News

Mărturii dure ale celor care au învins COVID-19! „Apa miroase a putred. Cafeaua și pâinea prăjită sunt respingătoare”

07.02.2021 | 16:31
Marturii dure ale celor care au invins COVID19 Apa miroase a putred Cafeaua si painea prajita sunt respingatoare
ADVERTISEMENT

Mărturii dure ale celor care au învins COVID-19! Concret, mai multe persoane s-au plâns de parosmie, o tulburare olfactivă care constă în percepția falsă a unui miros. Aceasta poate apărea la cei care s-au îmbolnăvit de coronavirus. 

De altfel, jurnaliștii de la BBC au anunțat chiar că 1 din 20 de infectați ajung să aibă aceste simptome. Unii oameni își revin la scurt timp după eliminarea virusului, dar pentru alții tulburarea poate fi activă și după 10 luni.

ADVERTISEMENT

Wendy Thompson, în vârstă de 59 de ani, din Tameside, Anglia a fost de acord să povestească oamenilor ce anume simte un om care suferă de parosmie după COVID-19.

Mărturii dure ale celor care au învins coronavirusul

„Mi-e dor de o plăcere simplă: micul dejun în pat adus în fiecare dimineață de soțul meu pe care îl iubesc. Cafeaua aromată cu lapte fierbinte, spumos.

ADVERTISEMENT

Pâinea bună, aurie și crocantă, mai bine prăjită la margini, unsă cu unt sau marmeladă. În primăvară ne-am îmbolnăvit amândoi, iar soțul meu a fost internat în spital. Mă chinuiam să ajung până la bucătărie să prepar cafeaua și să-mi fac pâine toast.

Ne-am vindecat amândoi, dar cafeaua și pâinea prăjită sunt acum respingătoare pentru mine. Am pierdut ceva ce însemna mai mult pentru mine decât micul dejun“, a  zis aceasta.

ADVERTISEMENT

Evelyn Trivette are numai 17 ani și locuiește în Florida, Statele Unite. S-a îmbolnăvit de COVID-19 în luna august și a dezvoltat parosmie în octombrie.

„Parcă o mână invizibilă a venit de nicăieri, modificându-mi nasul și limba. Nu mă mai pot bucura de popcorn, untul de arahide, tăiței, pâine prăjită, nuci, ouă și biscuiți. Cel mai insuportabil este mirosul apei de la robinet.

ADVERTISEMENT

Dușul, spălatul pe dinți sau pe față și spălarea vaselor sunt acum insuportabile. A trăi într-o lume în care apa de la robinet miroase a putred a fost printre cele mai grele încercări prin care am trecut”, a mărturisit și adolescenta.

Tot în câteva zile de la infectarea cu COVID-19 a dezvoltat parosmie și Nick Harrison din Lutterworth, Anglia. „Am ezitat înainte să-mi apropii nasul de pahar. Mai băusem acest vin. Știam cum ar trebui să fie. Buchetul de mirosuri era minunat – miere, unt cu piersică și o notă de citrice. Apoi am luat o înghițitură și m-au lovit un miros și un gust de fructe putrede.

Mi-e dor de parfumul pur și curat al vinului. Nu există prea multă plăcere în aceste zile de izolare în pandemie. Nici măcar nu mă pot bucura de micile plăceri ca un fel de mâncare sau o băutură.“

Jane Williams locuiește în Doncaster, Anglia și spune că a făcut parosmie la aproape jumătate de an de la vindecarea de COVID-19. „Îmi amintesc când o masă gătită acasă era un eveniment – un moment de relaxare și de râs în care vorbeam despre evenimentele zilei. Acum, mănânc cât mai repede.

Zâmbesc și mă prefac că pastele și brânza, pe care le-am mâncat în fiecare zi de patru luni, sunt delicioase și că mirosurile urâte și gusturile înțepătoare nu mă afectează.

Mă întreb care va fi primul fel de mâncare pe care îl voi încerca după ce gustul îmi va reveni la normal. Visez la ziua când voi sta la masă cu soțul, împărțind o sticlă de vin și doar să ne bucurăm de moment“, a zis și aceasta.

ADVERTISEMENT