News

Veste bună pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Guvernul a adoptat suplimentarea bugetului pentru decontări

A fost adoptată hotărârea de guvern prin care se alocă fonduri suplimentare pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni.
24.02.2023 | 19:39
Veste buna pentru romanii care gazduiesc refugiati ucraineni Guvernul a adoptat suplimentarea bugetului pentru decontari
Cei care găzduiesc ucrainenii nu au mai primit banii pentru cazare și masă de două luni Foto: hepta
ADVERTISEMENT
24-02-2023
17:37

Guvernul a alocat banii necesari

Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 158,1 milioane de lei din Fondul de rezervă. Banii sunt dedicați ”cheltuielilor cu hrana și cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina”.

Hotărârea nr. 142 a fost adoptată în cadrul ședinței de guvern de miercuri, 22 februarie 2023. Ultimele plăți făcute către cei care găzduiesc refugiații ucraineni în București și Ilfov au acoperit cheltuielile aferente lunii noiembrie 2022, astfel încât aceștia ar urma să-și primească banii cu două luni întârziere.

ISUBIF nu a efectuat până în prezent plățile pentru decontarea cheltuielilor aferente lunilor decembrie și ianuarie. Reprezentanții Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) au confirmat faptul că au fost în imposibilitatea de a face aceste plăți din cauză că nu au mai primit bani de la guvern.

Masa și cazarea refugiaților ucraineni din București și Ilfov, neplătite de stat de două luni

Ultimele plăți au fost realizate în data de 29 decembrie pentru persoane fizice și 30 decembrie pentru persoane juridice. Plățile pentru decontarea cheltuielilor mai sus-menționate, aferente lunilor decembrie și ianuarie, vor fi reluate imediat după alocarea fondurilor de către ordonatorii de credite principal și secundar”, au precizat reprezentanții ISUBIF pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, mai multe primării din București și Ilfov (Primăriile Sectoarelor 4, 3 și 6 și Primăria Mogoșoaia) au confirmat situația pentru publicația Buletin de București, care au precizat ca ISUBIF nu le-a mai virat nici un ban.

Pe grupurile de Facebook dedicate sprijinirii refugiaților s-au înmulțit mesajele de nemulțumire ale românilor care găzduiesc ucraineni și care se plâng de faptul că devine din ce în ce mai dificil să susțină efortul financiar fără sprijinul statului.

ADVERTISEMENT

Pentru soluționarea situației pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a fost pus în dezbatere un proiect de ”Hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana și cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice precum și pentru angajamentele legale încheiate cu instituţiile sau autorităţile publice centrale sau locale, operatorii economici publici sau privaţi, respectiv cu asociaţii sau fundaţii”.

Nota de fundamentare a proiectului prevede că suma a fost stabilită luând în calcul un număr de 75.300 de cetățeni proveniți din conflictul din Ucraina, care au beneficiat de cazare și masă în luna decembrie.

ADVERTISEMENT

Proiectul de act normativ prevede suplimentarea bugetului cu 158,1 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru decontarea acestor cheltuieli. Documentul a fost pus în consultare interinstituțională în data de 17 februarie și are ca termen data de 27 februarie pentru obținerea avizelor necesare.