News

Masca, obligatorie şi în spaţiile deschise. Oraşul din România care a luat decizia radicală

25.07.2020 | 22:10
Masca obligatorie si in spatiile deschise Orasul din Romania care a luat decizia radicala
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 crește în fiecare zi și atârnă tot mai greu pe umerii medicilor, care abia mai pot face față în spitalele pline ochi cu pacienți. Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate 1.284 de noi infectări și s-a înregistrat un record negativ în secțiile de Terapie Intensivă, unde sunt internate 315 persoane, cu 14 mai multe decât miercuri.

De asemenea, conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în intervalul 24.07.2020 (10:00) – 25.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 15 de decese. Este vorba despre 12 bărbați și 3 femei, pacienți internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Gorj, Olt, 14 dintre acestea prezentând comorbidități.

ADVERTISEMENT

Puternic afectat de răspândirea agentului patogen, Iașul devine primul oraș din România care recurge la reintroducerea restricțiilor din perioada stării de urgență. Practic, dacă excludem obligativitatea declarației pe proprie răspundere de fiecare dată când părăsesc domiciliul, putem spune că locuitorii vor fi nevoiți să respecte toate celelalte măsuri din perioada 15 martie – 15 mai 2020.

Iașul reintroduce restricțiile din timpul stării de urgență. Masca devine obligatorie în spațiile deschise

Concret, începând de acum sunt interzise aglomerațiile în piață și în mijloacele de transport în comun, iar masca devine obligatorie inclusiv în spațiile deschise. În plus, vârstnicii vor beneficia de ajutoare pentru a nu fi nevoiți să iasă atât de des din case, în vreme ce pe timpul nopții vor reîncepe operațiunile de dezinfectare a străzilor.

ADVERTISEMENT

În Iași sunt confirmate 1.220 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 16 doar în ultimele 24 de ore, iar Spitalul de Boli Infecţioase, principala unitate medicală care preia pacienţii Covid riscă să rămână fără paturi.

Mai sunt doar două locuri la Terapie Intensivă şi șase pentru pacienţii care nu se află în stare critică. Şi spitalul suport COVID din municipiu se apropie de capacitatea maximă, în condițiile în care tot mai mulți cetățeni ignoră distanțarea socială.

ADVERTISEMENT

Iașul, în momentul de faţă, nu are un număr de locuri libere confortabil. Deci numărul de îmbolnăviri sau al celor care sunt purtători este în creștere”, a anunțat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Mihai Chirica: „Ne aflăm într-o situație mai grea decât în starea de urgență. Am mers pe aceleași măsuri”

Singura diferenţă faţă de perioada stării de urgenţă este aceea că locuitorii pot ieşi din case fără să aibă asupra lor declaraţia pe propria răspundere la ei, îndelung contestată la acea vreme. Au, însă, obligația să poarte masca de protecție inclusiv în spații deschise și în locuri în care se adună un număr mare de persoane. Cei care nu respectă regulile riscă să fie amendați de Poliția Locală.

ADVERTISEMENT

Acele măsuri de distanțare și purtarea măștilor și distanța în piețe din starea de urgență le-am reluat de astăzi. Poliţia Locală a fost invitată să încerce să fie un pic mai activă, inclusiv în zonele de cluburi, distracţie.

 Am mers pe aceleaşi măsuri din starea de urgenţă pentru că de fapt ne aflăm într-o situaţie mai grea decât în starea de urgenţă în ultima perioadă, vrem să fim cât se poate de preventivi, poate reuşim să începem şcoala în septembrie şi în octombrie anul universitar.

Nu încercăm să stricăm viața nimănui. Nu vreau să ajungem la carantinare, pentru că o carantinare a municipiului Iaşi, care e miezul Moldovei, ar fi extraordinar de dificilă pentru toată regiunea”, a explicat primarul Mihai Chirica.

ADVERTISEMENT