News

Mărturiile unei românce din infernul indian! „Suntem speriați, nu există vaccinuri. Am vrut să vin acasă, dar n-am putut”

05.05.2021 | 17:15
Marturiile unei romance din infernul indian Suntem speriati nu exista vaccinuri Am vrut sa vin acasa dar nam putut
O româncă a povestit pentru FANATIK tragedia care se petrece în India. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți aduce mărturiile unei românce din infernul indian! Sanda Doina Toma spune că imaginile transmise de televiziuni sunt cât se poate de reale, dar nu pot surprinde în totalitate drama pe care o traversează această țară. De altfel, India tocmai a depăşit pragul de 20 de milioane de cazuri de COVID-19. 

Mai mult de atât, în ultimele 24 de ore au fost raportate, atenție, nu mai puțin de 355.832 de contaminări. Numărul total ar fi însă unul cu mult mai mare față de cel comunicat de autorități.

ADVERTISEMENT

În capitala Delhi, criza de oxigen nu dă semne de atenuare şi oamenii se zbat pentru a primi tratament. Între timp, Guvernul a transmis că dorește ca armata să conducă unităţile de îngrijire COVID-19 şi cele de terapie intensivă.

Mărturiile unei românce din infernul din India!

„Imaginile pe care le vedeți la televizor, din păcate, reprezintă o realitate, nu sunt ciudate deloc. Din păcate, acesta este adevărul. Acum, nu putem generaliza. Eu stau în sud într-un stat care are un sistem medical foarte ok.

ADVERTISEMENT

În schimb, în nordul Indiei este tragedie ce se întâmplă. Tot ceea ce vede lumea întreagă la televizor, pe canale gen CNN, BBC, din păcate, sunt imagini absolut reale”, a spus pentru site-ul nostru Sanda Doina Toma, cea care se ocupă pe Facebook de comunitatea românilor stabiliți în India.

De altfel, românii din această țară n-au scăpat de coronavirus. Mulți dintre ei s-au infectat deja, dar au avut noroc de forme nu foarte grave. Mai toți au preferat să se trateze acasă.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

„Noi suntem o comunitate de români în India, o comunitate cu o relație destul de strânsă, toți cei care locuim aici. Ne cunoaștem între noi, vorbim, ne nășim copiii. Au fost cazuri de COVID-19 și printre românii de aici.

Din fericire, toți cei care au făcut coronavirus până acum sunt în regulă. Am avut un caz chiar recent, în Dehli, săptămâna trecută, o doamnă a avut COVID-19. A stat acasă, a avut clar toate simptomele, nu a vrut să meargă să se testeze într-un centru. Pentru că lucrul acesta implica să intre în contact cu foarte multă lume.

ADVERTISEMENT

A încercat să sune la Centrul de Asistență Medicală să vină să o testeze acasă, nu a venit nimeni. S-a tratat cum a putut, s-a descurcat cum a putut, din fericire e bine, a avut o formă destul de gravă de COVID-19”, a adăugat femeia.

Statisticile oficiale din India, departe de adevăr

Experţii din India susţin că lipsa testărilor şi faptul că mulţi pacienţi mor acasă fără să fie văzuţi de medici înseamnă că ratele infecţiilor şi deceselor sunt, de fapt, mult mai mari decât cele raportate.

Același lucru este susținut și de Sanda Doina Toma. Românca spune că situația este una chiar alarmantă. „S-au depășit în mod oficial 20 de milioane de cazuri, dar neoficial este prăpăd. Cel puțin de trei ori mai mult.

Sursa foto – hepta.ro

Am prieteni de familie medici care mi-au spus direct. Nu mergi la spital dacă ai simptome, stai acasă, încerci să te tratezi, mergi doar dacă simți că este neapărat nevoie. Eu, personal, știu mulți oameni care au avut clar simptomele, nu s-au testat, dar au avut COVID-19 și lucrul acesta s-a văzut la analizele ulterioare. 

Acum se raportează 3500 de morți pe zi. Ca să vă faceți o idee, crematoriile ard cel puțin 1500 de cadavre pe zi. Sunt convinsă că există locuri în India unde nici n-au auzit de COVID-19. Și unde există COVID-19 și oamenii mor în fiecare zi”, a spus Sanda Toma.

Momentul în care coronavirusul a erupt în India

Culmea, oficialii din sănătate au spus că Delhi se numără printre statele unde contaminarea cu SARS-CoV-2 dă semne de încetinire. Datele raportate de guvern arată că numărul cazurilor scade şi în cel mai afectat stat, Maharashtra, precum şi în statele din nord Punjab şi Uttar Pradesh.

Cu toate acestea, autorităţile sanitare sunt de părere că această scădere trebuie susţinută  de măsuri de izolare la nivel de districte şi de stat. Tocmai de aici a plecat și explozia numărului de cazuri.

„Legat de restricțiile de aici este o poveste fără sfârșit. Pe noi ne-au pus în carantină, în lockdown, anul trecut, în martie, când India avea 500 de cazuri pe zi. Adică, să fim serioși, la o asemenea populație de 1 miliard și 400 de milioane de oameni, 500 de cazuri pe zi erau o nimica toată.

