News

Mărturiile doctorului care ar fi descoperit coronavirusul în Wuhan: „Am simțit că este ceva grav, dar nu știam cu ce ne confruntăm”

17.04.2020 | 23:23
Marturiile doctorului care ar fi descoperit coronavirusul in Wuhan Am simtit ca este ceva grav dar nu stiam cu ce ne confruntam
ADVERTISEMENT

Zhang Jixian este considerată primul doctor din China care a semnalat prezența virusului din decembrie 2019, cel puțin din punctul de vedere al chinezilor.

Mărturiile doctorului care ar fi descoperit coronavirusul în Wuhan

Medicul specialist în boli respiratorii a rememorat clipa în care și-a dat seama că „este ceva grav” atunci când un cuplu de vârstnici au ajuns în spital în stare gravă.

ADVERTISEMENT

„Pe 26 decembrie, am văzut o femeie în vârstă care avea febră, tuse și probleme de respirație. Soțul și fiul au însoțit-o. Soțul, pentru că acuza o stare de oboseală, dar fără să aibă febră. Ne-am întrebat dacă și fiul este bolnav. După ce am făcut teste, am văzut că avea probleme la unul dintre plămâni.

Arăta ca un gripă sau o pneumonie, dar investiațiile au arătat afecțiuni semnificative ale plămânilor”, a rememorat femeia pentru agenția Xinhua, citată de news.com.

ADVERTISEMENT

Era doar începutul furtunii, pentru că a doua zi, în 27 decembrie, Zhang Jixian a diagnosticat un alt pacient cu simptome similare, moment în care a notificat conducerea spitalului că ar putea exista o „boală virală, posibil infecțioasă”.

Având experiența epidemiei de SARS din 2003, doctorița s-a îngrijorat când au început să sosească tot mai mulți bolnavi la spital.

ADVERTISEMENT

„Am simțit că este ceva grav, dar nu știam cu ce ne confruntăm”, a punctat medicul.

Din acel moment, toate instituțiile din Wuhan au fost alertate, dar a fost anunțată și Organizația Mondială a Sănătății.

Între timp, comunitatea internațională bănuiește China de mușamalizarea unor informații vitale privitor la nașterea virusului.

ADVERTISEMENT

„La un moment dat, China a încercat să dea vina pe armata americană pentru apariția virusului. Cred că între timp au încetat să mai susțină așa ceva. Asta nu e posibil. Nu cât sunt eu președinte. Din China a venit virusul”, a remarcat și Donald Trump, președintele SUA.

ADVERTISEMENT