ADVERTISEMENT
News

Mărturii înfiorătoare ale unei românce din Chile! „Din martie 2020 suntem închiși în case! Nu vreau să mai trăiesc așa!”

Mărturii înfiorătoare ale unei românce care trăiește în Chile, țară puternic afectată de COVID-19.
Autor: Alexandru Năstase | 28.06.2021 | 18:30
Mărturii înfiorătoare ale unei românce din Chile! „Din martie 2020 suntem închiși în case! Nu vreau să mai trăiesc așa!
Ce spune o româncă despre măsurile de restricție din Chile. Sursa foto - colaj Fanatik

Pe un grup dedicat vacanțelor în străinătate, dar și celor petrecute în țară, o postare a devenit virală în cel mai scurt timp posibil. Bianca Chiriță, o româncă stabilită în Chile a vrut să afle cum este viața de aici în contextul pandemiei de coronavirus, una care a pus stăpânire pe întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Aceasta a întrebat dacă există în prezent restricții, dar a dorit să știe și dacă vaccinul este obligatoriu. A menționat că părinții ei sunt români, ea nefiind născută în țară, drept pentru care nu cunoaște foarte multe.

Mărturii înfiorătoare făcute de o româncă din Chile!

După ce s-a prezentat, femeia a explicat și situația din Chile, țară în care trăiește alături de soțul ei pe care ar vrea să-l aducă acum în România. „Eu trăiesc în Chile și aici suntem de martie 2020 închiși complet în casă. Avem voie să mergem doar la cumpărături sau la doctor (în total de 2 ori pe săptămână 2 ore cu un permis de la poliție).

ADVERTISEMENT

Nu avem voie să ieșim la plimbare, cu câinele afară…nimic. Câinii de exemplu tre să facă ca*** în apartament. (Eu din fericire am o casă cu o grădină mică, dar alții sunt vai de capul lor)

De câteva luni granița e închisă, nu ai voie nici să ieși din țară fără un motiv mare. Eu nu vreau să mai trăiesc așa. Chiar nu pot.

ADVERTISEMENT

Mă gândesc să merg în România. Cum este situația acolo? Și cum este situația politică? Aici în Chile cred că comuniștii o să câștige în noiembrie, comuniști radicali. O să fie ca în Venezuela. Ce gandiți… România e o opțiune?”, a întrebat Bianca Chiriță nu înainte de a-și cere scuze pentru eventualele greșeli gramaticale.

Mărturia unei românce din Chile. Sursa foto – facebook

Sute de reacții și zeci de răspunsuri a strâns postarea într-un timp relativ scurt. Mai toți o îndeamnă pe femeie să vină în România, deși au ținut să o pună în temă în legătură cu locurile de muncă. Oamenii i-au transmis că soțul ei ar putea avea probleme și i-au recomandat o reorientare profesională, acesta fiind inginer.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în Chile și cât de puternic este afectată țara de COVID-19

De remarcat că în Chile au existat și zone în care restricțiile au fost ridicate pentru o perioadă. Chiar în capitală situația a părut la un moment dat că intră pe un făgaș bun, dar la jumătatea acestei luni s-a trecut la un nou lockdown pe fondul creșterii cazurilor COVID-19.

Culmea, se întâmplă lucrul acesta, deși aproape 60% din țară este complet vaccinată. Peste opt milioane de locuitori care locuiesc în și în jurul capitalei trebuie să rămână în case, la fel ca în alte orașe. În ultima perioadă, Chile a raportat peste 7 mii de noi cazuri zilnice, marea majoritate a infecțiilor fiind printre cei care nu fuseseră complet vaccinați.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, paturile de terapie intensivă se apropie de capacitate maximă, avertizează oficialii din domeniul sănătății. Jose Luis Espinoza, președintele Federației Naționale a Asociației de Asistență Medicală din Chile a transmis și el presei internaționale că oamenii din sistemul medical sunt „pe punctul de a se prăbuși”

Interesant este că aproximativ 58% din cei 17,5 milioane de oameni din țară au fost complet vaccinați și până la 75% au primit cel puțin o doză de vaccin. Opoziția a acuzat însă guvernul că a slăbit restricțiile coronavirusului prea repede în anumite zone și de aici s-a ajuns la noi cifre uriașe de infectare.

ADVERTISEMENT

De când sunt închiși chilienii din cauza COVID-19

Frontierele statului Chile au fost închise din martie până în noiembrie 2020. A urmat un adevărat blocaj care a dus la creșterea numărului de infecții și s-a luat decizia imediată de a le redeschide. De asemenea, chilienilor li s-au mai acordat permise speciale de vacanță pentru a călători mai liber prin țară în timpul vacanțelor de vară din emisfera sudică.

Totodată, restaurantele, magazinele și stațiunile de vacanță au fost deschise pentru a pune în mișcare economia. Mișcarea nu a fost deloc pe placul opoziției. De remarcat că Chile a avut aproape 1,5 milioane de infecții de când a început pandemia, cu peste 30.000 de decese legate de COVID-19, conform datelor anunțate de universitatea americană Johns Hopkins.

Câți români trăiesc în Chile

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, numărul cetăţenilor români stabiliţi în R. Chile este de aproximativ 500 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Santiago de Chile şi în Copiapo, restul în alte oraşe precum Rancagua, Iquique, Valdivia, Valparaiso, Viña del Mar, Punta Arenas sau Concepcion.

Este o comunitate formată, în general, din profesionişti veniţi în R. Chile pe baza unor contracte de muncă sau din membri de familie ai cetăţenilor chilieni. Ambasada păstrează, de asemenea, legătura cu descendenţii cetăţenilor români veniţi în R. Chile în primele decenii ale secolului trecut sau după al doilea război mondial, care însă, în majoritatea lor, sunt născuţi pe teritoriul Chile şi nu mai au cetăţenie română.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!