În iunie, când soțul a plecat în Cambodgia, eram singură cu copiii acasă și am vrut să plec. M-am speriat de ce s-ar putea întâmpla în India, la momentul respectiv. Au fost organizate atunci niște zboruri, dar nu am avut cu ce să ajungem în Dehli pentru că nu zbura de aici nimic.

Sursa foto – hepta.ro

În acea perioadă s-au respectat regulile, adică nu ieșea lumea din casă, eu, efectiv, nu am ieșit dincolo de poartă preț de 6 săptămâni.

Din septembrie s-a deschis totul incluzând restaurante, mall-uri, dar cazurile, totuși, au fost ținute sub control. Erau 10 mii de cazuri în India, în februarie, ceea ce, în continuare era un nimic, la o asemenea populație.

Dar s-a întâmplat catastrofa numită alegeri. Au fost alegeri în diferite state și asta a implicat diferite întâlniri, mă rog, campanie electorală, întâlniri de sute de mii de oameni. Apoi s-au întâmplat niște festivaluri hinduse unde, de asemenea, au participat milioane de oameni.

Sursa foto – hepta.ro

De exemplu a fost un festival care se organizează o dată la 12 ani și la care acum au participat 8 milioane de oameni care s-au scăldat în Gange într-o perioadă de 2-3 săptămâni.

Statisticile neoficiale spun că 90% din cei care au participat au fost COVID-19 pozitivi. După treaba aceasta a început explozia de cazuri. În plus virusul are mutații, este mult mai agresiv, mult mult mai agresiv”, a mai zis românca

Vaccinul, singura salvare, nu există

Criza de oxigen și faptul că oficialii au fost îndemnaţi şi să găsească mai multe locuri pentru incinerări, având în vedere că morgile şi crematoriile sunt suprasolicitate, reprezintă o nimica toată pe lângă adevărata dramă.

Campania lentă de vaccinare este cea care a agravat totul. În ciuda faptului că India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, aici există un deficit de provizii.

„Fără ajutoare nici vorbă, niciodată. Nu există vaccinuri. În momentul acesta, cum să spun, eu, personal nu cred în faptul că vaccinul e perfect, dar vreau să-l fac. Dacă îmi oferă șansa să fac boala și să nu mor și să-mi cresc copilul în continuare o să mă vaccinez. Dar nu există vaccinuri.

În momentul de față sunt vaccinați în India 20 de milioane de oameni. Ce înseamnă 20 de milioane dintr-un miliard și 400 de milioane?

Sursa foto – hepta.ro

Până la 1 mai se putea vaccina persoanele peste 45 de ani. Acum au lăsat să se înregistreze pe portalul lor și persoanele sub 45 de ani. Dar am prieteni care sunt medici și care încă nu și-au făcut rapelul pentru că nu sunt doze de vaccin.

Am un prieten de familie, prieten foarte bun, medic, a făcut prima doză de vaccin. Avea rapelul acum 2 săptămâni și încă nu a reușit. Și lucrează într-un spital destul de mare și celebru în zonă, dar nu au doze de vaccin.

India este cea mai mare producătoare de vaccinuri din lume, dar nu are cum să facă față. Pentru că mutația virusului este foarte agresivă. Se transmite și foarte ușor, nu au vaccinuri.

Sursa foto – hepta.ro

Acum au început să aducă vaccinul rusesc, 150 de mii de doze. Vă dați seama, e pistol cu apă, nici într-un oraș cu densitate medie nu e suficient. În clipa de față, în India, se vaccinează cu 3 vaccinuri. Cel rusesc, AstraZeneca produs în India, plus unul local făcut de un institut. Dar nu au cum să facă față.

Sperăm să nu avem nevoie de spitale, dar se spune că punctul culminant va fi abia la finalul lui iunie când se așteaptă un milion de cazuri pe zi. Nu am cuvinte, suntem speriați, dar ce putem să facem”, a mai zis Sanda Toma.

Ce se întâmplă în India

Experții în sănătate din întreaga lume au tras și ei un semnal de alarmă legat de situația din India. Pe măsură ce criza se întinde cu o viteză amețitoare, oxigenul a devenit una dintre cele mai rare mărfuri.

În New Delhi, oamenii aşteaptă ore întregi să primească oxigen pentru membrii familiilor lor. Imagini teribile au fost filmate de jurnaliștii prezenți acolo. Vorbim despre cozi interminabile și despre o luptă disperată pentru supraviețuire.

Medicii spun că sunt epuizaţi iar oamenii au ajuns la limita răbdării. Străzile încep să se umple de cadavre, lucrătorii de la morgă nu mai fac față și India pare că se îndreaptă către un adevărat focar.

De altfel, în mai multe orașe importante au fost construite adevărate crematorii peste noapte. Sunt locuri ale deznădejdii, locuri în care cei în viață își duc rudele ucise de coronavirus pentru a fi incinerate.

În plus, continuă și seria de incendii din spitale. Zeci de pacienți afectaţi de COVID-19 şi cadre medicale au murit în urma incendiilor apărute în unitățile medicale.

ADVERTISEMENT