News

Masca, obligatorie de luni la locul de muncă, în București! Ce restricții a mai impus Prefectura

Masca a devenit obligatorie de luni la locul de muncă, în București, dar și în alte zone ale orașului
26.09.2021 | 19:04
Masca, obligatorie de luni la locul de muncă, în București! Ce restricții a mai impus Prefectura
Masca a devenit obligatorie la locul de muncă în Capitală. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Masca este obligatorie în Bucureşti în ”spaţii publice pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”, începând de luni, de la ora 0:00.

Anunțul a fost făcut de Prefectura Capitalei. Interesant este că instituția însă nu a putut preciza ce implică această măsură, respectiv la ce spaţii se referă.

Masca, obligatorie de luni la locul de muncă, în Capitală!

În același timp, DSP a transmis că purtarea măştii se referă strict la spaţiile menţionate în hotărârea invocată de comunicat. Ulterior, Prefectura a transmis că va veni cu precizări.

ADVERTISEMENT

”În aplicarea prevederilor art.1 din Anexa 2 la HG nr.932/2021 pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARSCoV-2 în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se  instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura”, a transmis Prefectura Capitalei.

Anunțul vine urmare a creşterii incidenţei cazurilor de COVID-19 la 4.35 la mia de locuitori, măsura urmând să intre în vigoare începând cu data de 27.09.2021, ora 00.00.

ADVERTISEMENT

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a precizat că obligativitatea purtării măştii se referă strict la spaţiile enumerate.

”Pentru o interpretare corectă, în vederea respectării şi aplicării corecte o normelor (Hotărâri CMBSU) Instituţia Prefectului- Municipiul Bucureşti  va comunica clarificări”, a transmis ulterior Prefectura Capitalei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului  cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

De remarcat și că STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deserveşte, în scopul diminuării aglomeraţiei din vehicule şi staţii, mai ales la orele de vârf.

Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează:

  • în autobuze şi troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi;
  • în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uşi.
ADVERTISEMENT

STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie şi a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video şi prin afişare în mijloacele de transport în comun.

Metrorex SA va informa şi îndruma publicul călător prin instalaţiile de sonorizare despre situaţiile de aglomerare apărute şi îl va informa asupra obligativităţii de a păstra distanţarea fizică şi de a purta corect masca de protecţie.

”Menţionăm că regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020. Totodată,  în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul Municipiului Bucureşti se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare”, se mai menţionează în decizia Comitetului Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri