News

Masca de protecție și termoscanarea, obligatorii la intrarea în spațiile închise? Ce spun autoritățile

22.05.2020 | 08:07
Masca de protectie si termoscanarea obligatorii la intrarea in spatiile inchise Ce spun autoritatile
ADVERTISEMENT

Masca de protecție și termoscanarea au devenit subiectele cele mai discutate de când s-a instaurat starea de urgență, foarte mulți oamenii fiind în dificultate având în vedere că până acum autoritățile nu au dat o lege concretă în acest sens.

Sunt termoscanarea și masca de protecție obligatorii în starea de urgență?

Un Ordin comun al ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne din data de 15 mai 2020 arată care sunt noile reguli care se aplică în perioada stării de alertă, prin care se numără termoscanarea și purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise.

ADVERTISEMENT

Acest act normativ se pare că nu ne obligă la acest moment să acceptăm măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile comerciale pentru că nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Asta înseamnă că până la publicarea legii nu sunt obligați să purtăm mască de protecție în magazine, deși ar fi indicat să o facem pentru a preveni riscul îmbolnăvirii cu noul tip de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ce prevede legea care nu a fost publicată nici acum în Monitorul Oficial

Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede, la art. 13, că „pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, se poate institui:

  • obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;
  • obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu, triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii”. 
ADVERTISEMENT

De asemenea, HG 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede la art. 9, pct. 3 din Anexa 3 că „se instituie obligația instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ministerul Sănătății se spune și în ce constă triajul epidemiologic. Mai exact, cetățenilor români li se măsoară temperatura prin termometru noncontact, iar aceasta nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Tot în cadrul triajului se vor observa semnele și simptomele respiratorii, cum ar fi tuse frecventă, strănut frecventă sau stare generală modificată.

ADVERTISEMENT