News

Peste 300 de școli vor beneficia de masă caldă pentru elevi. Câți lei primește un copil

Autoritățile au decis să dubleze numărul de școli în care se va servi masa caldă pentru elevi și preșcolari, începând cu 1 septembrie 2022. 300 de unități de învățământ sunt vizate de noul proiect.
20.06.2022 | 21:03
Peste 300 de scoli vor beneficia de masa calda pentru elevi Cati lei primeste un copil
Masa caldă pentru 300 de școli din România, potrivit unui nou proiect. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Decizia va dubla practic numărul de școli în care se va servi masa caldă pentru elevi și preșcolari, la inițiativa programului pus în aplicare de Ministerul Finanțelor.

Masa caldă pentru elevii din 300 de școli din România

Astfel, inițiativa va fi aplicată și în anul școlar 2022 – 2023, după ce Ministerul Educației a inițiat proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi va fi extins de la 150 la 300 de școli.

ADVERTISEMENT

Totodată, limita valorică zilnică se va majora cu 50%, de la 10 la 15 lei/masă per beneficiar, în comparație cu anul școlar 2021-2022.

”În acest context, este extrem de important să încurajăm prezența elevilor la școală pentru a dobândi competențele necesare și, în același timp, să stimulăm incluziunea celor din mediile dezavantajate.

ADVERTISEMENT

Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.

Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu”, a transmis Ministerul Educației, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Proiectul pilot va fi implementat începând cu 1 septembrie 2022. În România sunt peste 6.000 de unități școlare, numărul acestora fiind redus în ultimii ani cu peste 700. ”Unitatea scolară este definită de Statistică drept unitatea administrativă de învăţământ cu personalitate juridică, înscrisă în Nomenclatorul Naţional SIRUES, în care funcţionează unul sau mai multe niveluri educaţionale, având o conducere unică; se înregistrează situaţia existentă la începutul anului şcolar”, potrivit edupedu.ro.

Autoritățile au mai încercat, începând cu 2002, să susțină elevii prin programul ”cornul și laptele”. Acest program a fost introdus în școli de guvernul României în urmă cu 20 de ani, iar beneficiarii sunt copiii din grădinițe și din școli generale. Potrivit statisticilor, două milioane de copii anual beneficiază de acest program care e menit să descurajeze abandonul școlar.

ADVERTISEMENT