Sport

S-a găsit țapul ispășitor pentru finala din Formula 1. A fost dat afară, dar Verstappen rămâne campion. Din 2022 vom avea însă VAR și în ”Marele Circ”

Noul președinte FIA s-a ținut de cuvânt, iar ancheta privind finala din Formula 1 a produs rezultate: Masi dat afară și vom avea VAR și la cursele din ”Marele Circ”. Verstappen este acum sigur de titlul mondial.
18.02.2022 | 08:13
Sa gasit tapul ispasitor pentru finala din Formula 1 A fost dat afara dar Verstappen ramane campion Din 2022 vom avea insa VAR si in Marele Circ
Mohammed Ben Sulayem, noul președinte al FIA, a reușit să liniștească apele din Formula 1. Credit foto: FIA
ADVERTISEMENT

Povestea finalei de Formula 1 din 2021 a ajuns la final. Mohammed Ben Sulayem, noul președinte FIA, s-a ținut de cuvânt, a format o comisie care a anchetat controversatul final al întrecerii, și a oferit și un verdict.

Au căzut capete și se reformează sistemul de arbitraj și cel care vizează conducerea cursei. Și, mai important, se pare că Ben Sulayem a găsit și calea să ajungă la un acord cu toate părțile implicate. Verstappen rămâne campion, iar Hamilton va căuta să ia al 8-lea titlu pe pistă, nu la tribunal.

ADVERTISEMENT

Conform așteptărilor, Michael Masi a fost dat afară! Rămâne însă în cadrul FIA!

Președintele FIA a mutat precum pe tabla de șah. Era limpede că Michael Masi trebuia sacrificat. Pentru că a stricat totul cu deciziile sale controversate din finala Formulei 1.

Reamintim, acesta și-a schimbat de mai multe ori decizia după introducerea safety-car-ului ca urmare a accidentului lui Nicholas Lafiti. Și, în final, l-a avantajat pe Max Verstappen, care a izbutit să câștige cursa și titlul mondial.

ADVERTISEMENT

Mercedes și Lewis Hamilton aveau în continuare căi de atac, în instanță. Însă, în paralel cu investigațiile legate de acel final de cursă, Mohammed Ben Sulayem a făcut în ultimele săptămâni o intensă activitatea diplomatică.

Aceasta i-a permis să ajungă la un acord cu șefii echipelor pentru a pune capăt discuțiilor. Masi și-a pierdut postul, dar rămâne în cadrul FIA.

ADVERTISEMENT

”Michael Masi, care a îndeplinit o slujbă foarte provocatoare timp de trei ani ca director de curse de Formula 1, după Charlie Whiting, i se va oferi un nou post în cadrul FIA.

Am prezentat acest plan complet membrilor Consiliului Mondial al Sporturilor cu Motor și Senatului care și-au oferit tot sprijinul”, a precizat Ben Sulayem, printr-un mesaj video postat pe canalul forului mondial.

ADVERTISEMENT

În care, de altfel, a detaliat și următorii pași pentru reformarea sistemului de judecată a momentelor litigioase. Despre care puteți citi mai jos.

Lewis Hamilton a decis să renunțe la instanță

Potrivit ”Daily Mail”, imediat după anunțul președintelui FIA, Mercedes a reiterat faptul că echipa a renunțat la planul de a mai face apel împotriva deciziilor lui Masi.

Jurnaliștii britanici scriu că și Lewis Hamilton a fost de acord cu această decizie. Și a transmis ”că nu dorește ca al optulea său titlu să fie câștigat în instanță”. Aceasta chiar dacă

Doi oameni în locul lui Masi. Transmisiile radio nu mai sunt publice. Sistem VAR pentru momentele litigioase

Revenind la schimbările propuse de Mohammed Ben Sulayem, acestea au vizat mai multe aspecte. ”În timpul ședinței Comisiei de Formula 1 de la Londra, am prezentat o parte din planul meu pentru un nou pas înainte în arbitrajul F1.

Tragând concluzii din analiza detaliată a evenimentelor din ultimul Grand Prix de F1 Abu Dhabi și din sezonul 2021, am propus o reformă profundă a organizării arbitrajului și a direcției de cursă. Iar aceasta a fost susținută în unanimitate de CEO-ul F1 și de directorii echipelor”, a anunțat președintele FIA.

Postul lui Michael Masi urmează să fie luat de două persoane. Este vorba despre directorul de curse WEC Eduardo Freitas și de omologul său din DTM, Niels Wittich. Ultimul fusese deja anunțat ca adjunct al lui Masi pentru un sezon.

Aceștia au o experiență extrem de bogată în motorsport și, mai important, în poziția în care vor activa acum. Ei vor alterna ca director de cursă, sprijiniți de fostul adjunct al lui Charlie Whiting, Herbie Blash.

Mai mult, aceștia urmează să beneficieze și de VAR, precum în fotbal. ”Pentru a ajuta directorul de cursă în procesul de luare a deciziilor, va fi creată o cameră virtuală de control a cursei. Similară cu sistemul VAR din fotbal.

Aceasta urmează să fie organizată într-unul dintre birourile FIA, în afara circuitului, și va avea conexiune în timp real cu directorul de cursă. Și-l va ajuta la aplicarea reglementărilor sportive folosind cele mai moderne instrumente tehnologice”, a precizat Ben Sulayem.

În plus, ”comunicațiile radio directe din timpul cursei, transmise în prezent în direct, vor fi eliminate. Pentru a-l proteja pe Directorul Cursei de orice presiune și a-i permite să ia decizii fără presiune.

Va fi în continuare posibil să puneți întrebări directorului cursei. Dar conform unui proces bine definit și neintruziv”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: