru însă mi-a rămas adânc înfipt în minte. Era parte din dispozitiv, încă parte din dispozitiv, cum să nu fie, dar cu sufletul alături de noi. Inconfortabilă poziție”, spune Vasile Popovici.

Ion Caramitru, caracterizat poetic ca actor

”Omul care-l înțelegea pe Eminescu și-l rostea somnambulic pe scenă, așa cum se cere rostit Eminescu, fără declamație, dar, încă o dată, cu înțelegere, și-l întruchipa în fața noastră prin însăși prezența lui bărbătească, și ce frumos bărbat, era acum depășit. Masa rectangulară se afla acolo, între noi, ca o prăpastie de netrecut, ei dincolo de ea, cu spatele la ferestre, noi dincoace.

Între noi nu mai încăpea nimic altceva, nici măcar marele actor ce se auzea uneori din lateral, agitat și fără să poată schimba cu o iotă cursul tragic al evenimentelor și nici represiunea din săptămânile ce au urmat, represiunile sângeroase, repetate, domeniu în care comuniștii erau și au rămas specialiști absoluți, nici mineriadele, manipulările tragice, uriașa delapidare a României, toate câte le știm… Le vedeam pe toate venind, mărturie ne stă colecția ziarului „Timișoara” din acele luni”, mai spune Vasile Popovici.

Cu toate că, într-un fel, au fost în tabere oarecum diferite, între Vasile Popovici și Ion Caramitru s-a legat o amiciție și un respect reciproc întreținut de dimensiunea intelectuală a celor doi.

”Cu Ion Caramitru ne-am mai intersectat de atunci de câteva ori, dar nu-mi amintesc să fi evocat vreodată acea ora tensionată de la Guvern. Ce se putea spune? (…) Acum însă, cu amintirea acelei  zilei de mai 1990 amestecată cu doliul zilei de azi, mă rog pentru sufletul celui ce rostea din Eminescu ca într-un somn adânc și desena pe scenă, în anii de demult, un spațiu intangibil, foarte înalt, unde nu ajungea mizeria lumii în care am trăit”, mai spune Vasile Popovici.

Ion Caramitru a murit la 79 de ani, pe 5 septembrie! Va fi înmormântat la Bellu

Marele actor Ion Caramitru a murit, la 79 de ani, pe 5 septembrie, în spital, din cauza unei infecții, luând prin surprindere lumea culturii românești.

Conform familiei sale, Ion Caramitru va fi înmormântat vineri, la cimitirul Bellu din București. ”Mulțumim din suflet, atât eu cât și familia, pentru mesajele primite și pentru gândurile pe care atâția dintre voi le-ați împărtășit in aceste momente grele de despărțire. Ceremoniile vor fi vineri. Pentru cei care vor sa se reculeagă înainte, exista în foaierul TNB un loc dedicat memoriei lui”, a spus Andrei Caramitru, fiul lui Ion Caramitru, pe conturile sale de socializare.

ADVERTISEMENT