News

Masca de protecție, obligatorie în spațiile deschise pentru localitățile cu peste 6 la mie incidență. Care sunt excepțiile. Update

Românii vor trebui să poarte din nou mască de protecție pe stradă, în localitățile unde incidența trece de 6 cazuri la mia de locuitori. Autoritățile au anunțat și care sunt excepțiile.
06.10.2021 | 16:00
Masca de protectie obligatorie in spatiile deschise pentru localitatile cu peste 6 la mie incidenta Care sunt exceptiile Update
ADVERTISEMENT
06-10-2021
13:02

Lucian Bode anunță excepțiile de la purtarea măștii de protecție în spațiile deschise

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a venit cu precizări în privința obligativității purtării măștii de protecție în spațiile deschise. Acesta a anunțat și o serie de excepții de la această regulă.

Astfel, în unele situații, cetățenii pot să renunțe la mască, chiar și în zonele cu incidență de peste 6 la mie. Iată care sunt acestea:

”Împreună cu ministrul Sănătății am semnat un Ordin Comun prin care venim cu anumite clarificări pentru județe și localitățile unde incidența este mai mare de 6/mie.

Am venit cu acest Ordin Comun ca să lămurim unde putem să avem excepții. Sunt exceptate persoanele care desfășoară activități în mod individual, împreună cu membri ai familie sau persoanele care desfășoară activități sportive.

Peste tot unde suntem în zone aglomerate este obligatoriu să purtăm mască dacă incidența este peste 6 la mie. Dacă mergem singuri pe stradă, nu este obligatoriu. Dacă în parc mergem singuri sau cu familia, nu trebuie să purtăm masca.

Să nu fim absurzi și să spunem că este obligatoriu să purtăm mască atunci când facem sport sau când mergem prin parc.

Zona aglomerată o poți defini în funcție de activitatea în care ești implicat. Pentru zone aglomerate, chiar dacă te plimbi singur, purtarea măștii este obligatorie”, a spus ministrul Bode.

Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne au semnat un ordin comun prin care masca de protecție redevine obligatorie în toate spațiile deschise, unde incidența cazurilor de Covid-19 este de peste 6 la mie.

Decizia pe care au luat-o acum, de comun acord, MS și MAI, a fost tergiversată în ultima perioadă și chiar au existat discuții aprinse cu privire la reintroducerea purtării măștii de protecție în spații deschise.

ADVERTISEMENT

Dacă inițial au fost date câteva repere cu privire la spații deschise aglomerate, acum situația este mai clară, astfel că masca devine din nou obligatorie în toate spațiile deschise.

Măsura este aplicabilă în toate localitățile în care incidența cazurilor este mai mare de 6 la mie, Bucureștiul fiind unul dintre orașele în care se va aplica această nouă regulă.

ADVERTISEMENT

În comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătății, se arată că ”Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.”

Măsura intră în vigoare începând de joi, 7 octombrie 2021, ora 00:00

Astfel, având în vedere acest text, e de așteptat să fie introduse și alte prevederi odată cu noul ordin. Acestea vor fi disponibile pentru consultare, însă, abia după ce documentul va fi publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Conform comunicatului de la Ministerul Sănătății, acest act ar urma să apară chiar azi în Monitorul Oficial.

Asta înseamnă că obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise va intra în vigoare începând de joi, 7 octombrie 2021, începând cu ora 00:00. Măsura este aplicabilă doar în localitățile cu incidență de peste 6 la mie.

ADVERTISEMENT

Comunicatul ministerului mai arată că ”vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.”

Nu este clar la ce fel de activități se referă acest ordin și este posibil să lase loc de interpretări în defavoarea purtării măștii de protecție de către unii cetățeni.

De asemenea, în comunicat mai este transmis și că ”alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.”

ADVERTISEMENT