News

Mărturii ale românilor din Grecia după seria de cutremure! „Încă îmi tremură picioarele” Video

03.03.2021 | 15:13
Marturii ale romanilor din Grecia dupa seria de cutremure Inca imi tremura picioarele Video
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă mai multe mărturii ale românilor stabiliți în Grecia după seria de cutremure care a lovit centrul acestei țări. Oamenii sunt speriați și au ieșit în stradă – spun că se tem să mai intre în case și se gândesc cu groază la venirea serii. Mai ales că replicile vin cu nemiluita și nu sunt deloc unele mici.

Primul cutremur și cel mai mare de până acum a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs în apropiere de Larissa, un oraş situat în centrul Greciei, dar a fost resimțit și în nordul țării.

ADVERTISEMENT

”Seismul a avut loc la adâncimea de zece kilometri. În consecinţă, vor avea loc replici importante”, a avertizat la postul de radio Skai seismologul grec Gerassimos Papadopoulos.

Mărturii ale românilor stabiliți în Grecia

Nici nu a apucat să termine mesajul și în Grecia avea loc un nou cutremur important. De altfel, acestea au continuat în decursul orelor următoare.

ADVERTISEMENT

Mai mulți români care trăiesc în Grecia au povestit întreaga experiență pentru FANATIK. Unii dintre ei spun că s-au speriat serios și sperau că, la un moment dat, seria de seisme se va opri.

„Suntem pe stradă, nimeni nu mai stă în case. Sunt mii de oameni afară. Pământul pare că nu mai stă. Se zgâlțăie constant.

ADVERTISEMENT

Sunt cutremure și din 5 în 5 minute și vorbesc despre replici destul de serioase. Lumea este calmă, bătrânii au fost scoși din case, toată lumea încearcă să stea în locuri și spații deschise”, a precizat Mihaela Tudor, o femeie care stă la 50 de kilometri de Larissa.

Ce au anunțat autoritățile din Grecia

La câteva momente după producerea primului cutremur, protecţia civilă din Grecia a transmis că sunt foarte posibile alunecările de teren. Vă reamintim că țara este situată în sud-estul Europei și se află deasupra mai multor falii geologice.

ADVERTISEMENT

În Grecia, cutremurele sunt frecvente, mai ales în mare, cel mai adesea fără să facă victime. Ultimul seism sângeros în zonă, de magnitudinea 7, a avut loc la 30 octombrie 2020, în Marea Egee, între Insula greacă Samos şi oraşul Izmir, în vestul Turciei.

Sursa foto – Fanatik

„E o situație delicată în centrul țării. La mine, în nord, (nr – locuiește în insula Thassos) nu s-a simtit.

Sunt replici foarte multe și lumea este foarte speriată. Oamenii au ieșit în stradă. Conform autorităților, deocamdată, nu au fost raportate victime sau pagube materiale foarte mari”, a transmis și Dan Adrian, românul despre care FANATIK a scris AICI, fondator Forum Thassos și Forum Grecia.

Românii, pe străzi după seria de cutremure

„Offf, eu eram cu copilul la spital. A fost groaznic. Am fugit afară și încă se cutremură pământul”, a transmis pe un grup al românilor și Liliana Mariana Topârceanu. „Eram acasă, în zona Ano Hlioupoli și l-am simșit de două ori. Prima dată am zis că îmi este rău, că m-a luat pe mine amețeala”, a spus și Roxana Vasilescu.

„În Kalampaka s-a simțit foarte tare. Sigur au fost și pagube materiale. Zidurile sălii de sport a școlii unde învața copiii mei s-au crăpat. Încă îmi tremură picioarele”, a notat și Flori Săpunaru.

„S-a simțit foarte tare în Lefkada, se zgâlțâiau blocurile și geamurile”, a scris și Ioana Violeta. „În Atena, eram la supermarket, s-au legănat rafturile din fața mea”, a zis și Maria Gherasie.

ADVERTISEMENT