News

Mărturiile unui participant la studiile pentru vaccinul anti Covid. “M-am trezit fericit că mă simt rău”

26.11.2020 | 18:32
Marturiile unui participant la studiile pentru vaccinul anti Covid Mam trezit fericit ca ma simt rau
ADVERTISEMENT

Ultimul an a testat din plin scoarța ființei umane, iar efortul pentru găsirea unui vaccin anti Covid a fost incomensurabil. FANATIK îți spune povestea unui om care a dorit să participe la unul din experimentele făcute de companiile farmaceutice pregătite în decembrie să lanseze antidotul miraculos.

În prezent există două vaccinuri care așteaptă aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Primul a fost creat de compania Pfizer împreună cu BioNTech și a raportat o eficacitate de 95%. Al doilea a fost creat de firma biotehnologică Moderna Inc. și are o eficacitate de 94,5%, potrivit unei analize a studiului său clinic.

ADVERTISEMENT

În goana după vaccin au sărit în ajutor și oameni de rând care au vrut să se implice în experiment. Unul din participanți a oferit detalii interesante din mijlocul câmpului de luptă. El a fost prezent la studiile făcute de Moderna și a primit două doze de vaccin care s-au manifestat diferit.

Vaccin anti Covid: Cum a ajuns un jurnalist să participe la experimentele Moderna? ”Erau 50% șanse să primesc placebo”

Foto: Hepta.ro

”A început cu un interes personal – am vrut să primesc vaccinul mai devreme”, spune John Yang, corespondent special pentru PBS NewsHour, conform NPR.

ADVERTISEMENT

Pfizer a adunat 43.000 de oamenii la studiile clinice, în timp ce Moderna a strâns 30.000. Printre voluntari s-a regăsit și jurnalistul John Yang de la PBS. Acesta a fost atras de studiile de vaccinare din motive personale. El prezintă un risc ridicat de a contracta un caz sever de Covid-19: are peste 60 de ani, are astm și tensiune arterială crescută.

“Apoi, am aflat de experimentul făcut de Moderna.  Era o nouă tehnologie, care nu a mai fost aprobată niciodată pentru un vaccin uman, așa că m-am cam entuziasmat. A fost trezit ”tocilarul” din mine”, a spus John Yang.

ADVERTISEMENT

”Cred că rasa mea (asiatic) a fost un mare plus, deoarece ei chiar vor să lărgească aceste teste pentru a avea participanți din toate categoriile și, de asemenea, au vrut să afle dacă este sigur pentru persoanele cu astm și pentru persoanele cu tensiune arterială crescută”, a adăugat participantul la experiment.

Nu știa dacă a primit vaccin anti Covid: ”Când am început să simt efecte secundare, am fost, de fapt, fericit”

Foto: colaj Hepta.ro

John Yang a relatat că își dorea enorm să ajungă în grupul care primeste antidotul. Studiile Moderna au adunat 30 de mii de voluntari care au fost împărțiți în 2 grupe: una urma să primească vaccinul anti Covid, celalaltă primea un medicament placebo. Participanții nu aveau de unde să știe ce li s-a administrat. Yang s-a declarat fericit când a simțit efectele adverse pentru că a presupus că a primit vaccinul.

ADVERTISEMENT

”În prima zi am fost puțin dezamăgit când m-am dus la culcare că încă mă simțeam bine. M-am trezit a doua zi dimineața, fericit că mă simt rău, ca un copil care speră să scape de la școală.(…) Am fost fericit să simt acea apariție a efectelor secundare,” a povestit jurnalistul.

Ce efecte au avut cele 2 doze de vaccin anti Covid?

Yang a participat la studiile făcute de Universitatea George Washington din Washington, D.C. A primit două injecții la o lună de diferență. Prima ”nu a fost chiar așa de rea”. Participantul a relatat că nu a simțit niciun efect secundar până a doua zi, când a început să se confrunte cu dureri ale articulațiilor și ale mușchilor. ”Oboseala a fost problema principală”.

”A doua doză m-a pus la pământ repede. Dar pe cât de repede au apărut efectele, atât de repede au și dispărut. Am primit injecția marți, iar joi eram bine,” a declarat John Yang.

Nici în acest moment, jurnalistul de origine asiatică nu știe dacă a primit cu adevărat un vaccin anti Covid sau un medicament placebo, dar este fericit că “a reușit să ajute știința să avanseze în încercarea de a opri această pandemie”.

Cum s-au desfășurat studiile

Foto: colaj Hepta

Gigantul Moderna a anunțat pe 22 octombrie că la studii vor participa 30.000 de voluntari. Pe 16 noiembrie au fost prezentate datele referitoare la eficacitatea antidotului revoluționar. Oficialii companiei au indicat rezultate excelente – 94,5% eficacitate.

Dintre toți participanții, au fost depistați 95 de oameni infectați cu noul coronavirus. Doar 5 dintre voluntari făceau parte din grupul care primise dozele anti Covid, restul de 90 luaseră placebo. Dintre bolnavi, 15 aveau peste 65 de ani.

Din cei 95 de oameni infectați, 11 au făcut forme severe. Toți se aflau în grupul care fusese injectat cu un medicament placebo.

Vaccinul anti Covid a fost administrat în 2 doze (în zilele 1 și 29 ale experimentului). Voluntarii vor fi monitorizați timp de 12 luni de la a doua injecție (394 de zile). Ei sunt sunați periodic de staful medical și trebuie să vină de câteva ori în timpul anului la control. Conform primelor rapoarte oferite de Moderna, 10% dintre subiecți au resimțit oboseală după administrarea dozelor, 9% dureri musculare și 5% au avut dureri de cap.

Dacă va fi aprobat, antidotul este așteptat pe piață spre finalul lunii decembrie sau la începutul anului 2021.

ADVERTISEMENT