News

“Sunt asistenta care închide ventilatorul. Cumva, mă simt responsabilă de moartea unora”. Mărturii cutremurătoare de la un spital COVID-19!

20.04.2020 | 18:30
Sunt asistenta care inchide ventilatorul Cumva ma simt responsabila de moartea unora Marturii cutremuratoare de la un spital COVID19
ADVERTISEMENT

Pacienţii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 în stare gravă sunt ajutaţi să respire cu ajutorul unui ventilator, care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Însă, uneori nici măcar un astfel de aparat nu poate să îi salveze viaţa. 

“Sunt asistenta care închide ventilatorul. Cumva, mă simt responsabilă de moartea unora”

Juanita Nittla este asistentă la London Royal Free Hospital şi  lucrează la terapie intensivă de 16 ani. Munca este una care îi crează multe traume şi remuşcări: “Câteodată, cumva mă simt responsabilă de moartea unora”, a explicat asistenta pentru BBC.

ADVERTISEMENT

Ventilatoarele preiau procesul de respiraţie al organismului atunci când virusul COVID-19 a făcut ca plămânii să ceteze. Acest lucru oferă pacientului timp pentru a combate infecţia şi pentru a se recupera, însă uneori nu este suficient.

Echipele medicale se confruntă cu decizii dificile cu privire la momentul în care se va opri tratamentul pentru pacienţii a căror stare nu se îmbunătăţeşte. Decizia se ia după o analiză atentă, precum vârsta pacientului, condiţiile de sănătate, răspunsul la virus şi probabilitatea recuperării.

ADVERTISEMENT

“Am tras perdelele şi am oprit toate alarmele. M-am aşezat lângă ea, ţinându-i mâinile până când a murit”

În a doua săptămână, asistenta Juanita Nittla a fost informată că prima ei sarcină va fi să oprească tratamentul pentru un pacient de 50 de ani şi să vorbească cu fiica ei la telefon: “Am asigurat-o că mama ei nu avea dureri şi părea împăcată. Am întrebat-o de doleanţele şi nevoile religioase ale mamei.

Am tras perdelele şi am oprit toate alarmele. M-am aşezat lângă ea, ţinându-i mâinile până când a murit”, a spus Nittla. Înainte să închidă ventilatorul, asistenta i-a pus la ureche telefonul şi a rugat-o pe fiica ei să vorbească. Pacienta a murit la mai puţin de cinci minute după ce ventilatorul a fost oprit.

ADVERTISEMENT

“Am văzut lumini intermitente pe monitor şi ritmul cardiac a coborât la zero pe ecran. Cu ajutorul unui coleg i-am făcut o baie în pat şi am înfăşurat-o într-un halat alb şi am aşezat-o într-o sac. I-am făcut o cruce pe frunte înainte de a închide sacul”, povesteşte asistenta.

“Am coşmaruri. Nu pot să dorm. Sunt îngrijorată că voi contracta virusul”

Juanita Nittla spune că munca ei de a avea grijă de persoanele aflate pe moarte a ajutat-o să facă faţă crizei de acum. Ca urmare a creşterii masive a numărului de internări, numărul paturilor s-a extins de la 34 la 60.

ADVERTISEMENT

“În mod normal, în îngrijirile critice, menţinem un raport 1 la 1 (o asistentă per pacient). Acum este o asistentă medicală la fiecare trei bolnavi”, spune asistenta. În cazul în care situaţia s-ar agrava, va fi un asistent la şase pacienţi.

Unele asistente din echipă au avut simptome şi sunt în auto-izolare. Spitalul recalifică alte asistente medicale pentru a lucra la terapie intensivă: “Înainte de tură, ne ţinem de mână împreună şi spunem să rămânem în siguranţă” 

Însă, Juanita Nittla nu este nici ea de fier şi susţine că are uneori propriile ei frici: “Am coşmaruri. Nu pot să dorm. Sunt îngrijorată că voi contracta virusul. Toată lumea este speriată. Oamenii îmi spun că nu ar trebui să muncesc, dar suntem într-o pandemie. Las totul deoparte şi îmi fac treaba. La finalul turei, mă gândesc la pacienţii care au murit în timp ce se aflau în grija mea, dar încerc să şterg totul când calc în afara spitalului”

ADVERTISEMENT
Tags: