News

Mască de silicon reutilizabilă, noul proiect împotriva COVID-19. 15 dolari ar putea să coste

23.07.2020 | 13:28
Masca de silicon reutilizabila noul proiect impotriva COVID19 15 dolari ar putea sa coste
ADVERTISEMENT

O mască de silicon reutilizabilă acesta este noul proiect împotriva COVID-19 al cercetătorilor de la MIT. Concret, oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au conceput o mască de față reutilizabilă, care poate fi sterilizată și purtată peste tot, oferind în același timp o protecție la fel de mare ca o mască N95.

De fapt, noua lor mască, realizată din siliciu și cauciuc, încorporează filtre N95, dar este confecționată din materiale netede, foarte impermeabile, dar mult mai ușor și mai rapid de sterilizat.

ADVERTISEMENT

Și este ieftină. După ce este gata de livrare, echipamentul de protecție, denumit iMASC, va costa probabil aproximativ 15 dolari, potrivit companiei Fast Company.

Tot ce trebuie să știi despre masca de silicon reutilizabilă

Echipa din spatele iMASC intenționează să o aprobe direct la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și să o vândă în spitale.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă masca ar ajunge la publicul larg printr-o companie care tocmai se înființează. Nu este clar când ar putea fi cumpărată și dacă acest lucru s-ar putea petrece în 2020.

Între martie și mai, americanii au utilizat aproximativ 140 de milioane de măști N95 în timp ce coronavirusul în timp ce coronavirusul a luat amploare. Măștile N95, confecționate din fibre țesute dure, de obicei sintetice, sunt standardul siguranței respiratorii.

ADVERTISEMENT

Dar stocul de măști al guvernului american a fost epuizat rapid în primele zile ale pandemiei. A fost nevoie să fie invocată Legea privind producția de apărare pentru a face zeci de milioane de măști N95 și oficialii au pledat americanilor să nu cumpere fără limită.

N95-urile pot fi sterilizate fără a-și pierde integritatea, dar procesul necesită echipamente specializate și poate dura mult timp. Astfel, echipa MIT a căutat o soluție mai puțin irositoare, mai ușor de curățat, dar la fel de ieftină și eficientă.

ADVERTISEMENT

Materialul pe care l-au folosit a fost cauciucul siliconic, un material sintetic utilizat frecvent în industria medicală, care poate fi sterilizat cu ușurință printr-o serie de metode diferite, inclusiv folosirea alcoolului, aburului, radiațiilor și căldurii uscate.

Nu numai că noua lor mască trebuia să fie ușor de curățat în timp ce blochează particule minuscule, ci trebuia să fie proiectată astfel încât fabricarea să aibă loc la scară mare.

 

ADVERTISEMENT